Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:37:39

Перевізники не можуть поділити 27-й маршрут

30.10.2015   11:08

Конкурс на 27-й маршрут знову не відбувся, його продовжує обслуговувати ФОП Каплюк, який до цього обслуговував його вже 15 років. А обслуговувати маршрут №10 знову не знайшлося перевізника.

27 жовтня, відбувся конкурс на автобусні маршрути №1 (Вул. Одинцова– Дачі (Старий Білоус), 8 (Вокзал – вул. Одинцова), 10 (Пивзавод – завод «Силікат»), 25 (Стоматполіклініка – Хімволокно) та 27 (Олександрівка – Лікеро-горілчаний завод). Якщо на маршрут №1, 8 та 25 було по одному претенденту, то на маршрут №27 їх виявилося аж троє. Тобто з впевненістю можна сказати, що конкуренція та змагальність присутні.  На жаль, конкурсний комітет міської ради поки не вміє обирати найкращу для пасажирів пропозицію при реальних конкурентних умовах, тому вже вдруге конкурс не відбувається.
Обслуговувати маршрут №10 знову ніхто не захотів.
Щодо конкурсного комітету

Цього разу в конкурсному комітеті  було аж 14 бажаючих вирішити долю перевізників. Переважно це люди, які прийшли лобіювати інтереси тих чи інших підприємців (в даному випадку трьох перевізників: ФОП Каплюк, ПрАТ «Таксосервіс» та ДП «Пассервіс»). Це було дуже помітно по риториці деяких членів комітету.  А деякі з них взагалі не могли адекватно пояснити, своє критичне ставлення до конкретного перевізника, і чого він не може обслуговувати даний маршрут.
В цілому члени комітету − критики, на жаль, демонстрували некомпетентність або упередженість.

Тільки два члени конкурсного комітету із 14, не включаючи представників Управління транспорту і зв’язку, були на огляді транспортних засобів кожного перевізника. Це говорить про упереджене ставлення більшості членів конкурсного комітету та небажання глибоко розбиратись в ситуації.

Умови конкурсу

Згідно з новими умовами конкурсу автотранспорт, який буде обслуговувати міські маршрути, має містити більше 22 пасажирських місць. На моє глибоке переконання, це є дійсно позитивним моментом - кроком вперед до заміни маршруток великогабаритними автобусами в місті в майбутньому. Але є питання щодо співставлення заявлених великогабаритних автобусів і їх пасажиромісткості з тією кількістю маршруток, які працювали раніше на цьому маршруті. Тобто якщо на маршруті раніше працював транспортний засіб з сумарною пасажиромісткістю в 300місць, то зараз заявлена пасажиромісткість становить 500-600місць. На питання, чим саме обґрунтовується збільшення пасажиромісткості на маршруті, заступник начальника Управління транспортну та зв’язку ЧМР Бельський О.В. зазначив, що це зроблено для того, щоб стоячих місць не було в автобусі. Хоча я вважаю, що такі кроки треба робити поступово, попередньо перевіривши потребу в збільшенні пасажиромісткості.  


Висновки з огляду транспорту

Почну з позитивного. В порівнянні з попереднім оглядом транспортного засобу, цього разу було набагато краще. По-перше, всі перевізники підготувалися: відремонтували, замінили корпуси машин, дехто купив нові машини, тобто привели в належний вигляд свій транспорт перед конкурсом.
Тепер кілька слів про кожного перевізника.

ДП «Пассервіс» ВАТ «Чернігівавтосервіс»
ДП «Пассервіс» претендував на маршрут №27. Перевізник на конкурс виставив досить достойний транспорт, з яких 9 БАЗів (40 пасажирських місць), 4 РУТи 25 (23 пасажирських місць) і 3 БОГДАНи (44 пасажирських місць). 9 машин з київськими номерами. На огляді було оглянуто тільки 12 машин із 16. Інші 4 машини, які заявлені на конкурс, за словами перевізника, не встигли привезти з Києву, тому  нам не вдалося їх побачити.
Окрім цього, за інформацією ПрАТ «Таксосервіс», 4 заявлені РУТи на конкурс  відповідно до договорів з Чернігівською обласною державною адміністрацією задіяні для обслуговування приміських і міжміських  автобусних маршрутів.  Цей факт не помітили представники Управління транспорту і зв’язку чи не звернули увагу, чи тут є корупційна складова – питання залишається відкритим.

