Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:22:39

Екологи закликають подбати про чистоту

27.02.2015   13:47Агенцiя

Із першими теплими весняними днями наближаються і весняні дні благоустрою та прибирання територій.

Нажаль подібні необхідні корисні міроприємства у нас часто проходять разом із  порушеннями чинного законодавства. Часто сміття зібране у одному несанкціонованому місці, пересипається у інше чи спалюється. А це, негативно впливає на навколишнє природне середовище, псуючи настрій, а головне здоров’я громадян.

Зазначені дії є порушенням ст. ст. 15, 17, 20, 21 Закону України «Про відходи», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». За порушення  вимог  щодо  поводження  з  відходами  під  час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення статтею 82 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачена відповідальність у вигляді адміністративного штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти (850 грн.) до ста  (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області нагадує, що першочергово виконання вимог законодавства на своїх територіальних одиницях зобов’язані контролювати керівники районів та органів місцевого самоврядування.

Згідно наступних пунктів ст 20 Закону України «Про відходи» серед повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері поводження з відходами є:

е) здійснення контролю за діяльністю об'єктів поводження з відходами;
є) взаємодія з органами місцевого самоврядування;
ж) розроблення схем санітарного очищення населених пунктів;
м) забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів самостійно або за рішенням уповноважених на те органів;
н) сприяння роз'ясненню законодавства про відходи серед населення, створення необхідних умов для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини;
п) здійснення контролю за діяльністю суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами відповідно до закону;

Згідно наступних пунктів ст. 21 Закону України «Про відходи» органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують:

а) виконання вимог законодавства про відходи;
б) розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів;
г) затвердження місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їх виконанням;
е) вирішення питань щодо розміщення на своїй території об'єктів поводження з відходами;
є) координацію діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, що знаходяться на їх території, в межах компетенції;
з) здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території;
и) ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів;
і) сприяння роз'ясненню законодавства про відходи серед населення, створення необхідних умов для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини;
ї) здійснення інших повноважень відповідно до законів України;
й) надання дозволу на відведення на території села, селища, міста місць чи об'єктів для зберігання та захоронення відходів, сфера екологічного впливу функціонування яких згідно з діючими нормативами включає відповідну адміністративно-територіальну одиницю;
м) здійснення контролю за діяльністю суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами відповідно до закону.

Органи місцевого самоврядування приймають рішення про відвід земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об'єктів поводження з відходами (полігонів та сміттєзвалищ).

Звичайно все залежить не від чинного законодавства чи регіональних програм та контролю за їх виконанням, а в першу чергу від наявності у всіх нас таких якостей, як честі та совісті. Тож давайте всі разом забезпечимо належний стан наших вулиць, сіл, містечок, міст, районів, щоб нам самим же не було соромно перед собою за скоєне чи допущене. Адже чисто не там де прибирають, а там де не смітять.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини