Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:16:06

У зоопарку програма є, а опікунів – малувато

19.12.2014   15:11Агенцiя

У Менському зоопарку запрацювала програма опіки над тваринами. Перші результати її, як стверджує керівництво звіринцю, досить обнадійливі, повідомляє «Наше слово».


Щоб і сито, і тепло

Як зазначено на офіційному сайті Департаменту культури і туризму облдержадміністрації (до чийого відання належить наш зоопарк), метою програми є поліпшення і збагачення умов утримання, харчування та ветеринарного обслуговування тварин. Опікунам надається чудова можливість відчути свою причетність до живої природи і життя зоопарку, побачити конк­ретні результати своїх зусиль.

Опіка здійснюється шляхом надання безповоротної фінансової допомоги на утримання конкретної тварини на підставі договору з адміністрацією зоопарку. Вартість внеску опікуна ґрунтується на вартості добового раціону конкретного виду тварин. Іншими словами, опікун щомісяця перераховує гроші на утримання свого улюбленця і, якщо має змогу, хоч і щодня його відвідує та має ряд інших переваг перед простими відвідувачами.

Привіт від Жори Гаврилова

Поки що пощастило небагатьом тваринам – опікунська програма почала діяти лише з травня 2014 року. Нині опікунів мають поні, верблюд двогорбий, павіан гамадрил (він же і є Жора Гаврилов, ім’я отримав ще до того, як потрапив у наш зоопарк), пелікан і лебідь чорний. Найдорожчий із цих утриманців – верблюд двогорбий, якому щомісяця на прожиття треба 1080 гривень. Найменше з перерахованих вище «на­їдає» лебідь чорний – йому достатньо п’яти гривень на день, відповідно, на місяць це становить 150 гривень.

А на своїх опікунів-покровителів ще чекають: великі кішки (лев – 2340 гривень, пума – 1020, леопард – 990, рись – 840 гривень на місяць), ведмідь (1350 гривень на місяць), бізон американський (1350 гривень), таврійське зебу (1050 гривень) та інші дрібніші і «дешевші» тварини. Загалом їх, поки що «нічийних», у списку два десятки.

Серед п’яти опікунів, що вже зважились на такого виду благодійність, троє – з-за кордону, двоє – з Чернігова. Менян серед них ще нема – чи то не знають, що є така програма, чи з якихось інших причин.

Тож, для інформації мамам і татам: якщо страшенно не хочете дома утримувати котрогось із чотирилапих і хвостатих, а ваше чадо навпаки цього дуже хоче – поцікавтесь опікунською програмою в зоопарку.

Глаша, Даня і…

На території зоопарку – чисто і затишно. Як розповіла директор Зінаїда Максименко, фінансове становище закладу цього року значно покращилось. Завдяки цьому та благодійній допомозі кормів для тварин удосталь, у зимових вольєрах тепло. Щоправда, одна проблема досить гостра – м’ясо на корм хижакам доводиться уже шукати (раніше без проблем брали на Менщині), та й ціни кусаються.

Хоч і потихеньку, але ремонти в приміщеннях і на території зоопарку роблять, заборгованості заклад не має, в тому числі й по зарплатах. Цього літа обладнали кімнату для відвідувачів, у планах – зробити ще й свій музей.

Про те, що в зоопарку зараз період благополуччя, говорить і той факт, що багато тварин дали потомство. Ось і недавно народилися малята у пари капібарів – Глаші та Дані. І маленьких капібарчиків, й інший молодняк згодом наш зоопарк зможе обміняти на тварин тих видів, яких ще не має. Тобто – розвиватися далі і радувати своїх відвідувачів.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.