Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:17:56

У 2015 році 4000 чернігівчан добровільно приймали участь у прибиранні сміття у зелених зонах

04.01.2016   08:02Агенцiя

У 2015 році 4000 чернігівчан добровільно приймали участь у прибиранні сміття у зелених зонах і зібрали понад 10 тис. мішків сміття, відправивши на вторинну переробку майже 10 тонн скла і 2 тонни пластика.

Таких результатів вдалось досягти ініціативній групі «Еко Місто», в рамках якої у обласному центрі проводяться соціально-екологічні суботники, передає Громадський простiр. На додачу, активісти збирають відпрацьовані батарейки та займаються просвітницькою діяльністю у школах.

Як зазначає один із засновників та лідерів чернігівської ініціативи «Еко Місто» Сергій Безбородько, за короткий проміжок часу до екосуботників вдалося залучити практично всю "просунуту" молодь міста.

«У наших суботниках беруть участь фотографи, музиканти, ді-джеї, програмісти, художники, журналісти, які озброївшись рукавичками та мішками пліч-о-пліч збирають сміття, - розповідає він. – Після прибирання волонтери залишаються у лісі та проводять разом час: знайомляться, спілкуються, відпочивають».

За словами Сергія Безбородько, історія чернігівської ініціативної екогрупи почалася навесні 2014 року з прибирання улюбленого місця відпочинку. «За зиму на нашій галявинці у лісі накопичилася неймовірна кількість сміття і ми вирішили влаштувати суботник, - згадує активіст. – Оскільки все сміття за один день зібрати не вдалось, призначили зустріч вдруге, втретє – і так протягом всього літа».

Кожного тижня друзі три години приділяли прибиранню громадських місць відпочинку. Таким чином, вдалось звільнити від сміття лісопарк Ялівщина, берег Десни в районі старої переправи, березовий гай і озеро Земснаряд, каже Сергій Безбородько, зазначаючи, що регулярне звітування на сторінках у соціальних мережах дуже швидко дозволило знайти однодумців.

Сергій Безбородько впевнений, що все сміття зібрати неможливо, однак надихнути молодих активних людей на добрі справи - цілком реально.

«Чернігів - невелике провінційне містечко, в якому все ще споживають понад міру, - каже він. - Завдяки ініціативі «Еко Місто», в рамках якої ми не агітуємо відмовлятися від зручностей, а бути більш екологічно свідомим, вже кілька сотень людей роздільно збирає сміття, здає використані батарейки у спеціальні пункти прийому і допомагає нам на суботниках».

Чернігівській ініціативній групі «Еко Місто» також вдалось досягти успіхів у збиранні небезпечних відходів та просвітницькій діяльності. У травні 2015 року активістам вдалося за підтримки влади встановити скриньки для збору відпрацьованих батарейок у кожній школі Чернігова.

«За контейнером стежить педагог-організатор, а волонтери допомагають його обслуговувати, - розповідає Сергій Безбородько. - Оголосивши серед навчальних закладів конкурс на найбільшу кількість зібраних елементів живлення, ми наразі зібрали понад 50 тис. батарейок(більше однієї тонни)».

Нещодавно завершився проект "Дні екології в школах Чернігова", в рамках якого інтерактивну лекцію "Велика шкода маленьких батарейок" почули учні всіх навчальних закладів обласного центру.

У 2016 році «Еко Місто» має намір ввести індивідуальну мотивацію для школярів. «За кожну здану батарейку учень буде отримувати монетку "еко", які можна буде збирати, накопичувати, обмінювати на цікаві сувеніри і навіть розплачуватися ними у деяких кафешках нашого Чернігова», - ділиться планами Сергій Безбородько.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини