Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:27:05

За втручання прокуратури Ніжинською міською радою знято з порядку денного сесії питання будівництва у міському парку ім. Шевченка

10.06.2015   09:35

Об’єкти містобудування на території міського парку в Ніжині, про перспективу зведення яких попереджали громадські активісти, споруджуватись на даний час не будуть.

Ніжинська міжрайонна прокуратура, вивчивши питання законності такої забудови, прийшла до висновку, що проект рішення Ніжинської міської ради про погодження містобудівного розрахунку (обґрунтування) на реконструкцію парку та надання згоди підприємству-претенденту на будівництво об’єктів містобудування є таким, що суперечить нормам діючого законодавства.

Зокрема, спорудження нових будівель на місці вже існуючих об’єктів соціальної рекреації призведе до знищення останніх, в результаті чого припиниться і право власності на них територіальної громади міста. Власником нових об’єктів містобудування буде вже не Ніжинська міська рада, а підприємство-замовник будівництва. Таким чином Ніжинській міській раді, як власнику майна територіальної громади, будуть завдані збитки.

Також ст.ст. 1 та 2 Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» заборонено ліквідацію та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, розташованих на земельних ділянках зелених зон і зелених насаджень.

Підприємство-орендар парку, яке й хоче збудувати нові об’єкти на його території, отримувало право оренди не для будівництва, а для, зокрема, обслуговування та експлуатації вже існуючих споруд. Чинне законодавство України передбачає можливість забудови земельної ділянки виключно в тому випадку, якщо вона надана для будівництва, як специфічного виду її використання.

Крім того, ч. 3 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» заборонено надання юридичним і фізичним особам земельних ділянок для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону. Така містобудівна документація відсутня.

Встановлена наявність низки й інших фактів, які унеможливлюють прийняття законного рішення.

Для запобігання прийняттю рішення, яке не тільки порушувало б законодавство, а й могло спричинити громадський протест, прокуратура звернулась до міської ради з листом, у якому роз’яснила ситуацію з правової точки зору.

Зваживши на доводи, Ніжинська міська рада під час остаточного затвердження порядку денного 68 сесії зняла проект рішення з розгляду. Про це міжрайонному прокурору повідомив міський голова у офіційному листі-відповіді.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини