Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:10:53

На території Чернігівщини найбільшим об’єктом природно-заповідного фонду виступає Мезинський національний природний парк

04.07.2014   07:48Агенцiя

На сучасному етапі розвитку нашої держави, вступом до Євросоюзу, велика увага має бути приділена підвищенню престижу заповідних об’єктів, створенню саме “народних заповідників” сприятиме зміцненню у місцевого населення почуття достоїнства і громадянської відповідальності.

На території Чернігівської області найбільшим об’єктом природно-заповідного фонду (ПЗФ) виступає Мезинський національний природний парк (31035,2 га) створений відповідно до Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006. Перед співробітниками нашої установи стоять надзвичайно важливі завдання – збереження та відтворення природного середовища, біологічного та ландшафтного різноманіття, необхідних для повноцінного життя людини.

Мезинський НПП – своєрідний науковий еколого-просвітний центр, який проводить активну еколого-освітню діяльність серед молоді, місцевого населення та туристів. Фахівці з екоосвіти проводять аудиторні освітні та виховні, масові екологічні заходи та природоохоронні акції. Всі вони мають на меті залучити підростаюче покоління до вивчення історії, природи та культури, біологічного та ландшафтного різноманіття, сформувавши відповідальність за збереження довкілля. Співробітники парку активно реалізують просвітницьку функцію заповідної справи, спрямовану на поширення ідей гуманізму та принципів екологічного світогляду, патріотичного виховання молоді у дусі любові до рідної природи та небайдужого ставлення до свого краю.

Для здійснення еколого-освітньої діяльності адміністрацією установи створено окремий структурний підрозділ – відділ науки, освіти та рекреації. Екологоосвітні заходи, що спрямовані на досягнення певної мети, а також, такі, що організовуються у рамках природоохоронних акцій, проводяться за окремим, більш детальним, плануванням та узгоджуються з навчальними закладами в полі діяльності Мезинського НПП.

Щорічними природоохоронними акціями виступають “Новорічний букет замість ялинки” “Збережемо первоцвіти”, День довкілля, День здоров’я, День без автомобілів, Зимова підгодівля птахів та ін. Еколого-освітня діяльність Мезинського національного природного парку спрямована на співпрацю з місцевим населення та освітніми закладами, що знаходяться на території району, але найбільша увага надається роботі з учнівською молоддю. При цьому враховуються програма шкільного курсу природничих дисциплін – біології, географії, методологічні основи освітнього процесу, вікові особливості психології школярів, проведення екскурсій у природне середовище, позашкільної освіти учнівської молоді, а також використовується матеріально-технічна база та інтелектуальний потенціал Мезинського НПП, як науково-дослідної установи.

З 2008 року активно співпрацюємо з районним центром дитячої творчості в плані проведення конкурсів, акцій, майстер-класів на свіжому повітрі. Адже коли дітки перебувають у природі, дихають чистим свіжим повітрям, у них розвивається зацікавленість та логічне мислення, вони починають розуміти явища природи, відчувають вразливість природних об’єктів, що формує бережливе ставлення до природи і всього живого, що нас оточує.

Поширеними формами роботи є також лекції, екологічні уроки, еколінійки, диспути, екскурсії в природу, які проводяться маршрутами екологічних стежок. Важливими аспектом даного виду роботи разом з набуттям практичних знань про природу є формування активної природоохоронної позиції та навичок поведінки у заповідній природі.

У період літніх канікул на базі еколого-освітнього візит-центру при Рихлівському ПОНДВ проводиться екологічна школа “Світ природи”.

Співпраця Мезинського НПП із навчальними закладами Коропщини не обмежується лише проведенням масових заходів та акцій, ведеться також інша робота спрямована на розвиток зацікавлених та обдарованих дітей. На базі парку діє 2 гуртки еколого-натуралістичного напрямку – “Юні дослідники природи” (с. Покошичі), “Юні природознавці”(с. Свердловка).

Значна частина діяльності парку пов’язана з організацією наукових досліджень. Проводиться планомірне вивчення тваринного та рослинного світу, ґрунтовне вивчення ландшафтів, як силами працівників парку, так і спеціалістами з провідних наукових установ України. Складені списки рослин та тварин, що зустрічаються на цій території, проводяться дослідження видів, занесених до Червоної книги України, встановлюється їхня чисельність та розробляються заходи щодо їх охорони.

Працівниками відділу науки, екоосвіти та рекреації у 2014 р. поповнено фототеку 300 новими фотографіями комах, судинних рослин (в тому числі червонокнижних і регіонально рідкісних видів), які відмічені на території Мезинського НПП, а також рослинних угруповань і ландшафтів, вартих уваги з природоохоронної та естетичної точок зору.

Оформлені музейні ентомологічні коробки із колекціями жуків (82 види), бабок (3 види), напівтвердокрилих (4 види) та равликів, розміщених у музейній експозиції філіалу Мезинського музею.

Розширюється база інформаційної системи парку матеріалами історичної реконструкції гідрологічної мережі території, на основі наявних картографічних та фондових матеріалів та матеріалів фіксування і опису точок ерозійних форм рельєфу між с.с. Мезин та Свердловка.

Бібліотека відділу науки, екоосвіти та рекреації нараховує понад 500 примірників. Ними вільно можуть користуватися учні та вчителі шкіл, працівники установи та відвідувачі, постійна науково-методична та практична допомога надається освітнім закладам.

На основі зйомки рельєфу місцевості НПП GPS-навігатором створено 3-Д моделі окремих ділянок (околиці сіл Мезин та Городище). Також проведено корегування списку тварин парку, і на сьогодні анотований перелік включає 1790 видів безхребетних тварин і 350 видів хребетних тварин.

Було проведено збір літературних даних та облік іхтіофауни, попередній список якої складає 56 таксонів, з них 3 види зникли з фауни парку. Матеріали “Круглороті та риби Мезинського НПП і його найближчих околиць, що занесені до Червоної книги України” доповідалися на Міжнародному науково-практичному семінарі “Пріоритети наукової цінності природно-заповідних територій Полісся” (20 лютого 2014 р., м. Чернігів).

Проводилися фенологічні спостереження сезонних (зимових, весняних) явищ біоти, а також фіксація деяких абіотичних явищ, що мають фенологічне значення. За звітний період отримано відомості про 85 фенодат.

Поряд із наведеними напрямками роботи, важливим є збереження, відтворення та раціональне використання природних комплексів та об’єктів на території установи. Охорона території і ресурсів Мезинського національного природного парку покладається на службу державної охорони природно-заповідного фонду України, порядок діяльності якої визначається законом про ПЗФ та Постановами Кабінету Міністрів України. Служба державної охорони НПП “Мезинський” налічує 32 працівники на чолі з директором.

Починаючи з 2008 року в угіддях ТОВ СЛГ “Авангардліс” щорічно проводиться відстріл лисиць та інших хижих і шкідливих тварин. Це зменшує загрозу поширення сказу, знижується шкода, яка завдається особистим селянським господарствам хижаками. Нажаль, в іншому мисливському господарстві МРП “Коропське”, угіддя якого знаходяться на території парку в межах Городищенської, Вишеньківської, Будищенської, Розльотівської, Радичівської, Крисківської сільрад така робота не проводиться. МРП постійно вигадує якісь проблеми, які нібито заважають йому робити свою роботу, звинувачуючи парк. За весь час існування парку нам лише раз вдалося примусити його написати клопотання до Державного управління охорони навколишнього природного середовища про видачу дозволу на відстріл хижих тварин в межах Мезинського НПП. Серйозною проблемою є збільшення чисельності диких кабанів, кількість яких в шість разів перевищує оптимальну для даної території, зазначену в проекті організації Мезинського НПП. А режим відтворювальної ділянки, створеної в 2008 році наказом директора МРП, забороняє проведення регулювання чисельності, оскільки основне завдання таких ділянок – збільшення популяцій диких тварин. Ситуацію ще більш погіршили зміни, внесені до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” в 2010 році, які заборонили полювання на всій території національних природних парків, за скасування якого ми подали клопотання до Мінприроди.

Кожного року встановлюється весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах на період нересту риб і розмноження інших водних біоресурсів. За клопотанням дирекції парку, в 2014 році було дозволено любительське рибальство в період весняно-літньої заборони однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.

З моменту створення парку населення, яке проживає на його території, має можливість заготовити дрова паливні на зиму. Хоча, з кожним роком отримання дозволів на проведення рубок в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду стає все складнішим. До того ж, в травні минулого року було ліквідовано територіальні органи Міністерства охорони навколишнього природного середовища – Держані управління охорони навколишнього природного середовища в областях, які погоджували ліміти на використання природних ресурсів в межах територій та об’єктів ПЗФ і видавали відповідні дозволи. Проте, нам все ж таки вдалося отримати погодження лімітів на 2014 рік, і в цьому році люди будуть забезпечені дровами. Хочеться відмітити, що голови Вишеньківської та Крисківської, Розльотівської сільських рад підтримали нас в спільних зверненнях та клопотаннях у відповідні органи влади з багатьох питань, в тому числі і видачі дозволів на рубки, за що ми їм щиро вдячні.

Крім наукової, природоохоронної та екоосвітньої діяльності великого поширення набула рекреаційна діяльність парку. Працівниками відділу науки, екоосвіти та рекреації розроблені туристичні маршрути та екскурсії, які дозволяють розкрити таємничість природи краю, прадавність історії та доторкнутись до чарівної краси Новгород-Сіверського Полісся. На території парку існують туристичні маршрути та екологічні стежки, які включають найкрасивіші куточки природи, пам’ятки архітектури та монументального мистецтва, археологічні об’єкти, серед них: “Від історії до сьогодення”, “Стежками Рихлівської дачі”, “Від порому до порому”, “Забілина криниця”. Також вже розроблено новий маршрут “Дивосвіт природи Мезинського краю, де ходили мамонти”.

Одним із основних завдань Мезинського НПП є створення умов для організованого туризму і відпочинку з дотриманням природоохоронного режиму. Тому вздовж Десни, а також у лісових масивах облаштовані зони відпочинку – 11 рекреаційних пунктів, які обладнані навісами, столами, лавочками, місцями для вогнища й сміття та інформаційними щитами.

Великою популярністю серед туристів і місцевого населення користуються рекреаційні пункти “Хотинь” та “Старий лісосплав”, по особливому смакує джерельна вода в урочищі Криничне.

Природа своєю казковістю і ландшафтами створила умови для цікавого та змістовного відпочинку. Численним гостям припали до душі мальовничі стежки та корисна джерельна вода. Дарує силу і здоров’я настояне на різнобарв’ї трав цілюще повітря. Парк охоплює особливо мальовничі ландшафти Новгород-Сіверського Полісся, тому відпочинок тут по особливому приємний. Для організованого відпочинку існують місця розміщення:
– Будиночок туриста “Затишок”, в с. Городище на базі природоохоронного відділення, в якому розміщено кімнату-музей етнографії, де відвідувачі з цікавістю можуть проринути в ХІХ-ХХ ст. та побачити побутово-вжиткові речі селян того періоду.
– Будиночок туриста “Хотинський”, в с. Радичів з балкону якого відкривається чарівний краєвид на найбільше заплавне озеро р. Десна – оз. Хотинь.

Запрошуємо всіх бажаючих на відпочинок на Богом створеній природі, бажаємо миру, спокою та міцного здоров’я. Бережімо рідну природу!

 

Адміністрація Мезинського НПП
 

Останні новини Чернігівщини

23 квітня: цей день в Україні і світі

23 квітня: цей день в Україні і світі 09:06

ДЕНЬ 790 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 790 RUSSIAN AGRESSION

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира 17:22

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця рф, командира зведеного підрозділу за фактами віддання наказів та порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

“Весняні ритми” духового оркестру 16:30

“Весняними ритмами” порадував глядачів духовий оркестр Чернігівського обласного філармонійного центру. 21 квітня 2024 року публіка змогла сповна насолодитися новою концертною програмою оркестру під такою назвою.

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті 12:36

Допомога при гострому мозковому інсульті входить до Програми медичних гарантій, пацієнт із підозрою на інсульт безоплатно отримує всю необхідну діагностику, а у разі підтвердження діагнозу – лікування. У Чернігівській області допомогу при інсульті надають 10 закладів, які мають договір з Національною службою здоров’я України.

Легендарний лікер Jägermeister: як виготовляється та як правильно пити? 12:28

Більше восьмидесяти натуральних компонентів, строго виважена рецептура та понад 80 років історії — все це характеризує один з найвідоміших лікерів у світі, Jägermeister.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини