Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:51:23

Працюємо в режимі оперативного реагування

01.11.2014   16:41Агенцiя

30 листопада в Чернігівському обласному центрі зайнятості відбулася нарада «Підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості протягом січня-вересня 2014 року та стан виконання пріоритетних завдань» за участю директорів базових центрів зайнятості та керівного складу обласного.

Розпочала захід директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка. У своїй доповіді вона проаналізувала стан ринку праці області та роботу обласної служби зайнятості.
- Ситуація на ринку праці України нині перебуває під впливом складних економічних та політичних умов, - зазначила очільниця ОЦЗ. - Зокрема спостерігається висока концентрація факторів, що незабаром можуть призвести до стрімкого погіршення ситуації у сфері зайнятості. Це і загальноекономічні чинники, і вимушене переселення громадян зі східних регіонів та Криму.

Вже нині в області відбувається скорочення штатів працівників, стає більше працюючих в умовах скороченого робочого часу. Потреба роботодавців у працівниках, порівняно з минулим роком, скоротилася майже на 13%. Загалом за дев’ять місяців поточного року в банку даних обласної служби зайнятості налічувалося 19,3 тис. вакансій від 3,9 тис. роботодавців. За сприяння служби зайнятості укомплектовано майже 14,9 тис. (77,2% від загальної кількості вільних робочих місць). Станом на 1 жовтня актуальними були 1,8 тис. вакансій, на кожну з яких претендувало 8 шукачів роботи.

Експерти ж прогнозують зростання безробіття в цілому по країні. На Чернігівщині очікується масове вивільнення працівників. Вже зараз призупиняє або взагалі припиняє роботу велика кількість підприємств, в тому числі ринкоутворюючих. На думку директора ОЦЗ, за таких умов слід чекати збільшення кількості звернень громадян до служби зайнятості.

Протягом січні-вересня 2014 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало майже 35 тис. безробітних, що на 7% менше відповідного періоду 2013 року. З них статус безробітного надано 20,7 тис. громадянам, а це майже на 9% менше, ніж у січні-вересні торік.

За сприяння служби зайнятості в січні-вересні 2014 року роботу отримали 10,2 тис. безробітних. З них 364 особи працевлаштовано шляхом надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 568 - шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності.

Професійне навчання та перенавчання безробітних організовується з урахуванням сучасних потреб ринку праці, вимог роботодавців до якості робочої сили та проведеної профорієнтаційної роботи. Так, протягом звітного періоду набувало нових професій та підвищувало кваліфікацію 4,2 тис. безробітних (на 3% більше минулорічного показника). До участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено 6,2 тис. громадян.

Станом на 1 жовтня 2014 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 13,8 тис. безробітних громадян.

- Актуальним на сьогодні залишається питання щодо соціальної підтримки осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, - наголосила Лідія Падалка. Вона попросила своїх колег роботі з вимушеними переселенцями приділяти особливу увагу.

- На завершення хочу зупинитися ще на одному, як ніколи актуальному нині питанні, від якого залежать результати нашої з вами роботи, – активізації співпраці з роботодавцями, - сказала директор ОЦЗ. – Адже плідна взаємодія сприяє підвищенню рівня обізнаності у наших послугах, збільшенню кількості та якості вакансій, рівня їх укомплектування, та, в свою чергу, - чисельності працевлаштованих. Звертаючись до присутніх, Лідія Падалка наголосила на потребі активізувати цей напрям діяльності.

На нараді також було заслухано першого заступника директора ОЦЗ Сергія Роговця, начальників відділів обласного та директорів базових центрів зайнятості, які говорили про організацію роботи центрів зайнятості в сучасних умовах та завдання до кінця року.
Завершуючи нараду, Лідія Падалка привітала колег з професійним святом – Днем соціального працівника та вручила Почесні грамоти за сумлінну працю в державній службі зайнятості.

 

Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини