Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:00:24

У Чернігові зберігається стабільна епізоотична ситуація

28.05.2014   12:05

Про роботу служби державної ветеринарної медицини міста у 2013 році та пріоритетні завдання на 2014 рік інформувала на розширеній міській нараді начальник управління ветеринарної медицини у м. Чернігові Валентина Пономаренко.

Державна служба ветеринарної медицини міста Чернігова у своїй роботі керується та спрямована на виконання Законів України "Про ветеринарну медицину", "Про безпечність та якість харчових продуктів", підзаконних актів, прийнятих у відповідності до цих законів, якими передбачено комплекс попереджувальних заходів щодо запобігання занесенню на територію міста збудників небезпечних інфекційних хвороб тварин, а також підвищення якості та безпечності продукції тваринного і рослинного походження.

Важливим результатом роботи державної служби ветеринарної медицини міста є те, що протягом минулого року і по сьогоднішній день зберігається стабільна, благополучна епізоотична ситуація. Особливу увагу фахівці Держветфітослужби приділяють заразним хворобам, спільним для тварин та людей. Так, в місті не зареєстровано випадків сибірки великої рогатої худоби, бруцельозу, класичної та африканської чуми свиней, хвороби Ньюкасла птиці та інші.

З метою профілактики цих хвороб у минулому році проведено ряд заходів. Проти сибірки за даними Управління статистики з наявних 167 голів великої рогатої худоби щеплено 167 голів, коней із 16 - 32 голів, дрібної рогатої худоби - 202 голови, проти класичної чуми свиней - 200 голів, курей проти хвороби Ньюкасла - 60321 голів.

Проведено діагностичні дослідження 167 голів ВРХ на туберкульоз та лейкоз, за результатами яких вищезазначені захворювання не виявлені, 32 голів коней на інан та сап, ДРХ на бруцельоз 100 голів, бджіл на варооз, ноземоз, акарапідоз в кількості 57 проб.

На тлі складної епізоотичної ситуації щодо захворювання тварин на сказ в Україні та нашій області в місті вже 5 років поспіль це захворювання не реєструвалось. Такий результат досягнуто завдяки послідовній роботі щодо профілактики цього захворювання, що базується на щепленнях всіх собак та, по можливості, котів. Фахівцями Чернігівської міської державної лікарні ветмедицини в минулому році проведено понад 3033 щеплень котів та собак. Щеплення проводяться щоденно на території міської лікарні ветеринарної медицини та планово на визначених територіях працюють виїзні бригади, здійснюють подвірний обхід по приватному сектору міста. Інформація про проведення щеплень була розміщена у вигляді оголошень в газеті „Чернігівські відомості”.

Проте з року в рік не зменшуються кількість випадків укусів людей. Протягом минулого року спеціалістами оглянуто на карантині 823 тварини, які покусали людей. Зафіксовано 633 укусів - собаками, 154 - котами, кролями та хом'яками - 19, бродячими собаками - 17. У 1 кварталі поточного року на карантині оглянуто 83 тварини, що покусали людей, серед яких 43 собаки, 33 котів та 7 бродячих собак. Кожна тварина на карантині обстежена спеціалістами на 10-й та 15-й день карантину відповідно "Інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин". Тварини, які покусали людей, але не мають господарів, утримувались на карантині у вольєрах Чернігівської міської ветлікарні.

Проведено 6 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо заходів з профілактики та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію міста та профілактики сказу.

Протягом року амбулаторно прийнято 9840 тварин, зроблено 67 виїздів ветспеціалістів на дім. Найчастіше протягом 2013 року ветспеціалістами здійснювалося лікування: органів травлення - 1528 випадків, паразитарних захворювань - 986, органів дихання - 875, отруєнь - 849, хірургічних втручань - 792.

Продовжується робота щодо урізноманітнення ветеринарного сервісу для власників тварин, зокрема, спеціалісти надають консультації з годівлі та утримання тварин, проводять профілактику, лікування та діагностику хвороб, різноманітні лікувальні та косметичні операції, здійснюється ультразвукова діагностика хвороб. На даний час фахівці державної міської лікарні працюють над отриманням ліцензії на роботу з наркотичними препаратами, які вкрай необхідні при проведенні хірургічних операцій.

Спеціалісти ветмедицини усіх ланок підвищують свій фаховий рівень як на курсах післядипломної освіти (не рідше одного разу в 5 років), так і на семінарах-навчаннях, які проводяться в службі щомісяця.

Приватною ветеринарною практикою в місті займаються 7 суб’єктів та реалізацією ветеринарних препаратів - 14 суб'єктів господарювання.

На території міста функціонують 9 ринків, на яких постійно працюють 8 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, зусиллями спеціалістів яких протягом минулого року проведено 467 562 дослідження, 183 137 експертиз та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме, 10 туш свиней загальною вагою 938 кг, 1 357 кг молока та молокопродуктів, 16 571 кг овочів та фруктів, 476 кг свинячої та 87 кг ялової печінки. За 1 квартал 2014 року проведено 113 712 досліджень, 39 213 експертиз та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме, 4 туші свиней вагою 390 кг, 223 кг молока та молокопродуктів, 45 кг овочів та фруктів, 122 кг свинячої та 66 кг ялової печінки.

На 70 підконтрольних держслужбі міста Чернігова об'єктах, серед яких м’ясопереробних підприємств - 4, молокопереробних - 2, рибопереробних - 3, вхідний, вихідний та контроль за виробництвом здійснюють 11 уповноважених (офіційних) лікарів.

З метою безумовного виконання вимог законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки й реалізації та, забезпечуючи зменшення тиску контролюючих органів на роботу суб'єктів малого та середнього бізнесу, державними інспекторами ветеринарної медицини у 2013 році зменшено кількість перевірок суб’єктів господарювання та проведено 1288 перевірок, в ході яких виявлено 141 порушення чинного законодавства, за які вжиті заходи адміністративного впливу у вигляді штрафу на суму 13 тис. грн., складено 147 приписів щодо усунення виявлених порушень. Вилучено з обігу 78 272 кг продукції тваринного походження сумнівної якості, з яких утилізовано 58 829 кг, а 19 443 кг після усунення порушень повернуто власникам.

У 2013 році Управління ветеринарної медицини в місті Чернігові тісно співпрацювало з Центром надання адміністративних послуг Чернігівської міської ради. Усього протягом року видано 27 документів дозвільного характеру, з яких 3 експлуатаційні дозволи операторам потужностей об’єктів, що проводять діяльність з виробництва харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, та операторам агропродовольчих ринків, 18 безоплатних експлуатаційних дозволів на провадження на потужностях діяльності з переробки та приготування кормових добавок, преміксів і кормів та виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів та кормів та 6 дозволів на проведення заходів із залученням тварин.

Спеціалістами державної міської лікарні ветмедицини надано адміністративні послуги з видачі документів дозвільного характеру (ветеринарних документів) - 26594 штук.

Пріоритетними завданнями служби залишаються забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя, охорона підконтрольної території від занесення збудників особливо небезпечних хвороб тварин, забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя на ринках міста та контролю і нагляду за виконанням суб’єктами господарювання вимог законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки та реалізації.

Проблемними сьогодні в місті, як і в усій області, за словами В. Пономаренко, залишаються питання захоронення (утилізації) трупів тварин у зв’язку з відсутністю утильзаводів та ситуація з безпритульними тваринами.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини