Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:54:43

Збірник "Як перейменувати вулицю" вже у Чернігові

27.03.2015   07:33Агенцiя

В останній декаді березня 2015 року в обласному центрі отримали методичний збірник «Як перейменувати вулицю» Чернігівський обласний історичний музей імені В. В. Тарновського; Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка; Чернігівська центральна міська бібліотека імені М. М. Коцюбинського; Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій; Чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка та громадська ініціатива «Збережи старий Чернігів».

Український інститут національної пам’яті, який його передав, сподівається, що матеріали цієї книги допоможуть громадськості та місцевій владі у справі позбавлення міст, селищ і сіл від ганебних символів минулого радянського тоталітаризму, якими є імена осіб, причетних до організації Голодомору, та політичних репресій, а також планували, організовували та здійснювали збройну боротьбу спрямовану на ліквідацію української державності.

Цей процес, як наголосив у вступній статті видання Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, набуває форми цілеспрямованої державної політики. «Він особливо актуальний саме зараз, коли проти України ведеться війна сусідньою Росією. Адже керівництво Кремля мобілізує під свої прапори терористів та диверсантів саме ідеєю повернення до радянського минулого», – підкреслив історик, керівник органу центральної виконавчої влади.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Український інститут національної пам’яті видав методичний збірник «Як перейменувати вулицю. Правові засади перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів».
Його створено спільно з Чернігівською облдержадміністрацією, Чернігівською обласною радою, Чернігівською міською радою, Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій.

Відмітимо, що юридична складова збірника, тобто рекомендації і роз’яснення, підбір нормативно-правових актів, зразків документів, щодо перейменування вулиць органами місцевого самоврядування, була підготовлена чернігівськими юристами Ольгою Лазаренко (обласна рада), Романом Миколаєнко (міська рада), Наталією Мужиковою (облдержадміністрація) і отримала схвальну оцінку незалежного експерта, київського адвоката Сергія Рябенка.

Разом із цим зацікавлений читач знайде офіційний історико-юридичний висновок Українського інституту національної пам’яті щодо причетності В. І. Леніна (Ульянова) до організації та здійснення політичних репресій. Також на допомогу громадськості та органам влади Сергій Горобець (Інститут національної пам’яті) підготував стислі біографії 70 осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору, та політичних репресій, чиїми іменами названі вулиці та інші топоніми в Україні. Звичайно, що це невичерпний список, але основа для роботи є.


Адреси сайтів для тих, хто бажає отримати методичний збірник в електронному вигляді:
УРЯДОВИЙ ПОРТАЛ: http://www.kmu.gov.ua/control/ru/publish/article?art_id=247718732&cat_id=244277212
ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ:
http://www.memory.gov.ua/publication/yak-pereimenuvati-vulitsyu
http://www.memory.gov.ua/sites/default/files/userupload/2metodychka_perejmenuvannja_vulyc_1.pdf

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини