Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:07:39

Спільні зусилля на захист прав дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

04.12.2015   08:18Агенцiя

2 грудня, Служба у справах дітей облдержадміністрації провела «круглий стіл» на тему: «Здійснення соціального захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах».

Участь в ньому взяли працівники Служби у справах дітей облдержадміністрації, представники Управління освіти і науки, Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Чернігівський області, громадських організацій області (благодійна організація «Аратта», Чернігівське обласне відділення Дитячого фонду України).

Було обговорено практичні аспекти взаємодії в процесі виявлення дітей, що опинились в складних життєвих обставинах, діагностування їх потреб, організації необхідної соціально-правової підтримки. Під час заходу були висловлені пропозиції щодо необхідності залучення громадськості до вивчення стану організації роботи з попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на території сільських та міських територіальних громад області. Активісти також можуть доєднатися до роботи комісій з питань захисту прав дитини, які створені при органах опіки та піклування (за умови дотримання принципу конфіденційності).

Напрацювання та пропозиції, що були сформульовані під час засідання сприятимуть покращенню роботи, спрямованої на розв’язання складних життєвих обставин, в яких опинились діти та створенню сприятливих умов для їх виховання в сім’ї.

Довідково: На обліках Служб у справах дітей області нараховується 1047 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, що виховуються у 498 сім’ях, з яких: 994 – діти із сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 32 – зазнали насильства в сім’ї; 8 – систематично самовільно залишають місце постійного проживання; 13 – дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з підстави переміщенні із зони АТО, або району проведення антитерористичної операції. Сім’ї, в яких проживають ці діти, охоплені соціальним супроводом та соціальною роботою з боку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Виявлення дітей вказаної категорії забезпечується шляхом проведення службами у справах дітей спільно з органами внутрішніх справ, освіти, охорони здоров’я, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді профілактичних рейдів, налагодженої системи інформування між суб’єктами соціальної роботи, а також через звернення громадян та самих дітей.

В результаті цієї роботі в поточному році було виявлено 202 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Кожен факт недбалого ставлення до дитини з боку батьків було розглянуто на засіданнях комісій з питань захисту прав дитини при райдержадміністраціях та виконавчих комітетах міських, районних в м.Чернігові рад. Всі діти поставлені на облік у службах у справах дітей та щодо них розроблені Індивідуальні плани соціального захисту, які реалізуються працівниками структурних підрозділів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За умовами проживання дітей даної категорії здійснюється посилений контроль з боку посадових осіб сільських, селищних, міських рад, служб у справах дітей , правоохоронних органів та соціальних служб.

Впродовж поточного періоду 2015 року здійснено 1453 перевірки умов проживання дітей, за підсумками яких на засіданнях комісій з питань захисту прав дитини заслухано 332 питання пов’язані з неналежним вихованням дітей, ініційовано перед органами внутрішніх справ притягнення до адміністративної відповідальності 206 батьків.

Дієвим інструментом надання допомоги дітям, які опинились у складних життєвих обставинах є діяльність центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, які підпорядковані службі у справах дітей облдержадміністрації (в області діє три таких центри, які розташовані в м.Чернігові, м.Ніжині та с.Хмільниця, Чернігівського району).

У цих закладах дітям надається поглиблена психологічна, педагогічна, соціальна, медична та правова допомога, забезпечується психолого-педагогічна корекція та реабілітація. Організація роботи з дітьми здійснюється відповідно до їх індивідуальних потреб та із застосуванням новітніх методик та технологій в роботі. З початку року в цих закладах отримали допомогу 292 дитини даної категорії.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.