Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:25:17

Профілактика підліткової злочинності: шляхи співпраці

29.01.2016   11:01

Постійною комісією районної у місті Чернігові ради з питань законності, запобігання корупції, регламенту та депутатської діяльності (голова комісії – Соколов Юрій Юрійович) спільно з постійною комісією з гуманітарних питань та соціального захисту населення (голова комісії – Кислиця Ірина Анатоліївна) проведено засідання, на якому був обговорений стан роботи з профілактики правопорушень у районі серед дітей та підлітків.

До участі у спільному засіданні були запрошені: начальник служби у справах дітей Новозаводської районної у м. Чернігові ради Назаренко Юрій Анатолійович, начальник сектору Чернігівського відділу поліції Головного управління національної поліції України в Чернігівській області, майор поліції Ільченко Руслан Вікторович, начальник Новозаводського районного відділу кримінально-виконавчої інспекції м. Чернігова УДПтС України в Чернігівській області, підполковник внутрішньої служби Василенко Юлія Андріївна, директор комунального закладу “Позашкільний навчальний заклад “Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання” Чернігівської міської ради Давидов В’ячеслав Володимирович.

Формат зустрічі передбачав обговорення основних напрямків роботи та нагальних проблем у профілактиці підліткової злочинності, пошук спільних шляхів та методів роботи.

Руслан Ільченко ознайомив депутатів та присутніх з даними щодо кількості неповнолітніх, які перебувають на обліку, кількості скоєних ними злочинів за минулий рік. Було відмічено, що переважна кількість злочинів у районі це крадіжки (14 випадків) та пограбування (6 випадків). Також депутати були поінформовані щодо кількості складених адміністративних протоколів на дії неповнолітніх правопорушників (більше 120 протоколів), на їх батьків за невиконання батьківських обов’язків, вжитих адміністративних заходів стосовно торгівельних закладів, які порушили заборону продажу алкогольних виробів неповнолітнім, в тому числі і позбавлення ліцензії на торгівлю спиртними напоями. За 2015 рік складено 41 адмінпротокол, з них по 20 протоколам застосовано штрафних санкцій до суб’єктів торгівлі на суму близько 10200 грн. Було роз’яснено, що підприємці, які бажають відновити торгівлю цією групою товарів, до того ж, мають внести до фіскального органу плату за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у розмірі 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат, що є досить суттєвим важелем впливу на порушників.

Серед основних проблем у профілактиці підліткової злочинності Руслан Вікторович зазначив безвідповідальність батьків, небажання громадян співпрацювати з правоохоронними органами під час проведення рейдів щодо заборони несанкціонованої торгівлі, технічні складнощі у фіксації та оформленні протоколів про адміністративні правопорушення. Часто саме дорослі своєю поведінкою, або бездіяльністю, сприяють вживанню підлітками алкоголю, наслідком чого є часте скоєння ними злочинів у стані сп’яніння.

Начальник районного відділу кримінально-виконавчої інспекції Юлія Василенко висловила щиру подяку за запрошення на засідання комісії та ознайомила депутатів з напрямками роботи відділу, проблемами, з якими стикаються працівники пенітенціарної служби при роботі з підлітками, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі. На даний час на бліку відділу знаходиться 4 неповнолітніх.

Робота з такими підлітками проводиться згідно плану заходів щодо попередження вчинення дітьми повторних злочинів та рецидиву. Працівники відділу систематино проводять роботу з підлітками за місцем проживання, з їх батьками, але існуюча законодавча база не дає можливості залучати до цього працівників районної служби у справах дітей. Іншою проблемою, як підкреслила Юлія Андріївна, є недостатність інформації щодо можливих форм зайнятості підлітків у гуртках, секціях, клубах. Тому, на її думку, дана зустріч дозволить виправити означений нелолік і створити належні умови для профілактичної роботи в рамках діяльності пенітенціарної служби.

Серед інших проблем, була акцентована увага на необхідності налагодження чіткої співпраці між службою та органами самоорганізації населення у питаннях досудової та пенітенціарної пробації – отримання необхідної для судового розгляду об’єктивної, точної та вчасної інформації що характеризує обвинуваченого. Саме на участь районної у місті ради у налагодженні механізму такої співпраці, як зазначила Юлія Василенко, вона і сподівається.

Директор Центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання В’ячеслав Давидов представив депутатам та присутнім на засіданні керівникам служб повну та актуальну інформацію щодо роботи клубів за місцем проживання як у Новозаводському так і у Деснянському районі. Напрямки діяльності клубів, режим та умови їх роботи зацікавили усіх учасників зустрічі, які висловили впевненість у подальшому налагодженні спільної роботи та розширенні переліку профілактичних заходів на основі дієвої співпраці, обміну досвідом та інформацією як на зустрічах у форматі спільних засідань, заходів так і у міжособистісному спілкуванні.

Серед основних результатів зустрічі депутатських комісій з представниками спеціалізованих служб та установ депутати відмітили встановлення контактів, налагодження порозуміння у найважливіших напрямках профілактики підліткової злочинності, а саме:

- узгодження графіку відвідуваня підлітками, які знаходяться на обліку сектору Чернігівського відділу поліції та районного відділу кримінально-виконавчої інспекції клубів за місцем проживання;

- залучення працівників служби у справах дітей та депутатів районної у місті ради до спільних планових рейдів профілактичного спрямування;

- координація співпраці спеціалізованих служб з районними органами самоорганізації населення як у роботі з населенням так і у питаннях досудової та пенітенціарної пробації.

Найголовніше – усвідомлення необхідності і можливості співпраці, яка повинна стати основою для створення дієвої системи роботи з дітьми, схильними до правопорушень.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини