Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:21:37

На винуватців пожеж чекає адміністративна та кримінальна відповідальність

26.05.2015   06:58Агенцiя

У зв’язку із спекотною погодою співробітники міліції Чернігвщини разом із вогнеборцями вживають комплекс заходів для запобігання виникненню пожеж в лісових масивах, на торфовищах і сільгоспугіддях.

Як правило, до лиха призводить переважно людський фактор. Непогашене багаття, кинутий недопалок, необережність з вогнем під час спалювання сміття – все це може обернутися знищенням великих площ лісових насаджень, посівів, майна громадян, житла і навіть призвести до загибелі людей. В умовах спекотної погоди стихія блискавично розповсюджується на значній території.

Зважаючи на це, міліція та рятувальники наполегливо рекомендують громадянам бути вкрай обережними під час відвідувань лісових масивів, утриматися від розведення відкритого вогню в лісах, на присадибних ділянках та полях. У 99% лісових пожеж винен людський фактор, тому такі випадки знаходяться під посиленою увагою міліції.

Нагадуємо, що згідно з чинним чинного законодавством, без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища забороняється випалювання сухої трави. За вчинення самовільних випалів громадяни будуть притягуватись до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 170 до 340 гривень, а посадові особи - від 850 до 1190 гривень.

За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, на громадян буде накладатися штраф від 340 до 680 гривень, на посадових осіб - від 1190 до 1700 гривень.

Якщо ж дії зловмисника підпадатимуть під дію статті 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна), то винуватцю пожежі загрожує позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Міліція закликає водіїв не паркуватися біля лісових масивів, оскільки кинута цигарка або іскра від двигуна може призвести до займання лісу.

Нині силами райвідділів внутрішніх справ області проводиться патрулювання лісових масивів із залученням пожежно-рятувальних підрозділів, державної екологічної інспекції та лісокористувачів.

Селищні та сільські ради організовують цілодобове чергування протипожежних формувань на пожежній та пристосованій для гасіння техніці, залучаються до несення служби і дружинники. Також до лісових зон максимально наближено наряди ДАІ, відділення державної служби охорони та патрульних.

Правоохоронці патрулюють місця масового відпочинку громадян, проводять роз’яснювальну роботу з відпочивальниками. Міліція готова до виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у виникненні пожеж.

На сьогоднішній день завдяки вжиттю превентивних заходів, спрямованих на недопущення стихійного лиха, ситуація із пожежами у природних екосистемах Чернігівщини стабільна і контрольована. Співробітники міліції патрулюють території, які потенційно можуть стати джерелом загоряння. Сформований оперативний штаб, який в разі виникнення масштабних пожеж координуватиме евакуацію постраждалих, охорону їх майна та підтримання громадського порядку на постраждалих територіях.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини