Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:11:26

У прокуратурі області відбувся навчально-методичний семінар, присвячений роботі відомства в умовах законодавчих змін

05.11.2014   12:42

4 листопада у прокуратурі області проведено навчально-методичний семінар щодо вивчення та практичного застосування положень Закону України «Про прокуратуру», ухваленого Верховною Радою України 14 жовтня цього року.

- Ухвалення нового Закону України "Про прокуратуру" дало старт реформуванню прокуратури в Україні, - зазначив, відкриваючи семінар, прокурор області Володимир Стеценко. - Українська прокуратура позбавляється "загального нагляду" та згодом - досудового слідства. Натомість запроваджуються прокурорське самоврядування та нові принципи добору кадрів і контролю.  Окрім того, зміни торкнуться практики виконання прокуратурою всіх її функцій. Ми маємо вже сьогодні готуватися до реалізації положень нового закону, вивчаючи та опрацьовуючи їх.

З доповідями про виконання покладених на прокуратуру обов'язків в умовах законодавчих змін на семінарі виступили керівники структурних підрозділів прокуратури області.

ДОВІДКОВО:

Організаційно-кадрові зміни в органах прокуратури Чернігівської області, передбачені новим Законом України "Про прокуратуру"

14 жовтня поточного року Верховна Рада України 316 голосами народних депутатів в другому читанні ухвалила новий Закон України "Про прокуратуру".
Загалом Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім 10 підпунктів розділу XII, а також розділу XIII, які вже діють.
Ключовим моментом новел, які вже набрали чинності, є виконання органами прокуратури функції нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина виключно у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

Зміни у структурі і підпорядкуванні
Новим законом передбачено функціонування трьохрівневої системи органів прокуратури:    Генеральна прокуратури України, регіональні прокуратури та місцеві прокуратури. Не передбачено функціонування спеціалізованих прокуратур та окремо визначені військові прокуратури.
З моменту набрання повної чинності законом на території Чернігівщини буде діяти тільки 5 місцевих прокуратур та регіональна прокуратура.
Зокрема, Менська місцева прокуратура буде здійснювати наглядову діяльність у Городнянському, Коропському, Корюківському, Менському, Новгород-Сіверському, Семенівському, Сосницькому та Щорському районах.
Ніжинська місцева прокуратура - Бобровицькому, Борзнянському, Козелецькому, Куликівському, Носівському, Ніжинському районах та у м. Ніжині.
Прилуцька місцева прокуратура - Бахмацькому, Варвинському, Ічнянському, Прилуцькому, Срібнянському, Талалаївському районах та у м. Прилуки.
Чернігівська місцева прокуратура - Ріпкинському та Чернігівському районах, м. Чернігові.

Вимоги до працівників
Кардинальних змін зазнає порядок зайняття посади прокурора. Створюється самостійний колегіальний орган - Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. До повноважень зазначеного органу входить визначення рівня фахової підготовки осіб, які виявили намір зайняти посаду прокурора, а також питання дисциплінарної відповідальності, переведення та звільнення прокурорів з посад. До її складу входить одинадцять членів: п'ять прокурорів, дві особи від представників юридичних вищих навчальних закладів та установ, одна особа від з'їзду адвокатів, три особи від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Добір кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури здійснюється виключно на конкурсних засадах. Порядок добору та призначення складається з 13 пунктів, які визначені законом.
Ключовим пунктом є складення кандидатами кваліфікаційного іспиту. Іспит проводиться з метою перевірки рівня теоретичних знань у галузі права, європейських стандартів у галузі захисту прав людини, володіння державною мовою, аналітичних здібностей та практичних навичок і складається з анонімного тестування та практичного завдання. При цьому прохідний бал зарезультатами іспиту не може бути нижчим 60 відсотків максимально можливого балу.
Всі переведення працюючих прокурорів до інших органів прокуратури, в тому числі вищого рівня, також буде здійснюватись тільки за результатами конкурсу, який включає в себе оцінку професійного рівня, досвіду, морально-ділових якостей та готовності до здійснення повноважень.
Прокурором місцевої прокуратури зможе бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менттте двох років та володіє державною мовою. Стажем роботи в галузі права є робота за спеціальністю після здобуття вищої юридичної освіти за освітньо- кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра.
Прокурором регіональної прокуратури зможе бути призначена особа зі стажем на посаді прокурора не менше трьох років, а прокурором Генеральної прокуратури України - п'ять років.

Підбір кадрів на керівні посади - через прокурорське самоврядування
Новелою прийнятого закону є поняття "адміністративні посади". В контексті органів прокуратури області такими посадами будуть: керівник регіональної прокуратури та його заступники, керівник та заступник керівника підрозділу регіональної прокуратури, а також аналогічні посади у місцевих прокуратурах.
Керівник регіональної прокуратури та його перший заступник, керівник місцевої прокуратури та його перший заступник призначаються Генеральним прокурором України строком на п'ять років. При цьому перебування на адміністративній посаді не звільняє осіб від здійснення повноважень прокурора відповідної прокуратури.
Законодавчо запроваджені органи прокурорського самоврядування, які створюються з метою самостійного колективного вирішення питань внутрішньої діяльності прокуратури. Організаційними формами здійснення самоврядування є Всеукраїнська конференція працівників прокуратури та Рада прокурорів України.
Фактором забезпечення дієвості прокурорського самоврядування є вирішення питання щодо призначення на адміністративні посади за вмотивованою рекомендацією Ради прокурорів, враховуючи професійні та морально-ділові якості, управлінсько-організаторські здібності та досвід роботи.
З метою забезпечення реальної самостійності прокурора встановлюється особливий порядок притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарне провадження здійснюється Кваліфікаційно- дисциплінарною комісією прокурорів по спеціально визначеній процедурі.
***
Нововведенням є встановлення граничного віку перебування на посаді прокурора по досягненню шістдесяти п'ятирічного віку.
***
Кількісний склад та структура органів прокуратури визначається законом та затверджується наказом Генераиьного прокурора України за погодженням з Радою прокурорів України з урахуванням обсягу роботи та у межах видатків, затверджених у Державному бюджеті України на утримання органів прокуратури.

Дмитро Шпак, начальник відділу роботи з кадрами
прокуратури Чернігівської області
 

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини