Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:03:49

Про роботу управління стратегічного розвитку та туризму міської ради

19.08.2015   14:04Агенцiя

Про виконання у 2015 році "Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2015-2016 роки інформував сьогодні на розширеній міській нараді начальник управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради Борис Атрощенко.

Управління стратегічного розвитку міста та туризму Чернігівської міської ради у своїй діяльності керується Програмою розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2015 – 2016 роки, затвердженої 28 листопада минулого року рішенням 45 сесії VI скликання та Положенням про управління.

Зазначена Програма відповідає Стратегії розвитку міста Чернігова до 2015 року, а її основні положення, якісні та кількісні показники кореспондуються з Програмою соціально – економічного розвитку міста.

Основними завданнями управління, які визначені Програмою є:

формування та промоція позитивного іміджу Чернігова в частині як його туристичного потенціалу, так і ресурсних можливостей залучення інвестицій;

сприяння збільшенню надходжень до міського бюджету від розвитку туристичної галузі та впровадженні проектів, пов’язаних із залученням інвестицій;

залучення небюджетних коштів у розвиток туристичної сфери;

сприяння реалізації міжнародних проектів та програм ( у т.ч. спільно з містами – партнерами )спрямованих на соціально – економічний розвиток міста;

сприяння залученню інвестицій на регіональному та державному рівнях.

Зрозуміло, що виконання нашої Програми до певної міри стримується тими викликами, які стоять перед Державою в цілому.

Зокрема це:

підвищення ризиків щодо залучення інвестицій в економіку України, адже  наша держава знаходиться у стані військового конфлікту;

переорієнтація державних капіталовкладень на забезпечення збереження територіальної цілісності та суверенітету України;

обмежені можливості бюджету міста, з огляду на той соціальний тягар, який лежить на органах місцевого самоврядування.

Далі більш конкретно стосовно виконання Програми за основними напрямками:

Розвиток туристичної галузі

 Організаційні заходи

Управління взяло активну участь у підготовці та проведенні виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму, яке відбулося 23 лютого у місті Чернігові. Широкому загалу було презентовано туристичні можливості міста Чернігова, надана всебічна інформація про напрацювання міської влади в розвитку туристичної галузі. Окреслено проблемні питання взаємодії законодавчого органу, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Вже традиційним для міста стало відкриття туристичного сезону. Цього року 17-18 квітня було проведено низку різнопланових заходів.

У міському палаці культури відбувся  конкурс «Міс туризм - Чернігів». Мешканці та гості міста мали змогу відвідати туристичну виставку та показові виступи спортсменів на Алеї Героїв, костюмоване  історично - фольклорне дійство у Борисоглібському соборі, творчий майданчик біля П‘ятницької церкви,виступи творчих колективів на території Національного архітектурно – історичного заповідника «Чернігів стародавній» та ін. Заходи проводились за участю голови Чернігівської обласної державної адміністрації Куліча В. П. та керівництва Чернігівської міської ради.

Під час проведення заходів Чернігів відвідали працівники туристичної галузі з Києва, Миколаєва, Гомеля. Гості нашого міста також взяли участь у зустрічі з працівниками туристичної галузі міста та області, яка відбулась у міській раді. Під час вказаного заходу надана всебічна інформація про розвиток туристичної галузі. Окремі підприємці презентували свої нові туристичні проекти.

Консолідація зусиль структурних підрозділів Чернігівської міської ради, обласної державної адміністрації, численних громадських організацій, творчих спілок, а також представників індустрії гостинності міста Чернігова дозволила провести захід якісно та змістовно при  оптимальному бюджеті.

Продовжується реалізація спільного проекту Чернігівської міської ради та  кабельного оператора «Основа»: «Вільний Wi-Fi на вулицях Чернігова».

Цього року до вільних Wi-Fi- зон, які були облаштовані раніше в районі Валу, Красної площі, Алеї Героїв, на території Центрального парку культури та відпочинку, у скверах  ім. Б. Хмельницького, ім. Попудренка та біля пам’ятника Воїнам-Інтернаціоналістам, додалась територія міського палацу культури ім. Радченка. Біля сцени, на початку Алеї Героїв встановлена ще одна  веб–камера, що дає можливість споглядати масові заходи, які проводяться на Алеї Героїв, он-лайн. Безкоштовний доступ до Інтернету пропонують майже всі заклади ресторанного та готельного господарства.

 Удосконалення рекламно-інформаційної кампанії міста

Протягом звітного періоду безкоштовно розповсюджувалась наступна інформаційно-поліграфічна продукція: путівник та карта – схема «Чернігів як на долоні» російською та англійською мовами; карта – схема Чернігова з короткою анотацією про основні пам’ятки (українською та англійською мовами), календар «Міс туризм Чернігів», календарі подій на 2015 рік (два різновиди), флаєри про діяльність ТІЦу та екскурсійні маршрути, сувенірні пакети, ручки, футболки, чашки, блейзери та ін.  Сувенірною та іміджевою продукцією забезпечувались делегації, які виїжджали за кордон, а також офіційні гості міста.

Створені нові експозиційні стенди двома мовами (українською та англійською) щодо туристичної інфраструктури міста та масових заходів, які проводяться у Чернігові. Проведено реставрацію існуючого стенду «Чернігів туристичний». Віддрукована  нова версія вказаного стенду.

У І півріччі 2015 р. працівники управління брали участь у роботі низки туристичних виставок. А саме: у рамках щорічного зібрання Чернігівського земляцтва та міжнародної виставки «Україна. Подорожі та туризм» у Києві, в рамках роботи Міжнародного економічного форуму «Весна в Гомеле». Експозиція «Чернігів туристичний» була представлена під час відкриття туристичного сезону у м. Чернігові, на туристичній виставці на І Всеукраїнському фестивалі «У гості до українців» (м. Київ), під час роботи Міжнародного молодіжного фестивалю «Молодість. Мир. Майбутнє» та міжнародного фестивалю авторської пісні та свята Івана Купала (с. Олешня Ріпкинського району Чернігівської області).

Тривало постійне наповнення унікальним контентом міського туристичного сайту chernihivtourist.com.ua. Продовжувалась робота в соціальних мережах.  Тривала діяльність з налагодження партнерських взаємин з іншими веб-сайтами туристичного спрямування та обмін інформацією про туристичні події нашого міста. Сайт зареєстрований в ряді Інтернет-каталогів.

Продовжується популяризація туристичного потенціалу в інших містах України. Так, біг-борди про туристичні потенціал м. Чернігова були розміщені у Кам’янці – Подільському та у Чернігові.

Управління співпрацює з різними міжнародними, всеукраїнськими та регіональними ЗМІ. Інформація про туристичний потенціал Чернігова періодично надається для журналу «Міжнародний туризм», видання «Універсальний туристичний путівник» та низки інших міжнародних видань.

Сюжети та програми про туристичний потенціал міста з’являються на центральних телеканалах («1-й національний», «1+1», «Інтер», «СТБ», «ІСТV», «канал 112» та ін.).

Доповідач висловив вдячність за співпрацю нашим медіа: газеті «Чернігівські відомості», Чернігівський Медіа Групі, ТРА «Новий Чернігів», телеканалу «Дитинець», експертному клубу «Чиста політика».

Створення зручних умов перебування туристів у місті

Тривала робота Туристично-інформаційного центру. Основне завдання центру - надання безкоштовної інформації про туристичний потенціал міста.

За звітний період зареєстровано 439 звернень та надано 837 консультацій в основному  щодо турінфраструктури міста та екскурсійного обслуговування (у таблиці – дані по роках).  

Працівниками відділу туризму проводяться оглядові екскурсії по місту для гостей Чернігівської міської ради та надається допомога в організації екскурсійного обслуговування по місту. За звітний період проведено 17 службових екскурсій, в тому числі і для переселенців із зони АТО та військовослужбовців передислокованих з інших регіонів до міста Чернігова.

Розвиток  пріоритетних для Чернігова  видів туризму: подієвого (фестивального), екскурсійного, екологічного та ін.

Разом з інститутами громадянського суспільства управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради брало участь у реалізації проекту створення барбекю – парку на території лісопаркової зони «Кордівка».

