Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:31:07

На Борзнянщині вшанували пам’ять Героїв Крут

29.01.2015   17:09

Сьогодні, 29 січня, на Чернігівщині відбулись заходи з відзначення 97-річниці бою під Крутами.

На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» вшанувати пам’ять студентського війська українських патріотів, які боронили українську державність, зібралися не тільки чернігівці, а й представники з інших областей.

Учасники заходу поклали квіти до скульптурної композиції «Курсантська шинель» та схилили голови у скорботній хвилині мовчання за загиблими юнаками.

Поминальну літію у пам’ять про загиблих за рідну землю відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.

Також відбулась історична та літературно-мистецька композиції, присвячена вшануванню Героїв Крут. Зокрема, пролунав запис спогадів Аверкія Гончаренка, який керував боєм під Крутами у далекому 1918 році. Поіменно згадали 25 прізвищ загиблих захисників Крут, які вдалося встановити.

— Події того часу дуже багато значать для кожного свідомого українця. І ще ближчими, ще зрозумілішими стають вони для нас зараз, коли вже не сотні, а тисячі молодих і сильних духом людей протистоять ворожому війську на сході держави. Нині, як ніколи, стає актуальною історична паралель між розділеними майже століттям подіями, - підкреслив Сергій Журман під час мітингу-реквієму. Він також зазначив, що сьогодні як і герої Крут, чимало воїнів постали на захист України добровільно. Вони є гідними продовжувачами традицій патріотизму, волелюбності, незламності українського народу.

— Україна переможе, збереже свою єдність і цілісність. І стане дійсно незалежною, заможною державою, про яку мріяли герої Крут, яку всі ми прагнемо відстояти зараз, — висловив переконання керівник облдержадміністрації.

У заході взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, народні депутати України Валерій Давиденко, Олег Ляшко, Олег Купрієнко та Юрій Бублик, голова Українського інституту Національної пам`яті Володимир В`ятрович, військові, правоохоронці, учасники АТО, представники Блоку Петра Порошенка, ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «УДАР», Народного Руху України, ветерани Української Повстанської Армії та численна громадськість.

Урочистою ходою пройшли ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державного пенітенціарної служби України, Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Національної академії Служби безпеки України.

По завершенню меморіального заходу гості, учасники та журналісти ознайомилися з експозицію Меморіального комплексу та тематичною виставкою музею у штабному вагоні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини