Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:18:34

Профілактика правопорушень та злочинності серед неповнолітніх і молоді

01.10.2014   12:33

Круглий стіл із такою назвою відбувся 30 вересня в Чернігівському міському Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У ньому взяли участь посадові особи органів місцевого самоврядування, представники правоохоронних органів та Чернігівського СІЗО, спеціалісти служб у справах дітей районних у місті Чернігові рад, а також регіональний координатор по зв’язкам із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Лепеха.

Доповідачі представили статистичні дані щодо кількості неповнолітніх, які скоїли правопорушення, перебувають або звільняються з місць позбавлення волі, а також засуджених до відбування покарань без позбавлення волі. Вони висловили своє бачення щодо покращення роботи з надання соціального патронажу відповідної категорії громадян.

За інформацією директора Центру Тетяни Кузнецової-Молодчої, у відповідності до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність ЦСССДМ в організації роботи з дітьми і молодими особами, які перебувають у конфлікті із законом, Центр постійно забезпечує соціальну підтримку неповнолітніх та молодих осіб, які знаходились у виправній колонії, слідчому ізоляторі, поверталися з місць позбавлення волі або були засуджені до покарань без позбавлення волі. У своїй роботі соціальна служба тісно взаємодіє з управлінням Державного департаменту з питань виконання покарань в Чернігівській області та його установами, суб’єктами соціальної роботи. Основні напрямки співпраці: надання соціальних послуг засудженим під час відбування покарань та здійснення соціального супроводу осіб після звільнення з установ виконання покарань, а також залучення до надання соціальної допомоги об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, в т.ч. благодійних організацій, а також окремих громадян.

З тими особами, які звільняються з установ виконання покарань, соціальні працівники виконують такі функції:
- здійснюють соціальний патронаж шляхом надання соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, психологічних, юридичних та інформаційних послуг;
- сприяють у наданні допомоги в оформленні правових документів, відновленні прав на житло, здобутті освіти та працевлаштуванні;
- забезпечують надання психологом допомоги у відновленні соціальних функцій та адаптації до умов життя після звільнення з установ виконання покарань;
- залучають до надання соціальної допомоги засудженим установи, організації, а також окремих громадян;
- формують банки даних клієнтів.

За словами Тетяни Кузнецової-Молодчої, у 2014 році після звільнення звернулися до центру за допомогою 42 особи. Їм надано 190 послуг. Також проводилася робота з особами із числа дітей та молоді, засудженими без позбавлення волі. В поточному році 11 дітей і 119 молодих осіб названої категорії були охоплені послугами Центру. Всього названій категорії клієнтів надано 668 послуг.

273 особам, 100 із яких віком 18-35 років, які перебувають у виправній колонії № 44, надано 641 послугу.

«Але все ж, не зважаючи на широкий перелік органів, організацій і установ, уповноважених державою здійснювати заходи для забезпечення соціальної адаптації осіб, що відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, питання ресоціалізації дітей, які скоїли правопорушення, залишається гострим. Адже розв’язання зазначених проблем потребує, в першу чергу, комплексного та системного підходу», - зазначила директор Центру.

Порядком взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і ЦСССДМ щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково передбачено:
- направлення засуджених дітей та молоді до центрів;
- щоквартальне взаємоінформування щодо проведеної роботи;
- ведення обліку центрами дітей та молоді за повідомленнями інспекції;
- спільне визначення та погодження форм і методів соціальної роботи.

Це сприяє соціальній роботі з відповідною категорією клієнтів.

Пріоритетним завданням у сфері організації соціально-реабілітаційної роботи з дітьми та молодими особами, які перебувають у конфлікті із законом, є питання розробки та впровадження ефективних методик роботи з такими категоріями молоді, підвищення ефективності соціальних заходів щодо даної категорії дітей та молоді, поліпшення існуючих та пошук нових форм соціальної допомоги.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.