Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:32:46

Розвинемо екологічний туризм на Чернігівщині

08.07.2015   10:45Агенцiя

7 липня під час засідання «за круглим столом», присвяченого до Дня працівника природно-заповідної справи, обговорено питання екологічного туризму, розвитку природно-заповідної справи Чернігівської області та підведено підсумки діяльності Департаменту екології та природних ресурсів за І півріччя.

У засіданні взяли участь голова Ніжинської райради, представники Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Держекоінспекції області, Управління агропромислового розвитку Чернігівської райдержадміністрації, національних і регіональних природних парків, науковці та громадські організації.

Про створення РЛП «Ніжинський» і перспективи подальшого заповідання територій доповіла Віталіна Синіговець — начальник відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту.

Обговорено і розвиток регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» (РЛП) і перспективи створення національного природного парку «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» (НПП), сучасний стан збереження біорізноманіття, рекреаційну інфраструктуру НПП «Мезинський», туристичні можливості для відвідувачів і гостей та визначні місця парків.

Юрій Карпенко, начальник відділу науки, екоосвіти та рекреації Мезинського НПП, доповів про рекреаційні можливості парку, екологічні стежки, найбільший сільський музей в Україні, який існує на території. Він повідомив про те, що на сьогодні розроблені та діють промарковані веломаршрути. В подальшому це надасть можливість залучати ще більше туристів до парку.

Голова Ніжинської райради Олег Бузун розповів про реалізацію проекту СК ПРООН «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», на території Ніжинського району, та наголосив на тому, що дана програма працює декілька років і головними завданнями проекту є розширення РЛП «Ніжинський», відновлення екосистем та створення обслуговуючих кооперативів, що в подальшому дозволить інвестувати кошти Європейського Союзу в розвиток природоохоронної та екологічної інфраструктури району, а також сприятиме створенню нових робочих місць, надходженню доходів від екологічного туризму і суміжних галузей економіки.

Під час підведення підсумків діяльності Департаменту наголошено на тому, що Департаментом була розроблена та затверджена Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки (Програма).

На виконання Програми у 2015 році, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено фінансування природоохоронних заходів на суму майже 7,4 мільйони гривень. Виконання заходів дасть можливість ліквідувати джерела забруднення середовища проживання людей та поліпшити стан об’єктів довкілля.

Протягом ІІ кварталу, Департаментом підготовлений екологічний паспорт області за 2014 рік, розроблено І етап програмного забезпечення для інтерактивного доступу громадськості до інформації про стан довкілля на базі геоінформаційної системи.

Зазначено, що в Чернігівській області налічується 1159 об’єктів-водокористувачів. Мають дозволи на спецводокористування 651 суб’єкт господарювання. За 6 місяців поточного року видано 105 дозволів на спецводокористування, встановлено нормативи ГДС речовин для 6 водокористувачів, що здійснюють скид стічних вод у водні об’єкти. Для оцінки та забезпечення раціонального використання води у галузях економіки погоджувались поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води 11 водокористувачам. З метою нормування та регулювання викидів забруднюючих речовин Департаментом видано 73 дозволи, в яких визначено шляхи та терміни зменшення обсягів викидів в атмосферне повітря. З метою повного обліку та опису місць видалення відходів, а також для контролю за кількісним та якісним складом відходів ведеться реєстр місць видалення відходів (далі Реєстр МВВ). Станом на 01.07.2015 року в обласному Реєстрі МВВ обліковувалось 484 об'єкта (в тому числі за І півріччя паспортизовано 33 об’єкта), які займають площу біля 831 га.

У ІІ кварталі створено РЛП «Ніжинський», площею 3733,0648 га, який розташований на території Ніжинського району. Створення даного об’єкту дало можливість значно підвищити відсоток заповідання області з 7,71% до 8,1%.

З метою збереження лісів області у І півріччі 2015 року проводились заходи, спрямовані на захист та раціональне використання лісів: проводились обстеження лісових насаджень області на предмет погодження планів санітарно-оздоровчих заходів на територіях природно-заповідного фонду.

Зокрема, погоджено 46 планів санітарно-оздоровчих заходів у лісах області на територіях ПЗФ і 27 наказів про проведення полювання, матеріали щодо пропускної спроможності мисливських угідь, проекти лімітів використання диких тварин у мисливських угіддях області, розглянуто проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок в межах природно-заповідного фонду та прибежно-захисних смуг.

Крім того, представники громадських організацій області запропонували Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації розпочати співпрацю з представниками регіональних та національних природних парків для подальшого розвитку та популяризації екотуризму.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини