Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:26:09

Громадськість – за прозорість державних структур

14.05.2014   15:55

Представники громадськості прийшли до Головного управління Міндоходів у Чернігівській області з протестними намірами.

Мітингувальники висловили головну вимогу – руйнування корупційної складової в діяльності територіальних органів. Для цього вони зажадали прямого спілкування з керівником відомства та отримання відповідей на свої запитання з перших вуст.

Під час діалогу начальник ГУ Міндоходів області Андрій Лаврешов також наголосив на важливості порушеної теми. Він повідомив, що у відомстві постійно проводиться робота щодо протидії корупції. Вона спрямована й на упередження таких проявів.  За оперативними даними протягом січня-квітня 2014 року працівниками управління внутрішньої безпеки проведено 24 службові перевірки та розслідування щодо працівників податкових та митних органів, за результатами яких в 7-ми випадках в діях працівників виявлено ознаки кримінальних правопорушень.

Але, разом з тим, важливо поінформувати про те, що Андрій Лаврешов почав свою роботу на посаді керівника ГУ Міндоходів у Чернігівській області саме  з руйнування кримінальних міжрегіональних схем, які існували до нього та використовувалися для виведення коштів з бюджету. За короткий час напруженої роботи близько 200 млн. грн. податку на додану вартість було повернуто до бюджету і зараз на Чернігівщині немає таких негативних явищ як злочинні схеми, серед яких так звані «майданчики», «податкові ями», незаконне відшкодування ПДВ.

А також Андрій Лаврешов звернув увагу на той факт, що під час революційних подій, які відбувалися у державі пенсіонери вчасно отримували пенсії, надавались соціальні виплати, зарплати, у тому числі і лікарям, які рятували людей на Майдані. Це стало можливим і завдяки ритмічному наповненню обласного та місцевих бюджетів.
У свою чергу, представники громадськості висловили нарікання щодо існуючих, на їх думку, проблем у взаємодії податкової з бізнесом. Тож надаємо відповіді на запитання, які хвилюють бізнес-спільноту Чернігівщини.

Необхідність подання фізичними особами-підприємцями податкової звітності в електронній формі.

Відповідно до Податкового кодексу України (ст.49) податкова декларація подається за вибором платника податків  одним з таких способів:
- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
У той же час слід звернути увагу, що подання звітності засобами телекомунікаційного зв’язку в електронній формі має значні переваги для платників податків: економія часу платника, покращення умов обслуговування, простота і доступність у користуванні програмним забезпеченням. Звітність, надіслана електронною поштою через Інтернет із застосуванням посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису, не потребує дублювання на паперових носіях.

Обов’язковість подання фізичними особами-підприємцями першої та другої груп, які працюють на спрощеній системі оподаткування, податкового розрахунку за формою №1 ДФ.

Податковий розрахунок за формою №1 ДФ передбачає відображення не лише доходів, які підлягають оподаткуванню, а також і доходів, які виплачуються податковими агентами і не оподатковуються податком при їх виплаті. Тобто суб`єкти господарювання, які перебувають на першій та другій групах спрощеної системи оподаткування, подають 1 ДФ у разі нарахування (виплати, надання) доходів будь-якій фізичній особі (в т.ч. найманому працівнику) та суб`єкту господарювання-фізичній особі.

Терміни проведення процедури закриття фізичної особи- підприємця.

Законодавством передбачено, що ліквідація фізичної особи-підприємця займає близько 2,5 місяців з моменту надання державному реєстратору заяви про закриття.

Але, незважаючи на те, що ліквідація (припинення діяльності) приватного підприємця,  на перший погляд, здається досить простою, сама по собі вона передбачає велику кількість процедур та залежить від багатьох факторів.

А саме: неможливість проведення документальної перевірки, наявність податкового боргу та судових спорів між платником і органом державної податкової служби чи кримінальних справ за фактами умисного ухилення від сплати податків, неповернення в Україну у передбачені законом строки виручки в іноземній валюті від реалізації на експорт товарів (робіт, послуг) платником податків,   відсутність повідомлень від фінансових установ про закриття всіх рахунків такого платника податків, неповернення до органу державної податкової служби оригіналів документів, що видані платнику податків і підлягають поверненню відповідно до законодавства тощо.

По закінченню діалогу представники громадськості виявили бажання  перевірити наявну у них інформацію щодо інфраструктури Головного управління Міндоходів області.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини