Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:11:38

Які перешкоди до прозорості місцевих рад Чернігівської області

09.07.2015   07:27Агенцiя

Регламенти міських рад Чернігівської області не відповідають вимогам українського законодавства.

Так у більшості місцевих рад діють обмеження щодо вільного доступу громадян до колегіальних органів місцевої влади: сесій рад, засідань виконкомів та комісій. Скрізь від громадян, а подекуди і журналістів вимагають попередньої реєстрації, а потім депутати чи чиновники голосують за допуск громадян на своє засідання.

Також у регламентах міських ради не закріплено чітких норм щодо оприлюднення проектів рішень та самих рішень, які були ухвалені. Нагадаємо, що законодавство встановлює чіткі вимоги до органів влади щодо оприлюднення – за 20 робочих днів для проектів рішень і 5 днів для ухвалених рішень.

На практиці, наприклад в Чернігові, проекти рішень оприлюднюються за 10 днів до початку сесії, а рішення після їх прийняття також з’являються з порушенням п’ятиденного терміну.

Відзначимо, що більшість регламентів рад приймалося одразу після місцевих виборів 2010 року, тобто до вступу в силу закону України «Про доступ до публічної інформації».

Водночас депутати місцевих рад та чиновники не поспішають приводити свої внутрішні документи щодо  відкритості і доступності роботи у відповідність до норм чинного законодавча.

Саме на вивчення та надання органам влади відповідних рекомендацій і спрямований проект, що в травні 2015 року стартував у Чернігівській області під керівництвом  Центру політичних студій та аналітики спрямований на підвищення рівня прозорості місцевих рад.

Прозорість діяльності місцевих органів самоврядування складається з кількох компонентів – це відповідність передусім Статутів, регламентів міських рад, положень про діяльність виконавчих комітетів та постійних комісій основним вимогам українського антикорупційного законодавства, зокрема, закону «Про доступ до публічної інформації»  

В рамках нового спільного проекту кількох громадських організацій аналізуються відповідні нормативно-правові акти міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Мени, Носівки та Городні, а також Чернігівської обласної ради.
 
Даний проект виконується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ”.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини