Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:47:49

Третину заповідного фонду Чернігівщини складають водно-болотні угіддя

03.02.2015   11:31Агенцiя

2 лютого 1971 року в м. Рамсар (Іран), за сприяння ЮНЕСКО підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів. Україна приєдналась до Конвенції у жовтні 1996 року.

За пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь у 2015 році відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього». Станом водно-болотних угідь у глобальному масштабі вже кілька десятків років опікується міжнародна організація «Wetlands International».

На сьогодні, більшість цінних водно-болотних угідь Чернігівської області входить до складу природно-заповідного фонду. Переважна більшість гідрологічних заказників та пам’яток природи (264 заказники та 31 пам’яток природи) створена з метою збереження унікальних та типових водно-болотних масивів. Їх площа, понад 60 тис. га, складає близько 30 % від загальної площі природно-заповідного фонду області.

Також в долині р.Десни в межах Чернігівської області наразі нараховується дві території, що входять до переліку воно-болотних угідь міжнародного значення. Вони носять назву «рамсарських угідь».

Угіддя №1 «Заплава Десни». Розташоване в долині р.Десна, поблизу кордону України з Росією. Висота над рівнем моря: середня - 120 м, максимальна - 130 м. Площа: 4270 га.

Угіддя №2 «Заплава Десни між м. Остер та с. Смолин». Обгрунтовано до включення до рамсарських списків групою науковців НАН України у 2005 році. Угіддя розташоване в заплаві р.Десни Чернігівській області між м. Остер на півдні та селами Надинівка і Смолин на півночі. Довжина ВБУ становить 38,4 км. Висота над рівнем моря: мінімальна - 98 м, середня - 105 м, максимальна - 120 м. Ширина заплави - близько 6 км. Русло звивисте, є багато заток і стариць. Площа: 23650 га.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.