ПрАТ «Таксосервіс»
ПрАТ «Таксосервіс» на конкурс заявив 32 транспортні одиниці на 2 маршрути: № 25 та № 27. Перевізник навіть купив 4 нові ЗАЗ I-VAN, разом з якими на конкурс по маршруту №27 виставив ще й 5 I-VAN А07А1-30 та 6 РУТА, 4 з яких не відповідають умовам конкурсу (менше 22 пасажирських місць). Тобто переважна кількість заявленого транспорту ПрАТ «Таксосервіс» на маршрут №27 – це 9 великогабаритних автобуси (40 місць і більше). А також за словами перевізника, вони мають інвестиційний план. Була відкрита кредитна лінія і планується протягом 3-4 місяців купити ще 6 нових машин.
Транспорт, заявлений на маршрут №25, був також відремонтований, чистий і охайний.

Результатом конкурсу: перевізник отримав в обслуговування маршрут №25 з певним обмеженням – на 1 рік, в зв’язку з наявністю порушень на даному маршруті та скаргами від мешканців району Астри (недопустима поведінка водіїв). Окрім цього, було встановлено порушення – після розірвання договору по маршруту №10, 3 машини продовжують працювати нелегально на даному маршруті.

ФОП Каплюк
Перевізник обслуговує маршрут №27 вже більше 15 років, тому підприємець його вважає майже своїм. На огляд були представлені 16 машин, всі марки РУТА до 22 пасажирських місць. А отже жодна представлена машина не відповідає умовам конкурсу. По балам, які нараховуються згідно постанові КМУ від 3 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», ФОП Каплюк значно відстає від своїх конкурентів, які мають власні виробничі бази та значну кількість найманих працівників.

ФОП Корень В.В.
Вже 15 років цей перевізник обслуговує і продовжить ще 5 років обслуговувати маршрут №1. Має власну виробничу базу. Маршрут обслуговують 14 ПАЗів 32054. Зауважень по цьому маршруту ніхто не надавав.

ПП «Автоера»
Перевізник працює з 2004 року, обслуговує маршрут №8. ПП «Автоера» – єдиний перевізник, який подався на конкурс по маршруту № 8. Має власну виробничу базу. На огляд підготував повністю весь свій транспорт. Це невеликі автобуси, переважно РУТи. Але автобуси досить гарні, переобладнані, гідно підготовлені до участі в конкурсі.  Перевізник за рішення конкурсного комітету обслуговуватиме 8-мий маршрут ще 5 років.


Висновок

Безсумнівно позитивним моментом є наявність конкуренції, яка вже в котрий раз демонструється в боротьбі за  маршрут №27. Результатом конкуренції - є прагнення покращити сервіс надання послуг, оновити транспортні засоби.

Позитивним в довгостроковому майбутньому бачу крок Управління транспорту і зв’язку ЧМР щодо заміни великогабаритними автобусами малих маршруток. Про це говорять нові умови конкурсу щодо визначення перевізника – пасажиромісткість більше 22 місць.
 
Але в той же час виникає питання щодо необхідної кількості пасажирських місць на маршруті №27. Приведу приклад: 15 років обслуговував даний маршрут транспортний засіб, який в сумарній кількості має приблизно 300 місць. А претенденти, які заявили на конкурс великі автобуси, мають більше 500-600 місць.

В зв’язку з цим виникає велике побоювання щодо майбутньої роботи комунального маршруту № 39, який працює по тому ж маршруту, що й № 27. В даному випадку приватний перевізник може «з’їсти» комунальний маршрут. Щоб цього не відбулося, необхідно урізати кількість транспорту, яка передбачена умовами конкурсу.

В цілому позиція партії «Демальянс» залишається незмінною:
 переглянути транспортну мережу міста;
 забезпечити реальну конкуренцію, що дасть якість обслуговування пасажирів;
 розвиток комунального транспорту для забезпечення його конкурентоздатності. 


Тетяна Романова, голова міської організації партії «Демократичний Альянс»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини