Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:38:43

Сколотини від Колотиліна і Ко

15.11.2014   20:28Агенцiя

Земля в Україні – найцінніший актив, найвигідніший спосіб капіталовкладення й, як свідчать останні події, спекуляцій. Цієї осені набуло резонансу питання передачі у приватну власність ділянок із земель запасу на території Улянівської сільської ради, яку жителі Новоселівки використовували як пасовище. До речі, не деінде, а в мальовничому місці поблизу Десни.

7 листопада Чернігівський районний суд задовольнив у повному обсязі позовні вимоги прокуратури Чернігівського району, визнано недійсним наказ Держземагенства у Чернігівській області та видане на його підставі свідоцтво про право власності на земельну ділянку площею 2 га. Ще п’ятнадцять справ наразі перебувають на розгляді. Та мало не щодня селяни називають нові факти порушень – у Дніпровському, Іванівці, Количівці й Киселівці, вимагаючи врешті-решт навести лад у земельному законодавстві й дозволити громадам самим вирішувати, як розпорядитися землею. Зокрема, землями запасу.

Це земельні ділянки, що не надані у власність або користування громадян чи юридичним особам і перебувають у комунальній чи державній власності. За чинним Земельним кодексом України, вони не є окремою категорією земель і можуть бути будь-якого цільового призначення. Отримати їх може кожен громадянин нашої держави, котрий ще не використав свого права на приватизацію землі.

Зокрема, цією законодавчою нормою керувалося Головне управління державної земельної агенції України, коли у червні виступило з ініціативою надати у власність земельні ділянки учасникам АТО. Благі наміри стали ширмою для деяких нечестивців, кот­рі швидко розкумекали, як цією ситуацією скористатися, наприклад, як це було в Новоселівці. Збурили люд, а потім підкинули «дров», мовляв, такі-сякі, пожаліли землі для героїв-захисників. Такі спекулятивні заяви голова Чернігівської районної ради Анатолій Дуденко спростовує:
– Не варто робити акцент на тому, що жителі Чернігівського району буцімто не бажають надавати землю для потреб учасників АТО. Людей збурило те, що їх просто поставили перед фактом. А районну владу зробили заручницею між місцевими жителями та учасниками АТО.
Наведу приклад із Анисова. Там на сесії сільської ради я запропонував депутатам передати 40 га земель запасу під ділянки для бійців, котрі воювали на сході. Ніяких заперечень не виникло.

Більше того, керівництво району на боці селян, лишень закликає утримати ситуацію у правовому полі, не дозволити розбурханим емоціям хлюпнути через край. Але ж проблема значно глибша: ані громади, ані представники чинної влади на місцях не можуть вплинути на рішення Державної земельної агенції, обласний відділ якої очолює пан Олександр Колотилін. Більше того, інколи вони навіть не володіють ситуацією!
– Єдине джерело для сільських і селищних голів дізнатися, що відбувається з землями запасу, – публічна кадастрова карта, – каже Дніпровський сільський голова Олександр Новик. – Донедавна керівників громад просто ставили перед фактом, не інформуючи як розподіляються землі на території сільської ради. Плоди цього пожинаємо зараз.

Нещодавно до нас звернулися місцеві жителі, учасники АТО, з проханням допомогти отримати в обласному управлінні Держземагенства дозвіл на виділення земельної ділянки. Розглядали різні варіанти, так, щоб було зручно вести садівництво. Однак вільного місця в адміністративних межах с. Дніпровське, за межами населеного пункту, не знайшли. Натомість усе узбережжя Дніпра забудовується. Скоро місцевим жителям не можна буде й підійти до річки!

Дуже багато землі роздерибанили за ці роки. Ситуація щодо нашого пасовища схожа на ту, що виникла у Новоселівці. Чимало ділянок цінної дніп­ровської землі по 2 га надавалися громадянам із інших областей, а жоден місцевий не отримав нічого (за межами населеного пункту).

Виникає у громади багато запитань щодо законності встановлення прибережної захисної смуги. Зокрема, хто відносив заплави р. Дніпро до малих річок? Тепер у деяких місцях неможливо підійти до води: усе забудовано й загороджено.
Щоправда, з 15 жовтня земельні питання стали прозорішими. Як відомо, віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Державному агентству земельних ресурсів України забезпечити проведення пуб­лічних земельних аукціонів, а перелік ділянок, що виставлятимуться на земельні торги, розміщувати на офіційному сайті Держземагентства.

Місцеві ради будуть висловлювати свою позицію як розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення державної власності на етапі надання згоди на розробку відповідної документації із земле­устрою. Але ця позиція має виключно рекомендаційний характер. Крім того, Держземагентство зобов’язане забезпечити органам місцевого самоврядування доступ до відомостей Державного земельного кадастру вже з 1 січня 2015 в режимі читання.

Свої слова сільський голова Дніпровського підтвердив інформацією сайту Держагентства: на відкритій державній кадастровій карті, де дійсно видно численні чотирикутники й многокутники земельних наділів за межами населеного пункту с. Прохорів.

– Ось тут будуватися неможливо – болото, – розповідає, показуючи ділянку. – Певно, так само побачили цю місцину на карті, вирішили, що зручна, на березі річки, й комусь «подарували».

Приблизну вартість такого «подарунка» можна дізнатися вже з іншого сайту, наприклад agent.ua, де розміщуються оголошення про продаж земельних ділянок. Далі – дослівно й мовою оригіналу: «ДНЕПРОВОЕ, Черниговская область, хутор Прохоров, 181 600 грн, экв. 12 000 USD». Попри помилку в назві населеного пункту, зрозуміло, що йдеться про Дніпровське.

Ще сумніше все це виглядає, коли перед тобою не карта чи сайт, а щільна смуга новобудов за високими парканами, між якими й миша не поскочить. Уже не кажучи про місцевих жителів: до води їм – зась! Подекуди й таблички начеплені – «Приватна власність!». Літній людині з села далеченько доведеться тюпати, щоб дістатися річки – старого русла Дніпра. Та й там ухопиться за серце: широку смужку піску вже перегородили бетонним муром, що доходить до самої води, залишивши мет­рів з десять – для місцевих. Згідно з законом, для малих річок прибережна захисна смуга встановлюється у 25 метрів, а тут десь 2,5! Менше у десять разів! І це при тому, як наголосив Олександр Новик, що рівень води в річці – найнижчий, скільки це пам’ятають місцеві старожили.

Нещодавно дніпровську громаду вкотре випробували на згуртованість та самодостатність. У травні в с. Прохорів по вул. Луговій невідомі особи самовільно встановили залізний вагончик (кунг), а в липні загородили ділянку у 0,03 га двометровим парканом. До заплави, що з’єднана з Дніпром, десь 20 м. Самозахоплення «добродії» пояснили так: мовляв, прибрали сміття без планів на майбутнє. Однак, прокладений електричний дріт від будинку №32 свідчив про інші наміри.

Сільський голова Олександр Новик написав заяви в Київську міжрайонну екологічну прокуратуру, начальнику державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області. Відповіді не задовольнили ані сільського голову, ані громаду. Ситуація ускладнювалася тим, що ці добродії не назвалися. Тоді дійшли рішення йти законними, але дієвими методами: питання розглянули на сесії сільської ради, запросили на засідання порушників, наголосивши: маєте до встановленого терміну прибрати вагончик і демонтувати паркан. Звичайно, ніхто й не збирався цього робити. Тож на черговому сесійному засіданні від 24 жовтня розглянули питання «Про благоустрій на території Дніпровської сільської ради» й прийняли рішення прибрати вагончик власними силами, перемістити все на сміттєзвалище.

14 листопада на вулицю Лугову в с. Прохорів приїхало десятків зо два молодих чоловіків, два трактори, а згодом і кран. Паркан знесли хвилин за двадцять. Працювали завзято, мов мурахи, швидко розділивши обов’язки. Загрузили у кузови й вивезли. Коли вантажили краном кунг, хтось із натовпу промовив: «У ньому ж зимувати можна! Жаль викидати на сміттєзвалище, краще б прикордонники собі забрали чи військовослужбовці на блокпост. Громада не проти».

– Отак і Україну розчистимо він непотребу, – впевнено промовив сільський голова, який управно «диригував» усіма процесами.

До речі, він чи не наймолодший у когорті керівників територіальних громад, ота молода й завзята кров, якою добре було б розбавити багаторічний досвід. Може, тоді б люди більше не тішилися сколотинами, що залишилися після того, як усілякі агенції зібрали вершки з їхньої землі, а таки стали повноправними господарями. Цією мрією жили й століття тому, результати нагадувати не потрібно.

«Яка ти розкішна, земле, – думала Маланка. – Весело засівать тебе хлібом, прикрашати зелом, заквітчати квітами. Весело обробляти тебе. Тільки тим ти недобра, що не горнешся до бідного. Для багатого пишаєшся красою, багатого годуєш, зодягаєш, а бідного приймаєш лише в яму...» Михайло Коцюбинський, «Fata morgana».

 

Наталія Бушай, член Національної спілки журналістів України


***
У суботу вранці сільський голова с. Дніпровське Олександр Новик мені повідомив, що йому зателефонували з погрозами, обіцяли «розібратися». Він про цей факт поінформував правоохоронців.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини