Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:01:54

Замість вжиття дієвих заходів, спрямованих на усунення порушень законодавства в сфері охорони водних живих ресурсів, посадовці самі стають на шлях злочину

30.07.2014   07:54

Додержання законодавства щодо охорони, використання і відтворення водних біоресурсів

У прокуратурі Чернігівської області відбулася міжвідомча нарада з питань додержання законодавства щодо охорони, використання і відтворення водних біоресурсів, а також водних об’єктів, які використовуються для риборозведення. У нараді спільно з прокурорами взяли участь керівники обласних органів влади та контролю.

На сьогодні залишаються невирішеними питання зменшення негативного впливу на біоресурси господарської діяльності підприємств водокористувачів, забірні пристрої води яких не забезпечені належними рибозахисними пристроями та скид ними неналежно очищених стічних вод. Розповсюджені і факти здійснення забороненої діяльності у межах прибережно-захисних смуг, їх засмічення та забудова, чисельні факти незаконного вилучення та реалізації рибних ресурсів.

Причинами цього є, в першу чергу, неефективність роботи, а іноді і бездіяльність органів контролю, відсутність належної взаємодії між ними та правоохоронними органами.

Замість вжиття дієвих заходів, спрямованих на усунення порушень законодавства в сфері охорони водних живих ресурсів, посадовці самі стають на шлях злочину. До прикладу, у минулому році прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди головним держінспектором Чернігіврибоохорони, у якому постановлений обвинувальний вирок.

Проблемними питаннями залишаються незадовільна робота контролюючих органів з попередження правопорушень щодо водних біоресурсів; торгівлі незаконно виловленою рибою та забороненими знаряддями лову; реалізації риби та рибопродукції в торгівельних мережах, яка не відповідає ветеринарно-санітарним вимогам та становить загрозу здоров’ю громадян.

Таким чином, проблема забезпечення додержання законодавства щодо охорони, використання і відтворення водних біоресурсів, а також водних об’єктів, які використовуються для риборозведення залишається актуальною та такою, що потребує невідкладного вирішення.

На нараді були висвітлені саме ті чинники, які негативно впливають на збереження рибних ресурсів, санітарне і епідемічне благополуччя населення та обговорювалися можливі шляхи вирішення цього питання.
За результатами наради визначено конкретні організаційні заходи щодо забезпечення неухильного додержання законів у цій сфері.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.