Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:36:28

Віддала 70 тисяч шахраям за "звільнення" сина.

04.09.2014   18:25

72-річна жителька Коропського району перерахувала шахраям 70 тисяч гривень аби ті «визволили сина з міліції».

Останніми днями в Чернігівській області почастішали звернення до міліції про факти «телефонних» шахрайств. Головними потерпілими в такому виді злочинів є люди старшого покоління, які досить легко піддаються на психологічні пастки шахраїв. Але головною проблемою є те, що більшість з потерпілих хоча б раз чули або читали профілактичні матеріали щодо попередження телефонних шахрайств. Але коли справа торкається особисто їх самих – все вмить вивітрюється.

Саме такий випадок трапився днями в одному з сіл Коропського району. Невідомий зателефонував пізно увечері, представився сином господині і попросив перерахувати йому 7 тисяч гривень, бо в нього виникли проблеми з міліцією. Потерпіла виконала всі рекомендації, які продиктував «голос». Наступний дзвінок від «сина» пролунав близько п’ятої ранку наступного дня і історія повторилася. Цього разу син-самозванець попросив удвічі більше і зазначив, щоб мама перераховувала гроші саме через конкретний банківський термінал, а чек знищила.

Потім були дзвінки ще і ще, через кожну годину-дві майже цілий день. І жінці жодного разу навіть не спало на думку самій передзвонити сину та поцікавитися як у нього справи. А коли гроші в неї скінчилися - вона навіть позичила певну суму у доньки (вчителя школи), яка теж нічого не запідозрила. Коли ж потерпіла вже перерахувала 70 тисяч гривень і більше не було де взяти, вона таки вирішила поцікавитися у невістки, в чому ж таки справа?

Те, що вона почула в трубці, шокувало її мабуть більше, ніж попередня інформація. Невістка повідомила, що її чоловік зараз вдома і все в нього гаразд.

Звернення потерпілої до міліції було зареєстроване та занесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Міліція проводить комплекс оперативно-розшукових заходів щодо встановлення та затримання телефонного шахрая.

Шановні громадяни!
Щоб не стати жертвою шахраїв, варто дотримуватися наступних правил:
1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
3. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.
4. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Дотримуючись цих вимог, ви убезпечите себе від ризику бути ошуканими. Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до міліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах». І такі випадки непоодинокі.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини