Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 11:22:42

ВІЛ: не треба боятися — треба знати

13.08.2014   07:20Агенцiя

Про подолання та профілактику ВІЛ-інфекції йшла мова на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово», що відбулося 12 серпня.

Як наголосив головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун, в області забезпечений широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. Послуги консультування надаються медичними працівниками усіх лікувально-профілактичних закладів області: районних, міських, обласних. В усіх районах та містах області при центральних районних та міських лікарнях функціонують кабінети «Довіра».

Розширено доступ до надання якісних послуг з добровільного консультування і тестування для найбільш вразливих щодо інфікування ВІЛ громадян у протитуберкульозних, дерматовенерологічних, наркологічних закладах.

Загалом на Чернігівщині протягом І півріччя 2014 року було обстежено понад 46 тис. осіб, у тому числі з груп ризику — більш ніж 10 тис. осіб. При цьому було виявлено 381 ВІЛ-інфіковану особу.

Микола Дейкун також навів актуальні статистичні дані щодо епідемічної ситуації з ВІЛ/СНІДу в області. Так, у 2014 році в області померла 61 ВІЛ-інфікована особа, з них 33 особи померли саме від СНІДу, 28 осіб — від інших захворювань. Показник смертності від СНІДу залишається на рівні з аналогічним періодом 2013 року і становить 3,1 випадки на 100 тис. населення.

Станом на 1 липня 2014 року в області перебувало під наглядом 3055 ВІЛ-інфікованих, у т. ч. 575 осіб, хворих на СНІД. Висока поширеність ВІЛ-інфекції у містах Прилуки та Чернігів, Щорському, Талалаївському, Прилуцькому, Козелецькому, Новгород-Сіверському районах.

В області забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до пожиттєвого лікування — антиретровірусної терапії (АРТ), створені умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, організовано соціальний та психологічний супровід. Наразі АРТ отримує 1259 осіб. Забезпеченість АРТ- препаратами — на достатньому рівні.

Як наголосив Микола Дейкун, домінуючим шляхом передачі ВІЛ-інфекції в області залишається статевий, що є несприятливою прогностичною ознакою. Частка осіб, які інфікувалися цим шляхом у 2014 році, становить 72% проти 67 % у 2013 році.

При цьому особливістю епідемічного процесу на Чернігівщині є збільшення випадків передачі ВІЛ статевим шляхом за рахунок жінок — статевих партнерів споживачів ін’єкційних наркотиків. Таким чином, два основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції доповнюють та активізують один одного.

Детальніше про передачу ВІЛ у середовищі споживачів ін’єкційних наркотиків розповів лікар-нарколог центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Сергій Неудачин. Він також нагадав про програму замісної підтримувальної терапії, яка впроваджена в області з метою запобігання ризику інфікування ВІЛ, створення передумов для реабілітації та лікування осіб з числа активних споживачів ін’єкційних наркотиків. Наркозалежні, які користуються цією програмою, мають змогу отримувати у медичній установі специфічний препарат, що допомагає пом’якшити абстинентний синдром та не вводить особу при цьому у стан зміненої свідомості, дозволяючи таким чином вести продуктивне життя.

Така терапія здатна допомогти пацієнтам, які мають невдалі спроби лікування наркоманії, важкі супутні захворювання. Впровадження замісної підтримувальної терапії сприяло зменшенню інфікування ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків до 7 % у 2014 році (у 2013 році — 12%).

Протягом 6 місяців 2014 року з приводу ризику інфікування ВІЛ до ОЦПБ зі СНІДом звернулося 20 осіб, з них 7 дітей, що отримали травми в побуті (підколи голкою від шприца на вулиці). Потребували та отримали курс постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції 2 особи. З числа осіб, що звернулися, 5 — медичні працівники, які мали ризик інфікування ВІЛ на робочому місці. Випадків зараження ВІЛ при отриманні зазначених травм у 2014 році не зареєстровано.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини