Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:20:07

Відбувся "круглий стіл" на тему "Проблеми державного регулювання ринку праці в сучасних умовах"

28.02.2015   11:10Агенцiя

Участь у заході взяли народний депутат України Олег Купрієнко, представники служби зайнятості, органів виконавчої влади та роботодавці. Мета зустрічі: аналіз нагальних проблем та перспектив розвитку ринку праці, ознайомлення з функціями та завданнями служби зайнятості та обговорення шляхів зменшення соціальної напруги.

Відкриваючи засідання, директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка наголосила на актуальності теми, зазначивши фактори, які призводять до дестабілізації регіонального ринку праці, і висловила сподівання на конструктивне обговорення шляхів подолання прогалин у сфері державного соціального захисту населення від безробіття.

Про ситуацію на ринку праці Чернігівщини та діяльність обласної служби зайнятості присутніх поінформував перший заступник директора Чернігівського ОЦЗ Сергій Роговець. За його словами, протягом 2014 року перебувало на обліку в центрах зайнятості області та отримувало комплекс соціальних послуг 44,8 тис. безробітних. Потреба роботодавців у працівниках скоротилася на 7,6% порівняно з 2013 роком та налічувала 26,2 тис. вакансій. За сприяння служби зайнятості працевлаштовано понад 14 тисяч громадян. Зокрема, 758 безробітних, скориставшись одноразовою виплатою допомоги по безробіттю, започаткували власну справу.

Вже третій рік діє механізм фінансового стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць шляхом надання їм компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Торік такою послугою скористалися 204 роботодавці області, в результаті чого працевлаштовано 416 безробітних, майже половина з яких - недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці громадяни.

- Аналіз результатів роботи служби зайнятості переконливо свідчить про необхідність вдосконалення законодавчих механізмів заохочення роботодавців до створення нових робочих місць, - наголосив Сергій Роговець. - Зокрема, є нагальна потреба в поверненні механізму компенсації роботодавцю всієї заробітної плати працівника разом з нарахуваннями на неї, а не тільки розміру єдиного соціального внеску, якщо цей працівник з категорії осіб, які потребують додаткових гарантій зайнятості, приймається на роботу за направленням служби зайнятості.
 
Важливим напрямом діяльності служби зайнятості, який сприяє зменшенню дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили, є професійне навчання безробітних. Протягом минулого року за направленням служби зайнятості набували нових професій та підвищували кваліфікацію майже 5 тис. безробітних. Навчання організовується на замовлення роботодавців і тому важливим критерієм оцінки роботи служби зайнятості є рівень працевлаштування після професійного навчання – він становить 98%.

Крім того, для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян старше 45 років законодавством передбачена можливість отримання ваучера на навчання.

В умовах обмеженого попиту на робочу силу одним із актуальних завдань служби зайнятості є забезпечення громадян тимчасовою роботою. Розрізняють два види таких робіт. Громадські, а саме суспільно-корисні роботи в інтересах громади, організовуються місцевими державними адміністраціями, виконкомами рад за участю служби зайнятості, і у разі залучення до таких робіт безробітних, фінансуються пропорційно, рівними частинами з коштів місцевих бюджетів та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. А ще - роботи тимчасового характеру, що відповідають потребам роботодавців і фінансуються ними ж та з інших не заборонених законодавством джерел.

Торік до громадських та інших робіт тимчасового характеру було залучено понад 7 тис. безробітних. Зокрема, 63% з них працювали на громадських роботах по благоустрою населених пунктів, впорядкуванню місць поховань, придорожніх смуг з оплатою праці на умовах паритетного фінансування, решта - 37% – на тимчасових роботах за рахунок роботодавців у сільському та лісовому господарстві, переробній промисловості. Загалом у минулому році з Фонду та місцевих бюджетів рівними частинами використано понад 1,5 млн. грн.

- Ми розуміємо, що сьогодні, на жаль, при суттєвому дефіциті місцевих бюджетів, не можна розраховувати на збільшення обсягів громадських робіт, - наголосив Сергій Роговець. - Тому ми вносили пропозиції щодо змін у законодавство про зайнятість, і вже у Верховній Раді ухвалений у першому читанні законопроект №1496, де виключено принцип паритетного фінансування громадських робіт.

На сучасному етапі важливу роль у зниженні соціальної напруги та збереженні трудового потенціалу відіграє професійна орієнтація. Майже всі безробітні, які перебувають на обліку в службі зайнятості (понад 98%), охоплені профорієнтаційними послугами, а це - і консультації, і профдіагностика, і тестування на основі сучасних методик.

Підсумовуючи сказане, перший заступник директора ОЦЗ наголосив, що державна служба зайнятості, усвідомлюючи свою місію щодо зменшення напруги на ринку праці, робить внесок у розв’язання цієї наболілої проблеми, надаючи безробітним громадянам, як фінансову підтримку, так і активну допомогу, вказуючи орієнтири у пошуку шляхів працевлаштування. Він наголосив на потребі співпраці у вирішенні нагальних проблем зайнятості всіх соціальних партнерів - від місцевого рівня до загальнодержавного.

Про стан та перспективи залучення інвестицій в Чернігівську область та соціально-економічний розвиток міста говорив перший заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський.

З послугами, які служба зайнятості надає роботодавцям, присутніх ознайомила начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського ОЦЗ Людмила Лисобикова. Йшлося, зокрема, про підбір підходящих працівників, надання компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організацію робіт тимчасового характеру, можливість професійного навчання безробітних на замовлення роботодавців, надання безоплатних консультацій тощо. Було наведено чимало прикладів ефективної взаємодії служби зайнятості та роботодавців Чернігівщини щодо укомплектування вакансій, збереження існуючих та створення нових робочих місць.
Про співпрацю говорили і роботодавці. Вони подякували представникам служби зайнятості за оперативне надання ефективних послуг і висловили зацікавленість в подальшій співпраці.

Учасники «круглого столу» взяли активну участь в обговоренні. Жвава дискусія поступово переросла у відверту розмову. Порушувались питання недосконалості чинного законодавства, реформування економіки та системи оподаткування, детінізації трудових відносин тощо.

Роботодавці зауважили, що якість робочої сили часто не відповідає сучасним вимогам щодо її професійно-освітньої підготовки, трудової дисципліни, мобільності. Незбалансованість пропозиції робочої сили із попитом на неї є однією з причин безробіття. І вирішити цю проблему зусиллями лише служби зайнятості не можливо, адже далеко не всі безробітні погоджуються отримувати робітничі професії, хоча саме кваліфіковані робітники нині затребувані на ринку праці.

Народний депутат України зауважив, що стимулювання, створення і збереження робочих місць, забезпечення ефективної зайнятості населення - головні завдання на ринку праці.
- Лише спільна злагоджена і системна робота всіх сторін соціального діалогу (представників влади, служби зайнятості та роботодавців) є запорукою успіху в сфері працевлаштування населення, - сказав Олег Купрієнко.

Він, як народний депутат, запевнив, що врахує пропозиції і зауваження, озвучені на «круглому столі», і сприятиме ухваленню парламентом змін до законодавства про зайнятість.
- У нинішніх складних соціально-економічних і політичних умовах тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити керованість процесами на ринку праці і  зберегти трудовий потенціал нашого регіону, - підсумувала директор ОЦЗ.

Обговорення порушених на засіданні питань дозволило розробити та затвердити спільні рекомендації.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.