Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:10:14

Власна справа - шлях до успіху

10.09.2014   08:21Агенцiя

Державна служба зайнятості усіляко підтримує підприємницькі ініціативи безробітних, допомагаючи їм у започаткуванні власної справи. Як саме це відбувається розповідає начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Чернігівського обласного центру зайнятості Олена Кошмар.

- Олено Миколаївно, розкажіть, будь ласка, яку допомогу в центрі зайнятості може отримати людина, яка вирішила відкрити власну справу?
- Державна служба зайнятості має реальну можливість допомогти безробітним громадянам започаткувати власний бізнес. З цією метою їм надається організаційна, консультаційна, правова та фінансова підтримка, організовується навчання основам підприємницької діяльності.

- Як за сприяння служби зайнятості безробітні стають підприємцями?
- Отже, якщо людина втратила роботу і її професія є не затребувана на ринку праці, варто звернутися в центр зайнятості, де їй буде надано статус безробітного. Фахівці служби зайнятості запрошують безробітних громадян відвідати інформаційні семінари, серед них і тематичні з основ підприємництва, зокрема, «Як започаткувати власну справу», «Від бізнес-ідеї до власної справи». Такі заходи спрямовані на орієнтацію шукачів роботи на підприємницьку діяльність, надання загального уявлення про започаткування бізнесу. Учасники інформуються про стан ринку праці та перспективи розвитку підприємництва в регіоні, можливості відкриття власної справи за сприянням служби зайнятості. Протягом січня-липня 2014 року було проведено близько 650 таких семінарів, участь у яких взяли майже 6700 безробітних.
Щоб допомогти людині визначити її підприємницький потенціал, обрати професійну діяльність, до якої в неї є схильність, інтерес та прагнення, і є можливість реалізувати їх у бізнесі, проводиться профдіагностичне обстеження майбутнього підприємця.
Фінансова підтримка полягає у виплаті допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи. Можливо, цих коштів недостатньо для цілковитої організації бізнесу, але, все ж таки, для початку, за словами багатьох безробітних, це неабияка підтримка. Це можливість закупити потрібне обладнання, орендувати приміщення та зробити ремонт. А для підприємця-початківця це дуже важливо. Скористатися цією послугою можуть безробітні, яким виповнилося 18 років і які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи.
Якщо людина твердо вирішила покінчити із кар’єрою найманого працівника та розпочати власну справу, служба зайнятості ще й допоможе опанувати ази підприємництва. Безробітним пропонується пройти навчання на курсах цільового призначення «Підприємець - початківець», де слухачі ознайомлюються з основами ринкової економіки, організації підприємницької діяльності, трудового законодавства та соціального захисту, маркетингу, менеджменту, оподаткування та бухгалтерського обліку тощо. Результатом навчання є розробка та захист бізнес-плану в присутності комісії з питань надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Протягом січня-липня поточного року на таких курсах навчалося 446 безробітних.
І ось після вдалого захисту бізнес-плану людині надається виплата допомоги по безробіттю одноразово. Цьогоріч цією послугою скористалися 427 безробітних. З них майже половина молодих людей віком до 35 років, 180 жінок, 34 людини з інвалідністю.
Зазначу, всі послуги службою зайнятості надаються безкоштовно.

- Скористатися цими послугами можуть тільки безробітні?
- Відвідувати семінари, вчитися і отримати фінансову допомогу мають право лише безробітні. А от консультації щодо організації та провадження підприємницької діяльності надаються як безробітним, так і працюючим, приватним підприємцям, тим, хто хоче відкрити власну справу, і, звісно, безкоштовно.

- Яким чином організовуються дані консультації, адже питання можуть бути різного характеру?
- Питання, з якими звертаються клієнти до центру зайнятості досить різноманітні. Для надання даних консультацій залучаються на безоплатній основі спеціалісти органів державної влади, а також представники органів місцевого самоврядування, об'єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банківських установ, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів, інших підприємств, установ та організацій, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.
Консультації можуть бути як індивідуальні, так і групові. Індивідуальні консультації надаються компетентними фахівцями на особистому прийомі, в письмовій формі, в телефонному режимі та з використанням електронних засобів. Якщо відповідно до поданих заяв порушуються схожі питання, організовується групова консультація.

- З яких питань надаються консультації?
- З питань законодавства щодо державної реєстрації суб'єктів господарювання;
- ліцензування, патентування та сертифікації підприємницької діяльності;
- податкового законодавства;
- відкриття рахунків у банківських установах;
- пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин;
- оформлення документів щодо купівлі (оренди) земельних ділянок, приміщень для провадження підприємницької діяльності;
- отримання банківських кредитів, іншої фінансової допомоги тощо.
Щоб отримати консультацію, людині потрібно звернутись до державної служби зайнятості із заявою. Протягом 30 днів для неї організують роз’яснення.

- Який бізнес найчастіше обирають колишні безробітні?
- Серед наших земляків найпопулярнішими видами підприємницької діяльності є: роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, надання послуг населенню (бухгалтерських, консультаційних, побутових, ремонтно-будівельних, транспортні перевезення, фотозйомка), сільське господарство (розведення свійських тварин, вирощування рослин).
Кожен обирає свій шлях. Фахівці ж служби зайнятості бажають майбутнім підприємцям вдалих бізнес-ідей та прибутковості започаткованої справи і завжди готові допомогти втілити мрію в реальність.

Валентина Федусь
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини