Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:18:32

Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян

01.07.2015   08:06Агенцiя

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкривають двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на безоплатний захист, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних забовязань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.


Як зазначив директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо». А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

1 січня 2013 року в Україні розпочали свою роботу 27 регіональних центрів з надання вторинної правової допомоги і протягом 2 – х років така допомога надавалася всім щойно затриманим. Це надзвичайно важливо надавати допомогу особам на ранніх етапах, тому що після затримання може застосовуватися як фізичний так і психологічний тиск до них. І якщо не зробити правильних дій з точки зору сторони захисту на цьому етапі, то на більш пізніх етапах кримінального провадження може бути занадто пізно. І це в свою чергу може мати фатальні наслідки.

Так само, ті хто не можуть самостійно оплатити послуги адвоката і піддалися кримінальному переслідуванню мають право на захист від професійного адвоката, послуги якого оплачує держава. Зараз ми перебуваємо на новому етапі функціонування БВПД і вже з 1 липня відчиняються 100 місцевих центрів з надання БВПД по всій Україні. Так у Чернігівській області почнуть  функціонувати центри у м.Чернігів, м.Ніжин та м.Мена. Слід зауважити, що місцеві центри будуть обслуговувати лише певні райони.

Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Чернігів, пр-кт. Перемоги, буд. 139, каб. 702, 705.
До юрисдикції Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Городнянський, Козелецький, Ріпкинський, Чернігівський райони та міста Чернігів і Славутич.

Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8.
До юрисдикції Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Ічнянський, Куликівський, Ніжинський, Носівський, Прилуцький, Срібнянський, Талалаївський райони та міста Ніжин і Прилуки.

Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Мена, вул. Червона площа, буд. 9.
До юрисдикції Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Коропський, Корюківський, Менський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький та Щорський райони.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини