Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:45:07

Чи законне відчуження державного майна?

24.10.2014   13:09

Органи прокуратури Чернігівської області відстоюють у Верховному Суді України інтереси держави, порушені незаконним відчуженням державного майна профспілковими організаціями

Верховною Радою України майно підприємств, установ та організацій колишнього СРСР, серед якого і майно професійних спілок, визначено державною власністю. Однак, профспілкові організації, користуючись тим, що зазначене майно перебувало в їхньому володінні, привласнили його та відчужували на користь комерційних структур.

Про те, що робиться для поновлення прав держави і суспільства в таких випадках, на прикладі одного з них розповідає начальник профільного управління прокуратури області Лілія Федорченко:

— З метою відновлення порушених державних інтересів прокуратурою області ще у 2011 році пред’явлено позов в інтересах держави в особі Фонду державного майна України до виконкому Чернігівської міської ради, Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, ПАТ «СТ «Гарантія» про визнання недійсним договору купівлі-продажу та визнання права державної власності на спірний об’єкт по вул. Шевченка, 5 у м. Чернігові.

Рішенням господарського суду Чернігівської області позов прокурора задоволено, однак суди апеляційної та касаційної інстанції дійшли висновку про те, що Рада Федерації профспілкових організацій Чернігівської області правомірно набула права власності на майно загальносоюзної громадської організації Союзу PCP.

Відстоюючи інтереси держави, прокуратура області перед Генеральною прокуратурою України ініціювала клопотання про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого господарського суду України від 20.08.2014.
Верховний Суд України в аналогічній справі 16.09.2014 висловив правову позицію щодо правового режиму майна, що перебувало у віданні профспілкових організацій колишнього СРСР. Зокрема, з посиланням на Указ Президії Верховної Ради України від 30.08.1991 «Про передачу підприємств, установ та організацій союзного підпорядкування, розташованих на території України, у власність держави» та Закон України від 10.09.1991 «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України», судом зазначено, що майно та фінансові ресурси підприємств, установ, організацій та інших об’єктів союзного підпорядкування, розташованих на території України, є державною власністю України.

Правова позиція Верховного Суду України, з огляду на її обов’язковість для всіх судів, органів влади та місцевого самоврядування, буде мати важливе значення для відновлення порушених майнових інтересів держави.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини