Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:23:33

Митники передали старовинні монети до національного заповідника "Чернігів стародавній"

07.06.2014   09:50

Віднині 164 старовинні монети поповнили фонди національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Нумізматичну колекцію передали співробітники Чернігівської митниці Міндоходів за рішенням Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей.

Шлях монет до музею був непростим… Затримали колекцію минулого року співробітники митниці спільно з прикордонниками у пункті пропуску «Нові Яриловичі» на українсько-білоруському кордоні. Подружжя з Санкт-Петербургу намагалось вивезти монети з України незаконним шляхом. За кермом автомобіля знаходилась дружина, яка скерувала авто на «зелений коридор».

Проте, її сподівання уникнути митного огляду не виправдались. Співробітники пункту пропуску, проаналізувавши наявні ризики, запропонували громадянці перемістити автомобіль на смугу поглибленого контролю і провели ретельний огляд речей та транспортного засобу.

Колекція монет знаходилась в салоні автомобіля у чорній сумці. Найдавніша - польська «3 гроша» - викарбувана майже 4 століття тому. За оцінкою експертів усі монети мають історичну цінність, а 17 з них відносяться до рідкісних і визнані культурними цінностями. За цими монетами можна вивчати історію. Найбільшу історичну та культурну цінність мають: польська срібна монета «3 гроша» 1621 року; три мідні монети «5 копъекъ» 1726-1727 років - випущені за часів правління імператриці Катерини І; «5 копъекъ» 1730 року та п’ять мідних монет «Полушка» 1731-35 років викарбувані за часів правління імператриці Анни Іоанівни; мідна «Копъека» 1800 року часів імператора Павла І та шість мідних монет номіналом «Полкопейки» часів СРСР (1925-1928 рр.).

Отже, ще одна старовинна колекція поповнила зібрання національних фондів і згодом чернігівці та гості міста, відвідавши експозиції заповідника, зможуть з нею ознайомитися.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини