Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:08:46

Субсидії по-новому: кому буде краще

11.10.2014   10:39Агенцiя

Різке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги примушує державу шукати шляхи компенсації населенню витрат виробників цих послуг.

З урахуванням того, що доходи населення практично заморожені, державою з 1 липня запроваджені компенсації додаткових виплат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та гарячого водопостачання у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.

Черговим кроком у цьому напрямку стала зміна порядку нарахування житлових субсидій, яка набрала чинності з 1 жовтня 2014 року.

А до цього Кабмін прийняв постанову з довгою назвою: «Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування (соціальні норми житла і соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, для оплати яких держава надає пільги і встановлює субсидії)», яка змінює нормативи, що встановлені для нарахування субсидій.

Щодо порядку нарахування субсидій, то він зазнав і інших змін, крім соціальних нормативів. Насамперед, це зміна отримувача субсидій. Тепер субсидія призначається не власнику приміщення, а одному з членів домогосподарства, на якого відкритий особовий рахунок за місцем реєстрації.

Змінений порядок визначення доходу громадян для призначення субсидій. Раніше, якщо дохід працездатних членів сім’ї був нижче прожиткового мінімуму, враховувався фактичний дохід, а коли дохід був відсутній узагалі — 17 гривень. Тепер в обох випадках враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних — 1218 грн. на сьогодні.

І найцікавіша зміна. Відтепер уже нема фіксованих відсотків платежів населення за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидій — 10 та 15%, а обов’язкова плата буде для кожного розраховуватись за спеціальною формулою.

Утім, нагадаємо, що було раніше. 10% щомісячного доходу мали право платити сім’ї, якщо в їхньому складі були інваліди І—ІІ груп або діти віком до 18 років. В останньому випадку дохід такої сім’ї не мав перевищувати прожиткового мінімуму на одного її члена.

Крім того, право на оплату 10% мали сім’ї, що складались виключно з пенсіонерів, та сім’ї, що мали дітей-інвалідів.

Тепер порядок розрахунку такий: середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців ділиться на кількість членів сім’ї, визначається місячний дохід однієї особи.

Далі цей дохід ділиться на середній прожитковий мінімум, ділиться на 2 і множиться на 15%. Такий алгоритм застосований тому, що за базовий варіант узято обов’язкову плату за послуги в розмірі 15% доходу сім’ї при доході одного її члена на рівні двох прожиткових мінімумів. Тому відсоток плати в кожної сім’ї різний.
Можна перевірити, але чим вищий дохід, тим більше доведеться платити, навіть за наявності права на субсидію. Безумовно, виграють сім’ї з низькими доходами. Наприклад, при доході на одного члена сім’ї 1000 грн. відсоток обов’язкового платежу складає 6,38. Раніше — не менше 10%.
Тепер повернемось до встановлених соціальних нормативів.
Соціальна норма житла, яка діє з
1 жовтня, — 13,65 м2 загальної площі на одну особу плюс 35,22 м2 на домогосподарство — значно «полегшує» життя одиноким громадянам, які мешкають у двокімнатних (і навіть трикімнатних) квартирах, бо раніше норма складала 21 м2 плюс 10,5 м2 на родину. Тобто субсидія розповсюджується на площу, більшу на 17,37 м2. Особливо це відчутно для опалення. Але є і мінуси. Норма газу на одну особу до
1 жовтня становила 9,8 м3, а тепер — 6 м3.
Аналогічно зменшені нормативи споживання холодної та гарячої води і водовідведення. Норматив холодної води становив 5,5 м3 на місяць, тепер — 2,4 м3. Тобто на добу було 180 літрів, тепер — 80. Добре, якщо є лічильник і платити тільки за себе, а не «за того хлопця». Гарячої води за нормою було 3,5 м3, а за соціальним нормативом — лише 1,6 м3. На щоденний душ не вистачить.
Норма на водовідведення для субсидерів зменшується з 9,1 м3 до 4,0 м3. За решту субсидії не нарахують.
З 11 до 7 м3 на 1 м2 площі зменшений норматив газу на опалення. Це стосується приватних будинків і квартир у багатоповерхівках з індивідуальним опаленням.
Щоправда, є загадковий коригувальний коефіцієнт. Він становить для приватних будинків 1,134, а для багатоповерхівок — 0,553, тобто в підсумку соціальна норма зменшується відповідно до 7,938 м3 та 3,871 м3.
У цілому держава не може виділити коштів більше, ніж має. А в бюджеті на субсидії та компенсації закладено 8,8 млрд грн. Тому загальна кількість отримувачів субсидій може зрости, і база останніми змінами в законодавстві створена, але розмір субсидій завдяки новим соціальним нормам суттєво не зміниться.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини