Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 15:25:54

Архів Управління СБ України запрошує

06.10.2014   15:08

Архів Управління СБ України в Чернігівській області має на зберіганні великі масиви документальних матеріалів (близько 19 тисяч одиниць), які є першоджерелами з історії держави, конкретних осіб та подій.

Основні принципи роботи архіву - відкритість та доступність, об'єктивність і незаангажованість, в разі потреби - надання поради щодо подальшого пошуку потрібної інформації. До послуг громадян (в тому числі й іноземців), науковців, дослідників відкриті інформаційно-довідковий та читальний зали Управління.

Інформаційно-довідковий зал (ІДЗ) має Електронний архів, основу якого складають електронні копії розсекречених документів Галузевого державного архіву (ГДА) СБ України та бази даних для використання в науковій, навчальній та культурно-просвітницькій діяльності:
- "Український мартиролог ХХ століття" - електронна база даних, сформована на підставі відомостей щодо 461 тисячі фігурантів архівних кримінальних справ, які знаходяться на зберіганні в ГДА та регіональних архівах СБ України;
- німецький проект "Саксонські меморіали в пам'ять жертв політичного терору" - база даних, передана СБ України німецькою стороною в рамках двостороннього багаторічного співробітництва, яка містить інформацію щодо 260 тисяч радянських військовополонених, які загинули в концентраційних таборах фашистської Німеччини та донедавна вважалися безвісти зниклими;
- списки військовополонених, похованих в Україні;
- списки репресованих українців, що відбували покарання в Республіці Казахстан;
- списки громадян, розстріляних у в'язницях НКВС в червні-липні 1941 року;
- тематичні підбірки (наприклад, документи ОУН про окупаційну політику німців у 1941-1944рр. тощо);
- наукові видання під егідою СБ України та електронні копії розсекречених документів, що були оприлюднені в наукових виданнях ("Розсекречена пам'ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД", "Акція "Вісла"1947" та інші);
- копії документів щодо національно-визвольного руху, релігійних конфесій та об'єднань, громадсько-політичних рухів, національних меншин.

Електронний архів обслуговує користувачів - громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які мають бажання вивчати архівні документи, зокрема, не тільки з науковою метою, а й з метою встановлення відомостей про своїх незаконно репресованих родичів.

Відвідування ІДЗ користувачами, ознайомлення з електронними копіями документів та базами даних, а також надання копій на власні носії інформації є безкоштовним. Відвідати ІДЗ має право кожний громадянин без попереднього надання будь-яких запитів, щоденно (крім вихідних та святкових днів) з 14 до 17 години. Телефон для довідок - (0462) 65-54-36, (0462) 65-54-38.

Попрацювати з оригіналами документів, які знаходяться на зберіганні в архіві Управління СБ України в Чернігівській області, громадяни можуть в читальному залі архіву. Доступ користувачів до оригіналів архівних документів здійснюється після розгляду письмового запиту. Ознайомлення з документами, що містять державну таємницю, регламентується чинним законодавством України.

Відвідування користувачами читального залу архіву, ознайомлення з довідковим апаратом і надання для користування та копіювання документів здійснюється безоплатно. Читальний зал працює з 9:00 до 18:00, крім вихідних та святкових днів. Телефон для довідок - (0462) 65-54-34.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини