Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:29:39

Для забезпечення всіх споживачів Чернігівщини лічильниками газу необхідно 110 мільйонів гривень

29.10.2014   08:20Агенцiя

Для досягнення прозорості обліку і споживання газу та виконання вимог Європейського енергетичного співтовариства держава зобов`язала газопостачальні компанії до 2018 року оснастити житлові приміщення лічильниками газу. Щоб завершити програму на Чернігівщині необхідно витратити близько 110 мільйонів гривень.

Подорожчання газу у травні підштовхнуло людей до встановлення приладів обліку. Цей дієвий метод дозволяє розраховуватися лише за фактичне споживання газу та привчає споживачів раціонально використовувати енергоносій. Втім, рішення уряду про зменшення норм споживання газу для споживачів, які не мають приладів обліку, позбавило їх економічних стимулів встановлювати лічильники, адже з 1 жовтня вони платитимуть в 1,3-2 рази менше.

З того часу кількість заяв на безкоштовні лічильники почала зменшуватися. Установка ж власним коштом взагалі втратила доцільність - тепер на відшкодування витрат споживачеві знадобиться не менше 10 років.

«Спираючись на середню вартість установки одного приладу «під ключ», ми виходимо на те, що в оснащення всіх помешкань лічильниками необхідно вкласти майже 110 мільйонів гривень. Таких грошей у держави немає, а зменшені норми не додадуть споживачам зацікавленості робити це за власний рахунок і програма з оснащення житлового фонду приладами обліку пригальмується»,- пояснив перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

На Чернігівщині 81,6 тисяч споживачів, які не мають лічильників. Переважно це мешканці Чернігова, Прилук та Ніжина. В середньому щороку ПАТ «Чернігівгаз» встановлює близько 6,5 тисяч лічильників. З такими темпами для 100% оснащення житлових будинків безкоштовними лічильниками знадобиться щонайменше 10 років. Водночас законодавство забороняє постачати газ з 1 січня 2016 року в оселі з водонагрівачами та плитами, а з 1 січня 2018-го - лише з плитами.

Якщо взяти до уваги інфляцію та здорожчання матеріалів, в наступному році собівартість установки лічильника має зрости на 20%. Чи виникне бажання у споживачів робити це за свої гроші? Звісно, ні. Тож, аби вчасно завершити програму, державі треба подбати або про збільшення фінансування, або стимулювати українців встановлювати лічильники за свій рахунок.


ПАТ «Чернігівгаз»
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини