Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:45:33

Приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня

04.07.2014   12:14Агенцiя

Питання тарифної політики, фінансово-економічного стану житлово-комунальних підприємств області та заходи щодо приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня розглянули на нараді, яка відбулась 3 липня в облдержадміністрації.

У нараді взяли участь представники Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА, завідувач Сектору в Чернігівській області Державної інспекції України з контролю за цінами, спеціалісти фінансових та економічних служб житлово-комунальних підприємств області.

Питання перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги є досить непростим, оскільки по своїй суті є як економічним, так і соціально спрямованим. Процес підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги зачіпає інтереси не лише пересічних громадян, а й кожне підприємство галузі.

Основними причинами зростання тарифів є постійна зміна їх складових, що не залежить від господарської діяльності підприємств. У структурі операційних витрат житлово-комунальних підприємств переважають матеріальні витрати, що пов’язано з великою часткою витрат на електроенергію, паливо та інші енергоносії (так, у підприємств водопровідно-каналізаційного господарства це – 33,7 %, підприємств теплоенергетики – 75,4 %) та витрати на оплату праці, які становлять в середньому 30,5 % по підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства та близько 45,4 % по підприємствах, що надають послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

Незмінні протягом декількох років тарифи на житлово-комунальні послуги та дефіцит бюджетних коштів для відшкодування різниці між економічно обґрунтованими витратами та чинними тарифами спричинили у багатьох населених пунктах значне погіршення фінансово-економічного стану підприємств і, як наслідок, якості послуг та технічного стану насамперед цілісних майнових комплексів.

Постійно зростають збитки, дебіторська та кредиторська заборгованості підприємств.

Виходячи з цих умов, а також враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміну рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є на сьогодні об’єктивною необхідністю.

На нараді спеціалісти КП «Чернігівводоканал» та КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради поділилися професійним досвідом щодо підготовки розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат для формування тарифів, адже їх здійснення є складним процесом і вимагає ґрунтовних, професійних знань.

Департамент житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА планує започаткувати у серпні цього року цикл семінарів-навчань з питань формування та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.


За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини