Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:07:48

Проти наркоманії - єдиним фронтом

30.05.2014   06:55

Одним з найважливіших напрямків діяльності органів внутрішніх справ України продовжує залишатися боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів. Це обумовлено тим, що поширення наркоманії становить загрозу для фізичного і морально-психологічного здоров'я нації та водночас є сприятливим середовищем для зростання злочинності.

Оцінити масштаби проблеми дозволять деякі цифри: на оперативно-профілактичних обліках в органах внутрішніх справ Чернігівської області сьогодні перебувають близько 4,5 тис. осіб, які скоїли протиправні діяння в сфері незаконного обігу наркотичних засобів. Понад 1700 громадян поставлені на відповідний облік у медичних закладах області, тобто є хворими на наркоманію.

Окремо варто звернути увагу на рівень смертності серед цієї категорії громадян. Лише за минулий рік на Чернігівщині півтори сотні наркоманів пішли з життя. І це переважно молоді люди працездатного, найбільш активного віку. Рідко хто з них доживає до 30 років.

Як зазначив начальник УМВС генерал-майор міліції Олег Демченко: «Працівники міліції вживають максимальних зусиль для того, аби зменшити масштаби наркотичної загрози. Одним з ключових напрямків на цьому шляху є скорочення аж до повного знищення сировинної бази наркоманії. Для нашого аграрного регіону основними наркотичними засобами є ацетильований або екстракційний опій, а також марихуана. Сировина для їх виготовлення - відповідно, макова солома снодійного (опійного) маку та коноплі.

25 травня на Чернігівщині, як і в цілому в усій державі, стартував щорічний комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак-2014». Його метою є виявлення та ліквідація незаконних посівів наркомістких рослин (як маку, так і конопель), виявлення та притягнення до відповідальності осіб, що культивують заборонені рослини. У проведенні операції задіяні співробітники усіх міліцейських підрозділів.

Хочу нагадати громадянам, які вирощують наркомісткі рослини та сподіваються залишитися безкарними: незаконне культивування маку чи конопель (в тому числі збереження самосійних рослин) підпадають під статті Кримінального (ст.310) та Адміністративного (ст.106) кодексів, залежно від кількості виявлених рослин»

Так, за виявлення на присадибній чи дачній ділянці:

До 100 рослин маку або до 10 конопель - адмінвідповідальність за ст. 106 КУпАП (штраф до 1360 гривень);

Від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель - кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України (штраф до 850 гривень, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років);

Понад 500 рослин маку або понад 50 конопель - кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України (від 3 до 7 років позбавлення волі).

Тож, в контексті операції «Мак-2014», міліція закликає жителів Чернігівської області: якщо вам відомо про місця, де ростуть наркомісткі рослини, або про осіб, які займаються їх культивацією, обов'язково повідомте про це за телефоном 102. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати наркотичне зло і цим врятувати багато людських життів.
 

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.