Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:35:24

Держекоінспекцією у Чернігівській області проведено 225 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства

09.07.2014   11:41

Діяльність Державної екологічної інспекції у Чернігівській області у червні 2014 року

За результатами діяльності у червні п.р. Держекоінспекцією у Чернігівській області проведено 225 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 105 об’єктах різної форми власності, з них комплексно 70.

За результатами перевірок складено 141 протокол про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 139 осіб. Матеріали 2-х справ передано у судові органи.

Загальна сума накладених штрафів склала 22,814 тис.грн. Стягнуто 21,760 тис.грн.
З них:
- у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 64 особи. Накладено штрафів на суму 8,126 тис.грн., стягнуто 5,287 тис.грн.;
- у сфері державного контролю за водними ресурсами до адміністративної відповідальності притягнуто 24 особи. Накладено штрафів на суму 3,281 тис.грн., стягнуто 3,451 тис.грн.;
- у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 18 осіб. Накладено штрафів на суму 5,015 тис.грн., стягнуто 5,627 тис.грн;
- у сфері державного контролю за рослинним світом до адміністративної відповідальності притягнуто 11 осіб. Накладено штрафів на суму 1,581 тис.грн., стягнуто 2,907 тис.грн.

За результатами інспекційної діяльності у червні пред’явлено 29 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 4464,796 тис.грн.

Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 9113,939 тис.грн.

За поточний період Державними інспекторами відділу екологічного та радіологічного контролю на митній території Чернігівської області здійснено екологічний контроль 31366,2 тонн вантажу та радіологічний контроль 235495,6 тонн вантажу.

У червні інспекторами постів екологічного контролю за порушення вимог природоохоронного законодавства України складено 7 протоколів про адміністративні правопорушення: до адміністративної відповідальності притягнуто 2 особи за порушення правил транспортування токсичних хімічних речовин та інших препаратів та 5 осіб - за засмічення лісів відходами біля пунктів пропуску через державний кордон. Загальна сума штрафів склала 527 грн.

У червні п.р. до Держекоінспекції надійшло 22 звернення громадян, у тому числі 4 колективних.

Щодо тематики питань, піднятих у зверненнях: 9 стосувалося щодо збереження рослинного світу, 5 – щодо поводження з відходами, 4 – щодо збереження водних об'єктів, 2 - щодо можливого забруднення атмосферного повітря, 1 – щодо охорони території природно-заповідного фонду та 1 – про земельні ресурси.

Як показує аналіз звернень громадян - населення області найбільше занепокоєне знищенням зелених насаджень, які багато років слугували окрасою вулиць та житлових масивів. Адже, зелені насадження впливають на весь природний комплекс в цілому. Тому збереження дерев не тільки дуже важлива справа, але й обов’язок кожного жителя нашого краю.

З метою зменшення порушень у цьому напрямку Інспекцією проводяться перевірки об’єктів рослинного світу. За виявлені незаконні рубки зелених насаджень у межах населених пунктів інспекторами складаються відповідні матеріали, нараховуються суми збитків і направляються до УМВС для встановлення осіб порушників, якщо їх не вдалося встановити інспекторам.

Контроль за охороною, захистом та використанням рослинних ресурсів – це один із напрямків роботи Держекоінспекції у Чернігівській області.

Рослинний світ є справжнім зеленим океаном. Це - окраса землі, де людина черпає насолоду й наснагу, знаходить собі місце відпочинку, зміцнює здоров’я.
От чому ми повинні так дбайливо ставитись до рослинного світу та розумно і раціонально використовувати його.

Ураховуючи природні та економічні фактори, основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають тверді побутові відходи та виробничі відходи 4 класу небезпеки, які, в основному, видаляються на полігони, сміттєзвалища, накопичувачі, тощо. За даними останньої інвентаризації місць видалення відходів тверді побутові відходи, що утворюються в області, складуються на 26 полігонах 771 сільських сміттєзвалищах, площа земель під об’єктами становить понад 640 га. Щорічна кількість відходів, які розміщуються на вказаних об'єктах становить біля 500 тис.тонн.
Державною екологічною інспекцією впродовж року проводяться перевірки стану полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ області.

Результати перевірок об’єктів поводження з відходами свідчать, що проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами на території області дійсно досягли свого найвищого рівня загострення. Стан місць видалення твердих побутових відходів становить реальну небезпеку для довкілля та населення, що проживає на прилеглих територіях. Основну масу відходів як вторинної сировини складають тара (упаковка) від продуктів харчування та продукції споживання населенням. Саме тому значна кількість звернень стосується цього питання.

Для врегулювання ситуації, що склалася, керівництвом Інспекції та особовим складом проводиться системна робота щодо роз'яснення природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами, надається методична допомога з питань безпечного функціонування полігонів та сміттєзвалищ.

Громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища Чернігівщини здійснюють громадські інспектори з охорони довкілля.

Спільно з державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області громадські інспектори з охорони довкілля беруть участь у перевірках, залучаються до рейдових перевірок по боротьбі з браконьєрством, а також під час проведення природоохоронних операцій та акцій. У червні здійснено 21 спільну рейд-перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у галузі збереження рослинного та тваринного світу на території Чернігівської області.
За результатами перевірок складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 5 постанов за складеними протоколами.

Загальна сума штрафів склала 0,493 тис.грн., які стягнуто в повному обсязі.

У той же час, хочеться подякувати всім небайдужим до нашого екологічного майбутнього людям за ставлення до навколишнього середовища і розуміння того, що майбутнє залежить від кожного з нас, тому що тільки разом ми зможемо домогтися стабільної рівноваги.
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.