Цікаві масові заходи, які проведені за сприяння управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради  у І півріччі у 2015 року:

- вперше проведений зимовий фестиваль «Коза», присвячений традиціям  новорічних та різдвяних свят (у програмі: старовинні обряди «водіння кози», вертепи, виступи фольклорних колективів з виконанням колядок та щедрівок у класичному хоровому виконанні та сучасні варіації).

- традиційним для міста є і проект «Зелена сцена», який починаючи с травня місяця, протягом активного туристичного сезону, щоп’ятниці  розгортає свою діяльність на Алеї Героїв. Крім концертів під час її роботи працює дитяча площадка, містечко майстрів, проводяться різноманітні виставки та фестивалі, майстер – класи, творчі майстерні,  працює вуличний кінотеатр.

- вперше реалізується новий проект -  літературний майданчик «Літера». У сквері Б. Хмельницького на імпровізованій сцені  всі бажаючі (як чернігівці, так і запрошені гості) можуть почитати вірші та  прозу. Читання нерідко супроводжуються виступами з акустичним музичним супроводом. Також цей формат підходить під публічні лекції, майстер-класи, творчі вечори, театральні перформанси, обговорення на свіжому повітрі.

Проект триватиме протягом трьох місяців: з 6 червня - по 29 серпня.
Також у вказаному форматі пропонується проведення творчих вечорів, презентацій друкованих видань з можливістю їх подальшої реалізації у рамках проекту.

 Всі вищевказані заходи проводяться у тісній співпраці з творчою агенцією «Че – студіо», господарюючими суб’єктами у сфері ресторанного господарства та Чернігівською медіа групою.

Практика показує, що завдяки такому підходу в туристичних зонах міста створюється неповторна творча атмосфера, яка є привабливою для туристів та жителів міста.

- масова акція – цього року ще й маскарад, присвячена міжнародному велодню,  за участю понад 1800 мешканців та гостей Чернігова.

 - Традиційно у Чернігові та області проводяться фестивалі слов'яно- скандинавської культури, такі як: «Коровель», «Київська Русь», «Листвен-фест», «Мстислав-фест» та ін. У цьому році цей список доповнився. Так, спільно з клубом історичної реконструкції «Князь Чорний» 24 - 25 липня у Чернігові був організований міжнародний фестиваль живої історії слов'яно-скандинавської культури «Княжа брама». Чим же відрізнявся цей фестиваль від інших? Вперше в Чернігові на подібному заході були присутні та брали участь у змаганнях справжні потомки варягів клубу «AgderVikinglag» із Норвегії. Також на фестивалі були представлені клуби військово-історичної реконструкції з інших  міст України: Чернівців, Нової Каховки, Києва, Кривого Рогу. Ну і, звичайно ж, з нашого міста, а саме представники клубу «Князь Чорний» та «Сіверці». Основні заходи проходили на Алеї Героїв. В рамках фестивалю працювало містечко майстрів, відбувалися показові бої клубів живої історії та історичного фехтування, виступали творчі колективи.

 Ще один новий захід для Чернігова та і в цілому для України був проведений у нашому місті у липні. Це фестиваль  екстремального виду спорту зі Слеклайну ( Slackline). Його активними учасниками стали близько двохсот прихильників екстремальних видів відпочинку та за бажання мали змогу спробувати власні сили. Що таке Slackline? Вид спорту/активного відпочинку, який означає ходіння по натягнутій стропі. З розвитком умінь ходіння може переходити у біг, стрибки та акробатичні трюки. Слеклайн є гарним способом тренування рівноваги та концентрації, що може згодитися у різних спортивних дисциплінах.

Цікавим за змістом став і перший водний фестиваль «Десна туристична», який проведений у Чернігові, у травні поточного року. Мета заходу - запропонувати чернігівцям і жителям інших регіонів України різновиди водного відпочинку, оскільки Чернігівщина безперечно має величезний рекреаційний потенціал.

Фестиваль став результатом спільних зусиль підприємців, що займаються розвитком туризму на воді, і громадського об'єднання «Туристичний клуб Чернігівщини». Організаційну та фінансову допомогу надала Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівська міська рада.

Головною родзинкою фестивалю став сплав-парад різних плавзасобів. Це були водні дачі і плоти, човни та байдарки, човни-драгонботи і вітрильники, а також еко-плоти зі сміття. Парад стартував від пляжу «Золотий берег» і фінішував на базі «Хімік» за пішохідним мостом. Після цього всі бажаючі могли протягом дня «погостювати» на плавучій дачі, покататися на плоту, байдарці або драгонботі. Приємним доповненням фестивалю стала концертна програма. Причому сцена розташовувалася на одному з плотів (плавдача «Корсар»).

 Артисти виступали як на верхній, так і на нижній палубах. Чернігівські спортсмени порадували показовими виступами з Домбайського боксу та хортингу. Працювало «мотузкове містечко», також можна було ознайомитися з правилами гри «Лазертаг».

Екскурсійний (історичний), подієвий (фестивальний), водний- одні з основних видів туризму для нашого міста. Загальновідомо, що в даний час турист купує не тільки послуги з проживання та харчування, а й цікавиться подіями та враженнями, які може отримати під час мандрівки. Саме тому щорічно створюється та розповсюджується календар подій міста з визначенням масштабних і цікавих іміджевих заходів.

   Аналіз туристичного руху у Чернігові можна відслідкувати у показниках надходжень до бюджету від готельних господарств та музеїв, в тому числі і туристичного збору,  кількості відвідувачів музейних установ:

- туристичний збір за липень 2015 р.: юридичні особи – 12413 грн., фізичні особи – 0 грн.;

- туристичний збір за липень 2014 р.: - юридичні особи – 8565 грн., фізичні особи – 904 грн.

Продовжувався науковий аналіз розвитку туристичної галузі міста. На міжнародній конференції «Розумовські зустрічі», яка проходила в онлайн режимі для всіх обласних центрів України, зацікавленість учасників  викликала доповідь за темою «Подієвий туризм як важлива складова індустрії гостинності міста».

Сприяння залученню інвестицій.

За підсумками січня – липня поточного року обсяги капітальних інвестицій (без урахування малих підприємств) склали 271 млн. грн., що становить 23,0% капітальних інвестицій Чернігівської області.

Порівняно з відповідним періодом минулого року майже у 4 рази зросли капітальні інвестиції за рахунок бюджетних коштів (4,8% капіталовкладень) та у 2 рази – за рахунок коштів населення на будівництво житла (9,23%).

Найбільше капітальних інвестицій (268,2 млн. грн. або 99%) вкладено в матеріальні активи підприємств, установ та організацій міста: у т.ч. 135 млн. грн. (49,8% від загального обсягу) – у житлові будівлі, 19 млн. грн. (7,01%) – у нежитлові будівлі, 55 млн. грн. (20,3%) – в інженерні споруди, 35 млн. грн. (13%) – в машини, обладнання та інвентар, 13 млн. грн. (4,8%) – у транспортні засоби.

Інвестиції в нематеріальні активи становили 3 млн. грн., або 1,11% загального обсягу капітальних інвестицій.

За джерелами фінансування 77,86% капіталовкладень здійснювались за рахунок власних коштів підприємств та організацій, 9,23% - кошти населення на будівництво житла, 4,8% - за рахунок бюджетних коштів, 8,1% - інші джерела фінансування.

Промислові підприємства міста вкладали кошти в оновлення та модернізацію обладнання, ремонт виробничих та невиробничих приміщень. Так, закуплено та оновлено машини та обладнання на ТОВ «Новофіл», ТОВ «Спорттехніка», ПрАТ «Чернігівський автозавод», КП «Ліки України», АТП «2528» та викуплена земля ТОВ «Пласт – Бокс Україна».

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку міста, протягом січня – липня 2015 року зменшився у порівнянні з початком 2015 року майже на 3,3 млн. дол. США та на початок липня склав 22,7 млн. дол. США. Скорочення іноземних інвестицій відбулось в основному за рахунок курсової різниці.

Найбільші обсяги іноземних інвестицій зосереджено в промисловості 15,3 млн. дол. США, або 67,4% прямих іноземних інвестицій в економіку міста. Порівняно з початком року іноземний акціонерний капітал промислових підприємств міста зменшився на 1,4 млн. дол. США.

У сферу оптової та роздрібної торгівлі вкладено 1 млн. дол. США (4,5%), що на 1,6 млн. дол. США менше, порівняно з 01.01.2015 роком.

У діяльність сфери адміністративного та допоміжного обслуговування вкладено 4,9 млн. дол. США (21,6%). Порівняно з початком року з галузі вилучено 190,6 тис. дол. США.

Зменшення суми прямих іноземних інвестицій у підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном, з початку 2015 року склало 44,8 тис. дол. США. За станом на 01.07.2015 року іноземні вкладення у галузь становили 1,4 млн. дол. США (6,2%).

Основним донором Чернігова залишається Польща (13,1 млн. дол. США або 57,7% іноземних інвестицій в економіку міста).

У поточному році, з огляду на негативні тенденції у питаннях залучення інвестицій нашим управлінням здійснювалась робота щодо надання більш практичного формату зустрічам з закордонними делегаціями, в т. ч. розвитку співпраці з містами-партнерами.

Загалом у звітному періоді відбулось більше 20 зустрічей керівництва Чернігівської міської ради, комунальних підприємств із закордонними делегаціями. На цих заходах нами розповсюджувався 3-х мовний «Інвестиційний паспорт» міста Чернігова у друкованому вигляді.

У цьому виданні сконцентровано інвестиційні пропозиції наших підприємств, вільні земельні ділянки, а також кращі інноваційні розробки наших науково-технічних закладів.

До більш значних міжнародних заходів слід віднести:

- зустрічі з представниками Євросоюзу щодо Євроінтеграційних процесів в Україні;

- робота з фундацією ПАУСІ щодо впровадження Проекту «Партисипаторного бюджету». Це повністю заслуга та ініціатива фінансового управління міської ради.

- зустріч з Координатором Європейського офісу, радником президента Торгово-промислової палати України щодо питань міжнародного співробітництва;

- заходи з Україно – Норвезькою торговою палатою щодо стимулювання експорту Чернігівських товарів та послуг до Норвегії.

В цьому напрямку вже є певні напрацювання, зокрема:

• участь міського голови в Україно-Норвезькому бізнес-форумі, що відбувся у кінці минулого року під головуванням Прем’єр-Міністрів України та  Королівства Норвегії;

• у травні місяці в Чернігові відбулася зустріч з агропідприємствами області щодо стимулювання експорту товарів та послуг до Норвегії, а у міській раді відбулась презентація навчальних бізнес-програм.

• Чернігівське підприємство ПВТП «Джі-ен-ел» виходить на підписання контрактів щодо експорту ядра соняшнику;

• у червні місяці Норвезько-Українська торгова палата взяла участь, в режимі відео конференції в заходах проекту щодо підтримки експортерів Чернігівщини за участю голови облдержадміністрації та керівництва Торгово- промислової палати України.

- участь міського голови у міжнародній конференції з енергозбереження «Тиждень сталої енергетики – 2015», що проходила у місті Брюссель (Бельгія).

- зустріч керівників окремих структурних підрозділів міської ради з учасниками проекту Британської ради «Активні громадяни»

Поглиблювалася співпраця з нашими  містами –партнерами. Прикладом розвитку конструктивної взаємодії є взаємовідносини з містом Огре (Республіка Латвія). За результатами візиту делегації Огре до міста Чернігова за участю Почесного Консула Республіки Латвія Вишнякової Олени було досягнуто наступних домовленостей .

Наші латвійські друзі запропонували оздоровити дітей із сімей загиблих в АТО за їхній кошт; латвійська сторона готує гуманітарну допомогу нашим медичним закладам та вимушеним переселенцям. Щодо «гуманітарки» - це не властивий для нас напрямок, але ми співпрацюємо з отримувачами гуманітарної допомоги, зокрема з відділом соціального служіння УПЦ Київського патріархату та міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наше управління, спільно з організацією Обласного відділення Червоного Хреста, вийшло з відповідними пропозиціями до наших міст-партнерів.

Латвійці запропонували, враховуючи, що вони в Євросоюзі, реалізувати проекти транскордонної співпраці, зокрема термореновації шкіл Огре та Чернігова.

Це питання знаходиться на розгляді Віце - Прем’єр міністра України Зубка Г.Г., відповідні пропозиції будуть спрямовані до Мінекономрозвитку.

16-19 вересня відбудеться інформаційний тур по місту Чернігову та області для представників провідних туристичних фірм Латвії та латвійських ЗМІ.

31 липня – 1 серпня поточного року відбувся візит делегації від нашого міста до Огре. В заходах з нагоди Дня міста, окрім представників місцевого самоврядування взяли участь провідні творчі колективи Чернігова та народні майстри. Наша творча програма, численні презентації викликали жвавий інтерес у мешканців Огре та гостей свята.

За наведених умов, враховуючи обмеження бюджетного фінансування розвитку місцевих територіальних громад, наше управління виступило з ініціативою, використовуючи традиційно добрі відносини з нашими Європейськими містами-партнерами, долучитись до грантових проектів і програм Євросоюзу.

Зокрема міським головою та бургомістром нашого міста-партнера Меммінгена підписали аплікаційну форму щодо залучення коштів GIZу розвиток наших громад.

Зазначений проект, у разі його реалізації, дозволить забезпечити обмін нашими делегаціями, але, саме головне – залучити німецького експерта для написання грантових проектів, щодо реалізації пріоритетів, зокрема:

- Співпраця бізнесів міст-партнерів. Встановлення ділових відносин на постійній основі. Збільшення зовнішньоекономічних контактів.

- Допомога в оптимізації енергозбереження в установах освіти і охорони здоров’я. Обмін досвідом, практикою, фахівцями.

- Залучення інвестицій.

- Розвиток туризму.

- Обмін досвідом у напрямку розвитку комунального господарства і транспорту.

У той же час, нашим управлінням ініційовано відповідні пропозиції, щодо впровадження проектів транскордонного співробітництва з містом-партнером Тарнобжегом.

Також управлінням відпрацьовуються можливості закупок електротранспорту бувшого у використанні відповідних підприємств Градець-Кралове, Гомеля та Риги.

Б. Атрошенко окреслив також завдання управління на перспективу.

У сфері розвитку туризму це

– реалізація Концепції розвитку велосипедного руху та облаштування велосипедної інфраструктури у місті Чернігові;

– створення «Містечка майстрів»;

– удосконалення інформаційно - іміджевої роботи

У сфері інвестиційної діяльності та розвитку міжнародних зв’язків, як на наш погляд надзвичайно актуальними залишаються питання:

Створення індустріального парку «Чернігів промисловий»

З урахуванням зауважень Мінекономіки, доопрацьовано Концепцію індустріального парку, з урахуванням обмежень його площі до 24 гектарів вільної від забудови, на території бувшого «Хімволокно».

Але враховуючи ситуацію, пов’язану з ліквідацією державного органу, що веде Національний реєстр зазначених формувань, а також на вирішення на законодавчому рівні питань кадастрового реєстру земельних ділянок, що зафіксовані за ліквідованими підприємствами, питання прийняття відповідного рішення міською радою є дещо передчасними.

Актуалізація та лобіювання стратегічних проектних ідей щодо розвитку міста Чернігова в Стратегії розвитку області до 2020 року.

Оскільки в умовах проведення процесів децентралізації наші пріоритети можуть змінитись, керівництвом було прийнято рішення максимально врахувати інтереси територіальної громади Чернігова в стратегії розвитку області.

Відповідно до доручення міського голови в план заходів щодо реалізації Стратегії розвитку Чернігівської області додатково включено проектні ідеї щодо відновлення парку Чернігівського тролейбусного управління, реконструкції скверу Богдана Хмельницького та термореновації освітніх закладів.

 У цих непростих умовах також ведеться робота, щодо залучення експертів швейцарської програми DESPRO до розробки стратегії розвитку міста.

Реалізація проектів транскордонного співробітництва

В умовах фактичної зупинки програми Європейського Союзу «Східне партнерство»,в рамках якої у минулому році нами подавались аплікаційні форми на 4 проекти, керівництвом міста було запропоновано зосередитись на роботі з містами-парнерами.

Цей напрямок залучення коштів європейської спільноти наразі відпрацьовується з двома містами-партнерами – Огре (Республіка Латвія) та Тарнобжег (Республіка Польща).

Реалізація проекту GIZ щодо розвитку відносин між німецько-українськими містами-партнерами.

Чернігів зацікавлений у залученні німецьких експертів до реалізації грантових проектів згідно пріоритетів, визначених мерами Меммінгена та Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини