Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:38:44

Проведено нараду по виконанню Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження"

09.04.2014   07:57

8 квітня голова обласної ради Микола Звєрєві провів нараду з питань виконання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та вжиття заходів щодо вирішення проблеми безпритульних тварин на вулицях Чернігова.

У роботі наради взяли участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар, голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур та заступник голови цієї комісії Надія Міклухо-Маклай, представники прокуратури, громадських організацій, відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради.

Звертаючись до присутніх Микола Звєрєв зазначив, що виконання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та вжиття заходів щодо вирішення проблеми безпритульних тварин на вулицях Чернігова є нагальною проблемою для громади міста на Десні. Адже дане питання вже багато років хвилює, як громадські організації, так і простих мешканців обласного центру.
-
Не зважаючи на різне ставлення городян до існування на вулицях міста безпритульних тварин, ми повинні сприяти вирішенню даної проблеми за прикладом розвинутих європейських країн.

Саме тому, сьогодні за ініціативи громадської організації «Інститут сучасних проблем України», ми і розглянемо вищезазначене питання та постараємося разом знайти шляхи вирішення цього проблемного для Чернігівської громади питання, - підкреслив голова обласної ради.

Представник громадської організації «Інститут сучасних проблем України» Наталія Мойсеєнко зазначила, що намагання частини городян самостійно, власними силами допомогати бездомним тваринам та запобігати росту їх чисельності шляхом стерилізації - не достатньо для вирішення проблеми загальноміського масштабу. Прийнятним шляхом для цивілізованого вирішення цього питання є комплексний підхід, який поєднує регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами та роботу із власниками собак щодо їх відповідального ставлення до тварин. Саме таку системну роботу передбачає прийнята міськрадою на вимогу громадськості Програма охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011- 2015 роки.

Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманним шляхом, створення для них притулків є методами, загальновизнаними в цивілізованих країнах та рекомендованими Україні більшістю поважних зоозахисних організацій світу. Саме таким чином можливо поетапно зупинити ріст популяції тварин до таких меж, коли вони потрапивши на вулицю, будуть розміщені в спеціалізованних притулках.

У Чернігові ж, як було зазначено, ще не побудовано передбачений Програмою пункт перетримки для тварин, відсутнє і саме фінансування заходів Програми.

У листопаді 2011 року Міністерство екології та природних ресурсів України погодило, що проект будівництва пункту тимчасового утримання тварин буде реалізовуватися спільно Мінприроди та міськрадою Чернігова. Наприкінці грудня 2012 року було перераховано передбачені кошти на рахунок міськради в обсязі 2,5 млн. грн. Але, зважаючи на те, що будівельні роботи навіть не розпочались, кошти повернулись до держбюджету.

Не зроблено кроків на шляху реалізації і іншого напрямку міської Програми - підвищення відповідальності власників тварин, зокрема реєстрація собак у місті. Затвердженими 2011 році Правилами утримання собак та котів у м. Чернігові обов'язок щодо визначення відповідального за проведення реєстрації тварин у місті покладено на виконком Чернігівської міської ради. До цього часу таку відповідальну за реєстрацію тварин установу не визначено.

Наталія Мойсеєнко висловила сподівання, що за підтримки керівництва обласної ради буде перезавантаження у вирішенні зазначеної проблеми, забезпечено дотримання в м. Чернігові вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та виконання затвердженої міськрадою Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами.

Виконуючий обов’язки директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Моторко, в свою чергу, пояснив, що кошти в обсязі 2,5 млн. дійсно були виділені вже в кінці 2012 року, але не вистачило часу на їх освоєння, тому вони були повернуті.

Валентин Мельничук також прокоментував проблему, що склалася. Зокрема, він наголосив на необхідності спочатку вирішити питання щодо реєстрації тварин, адже, якщо буде паспорт на тварину, то буде кому відповідати за безпритульних тварин.
Підсумовуючи роботу наради Микола Звєрєв зазначив, що подібних до порушеної проблем багато, але владі необхідно їх вирішувати. Громада – це основа місцевого самоврядування. І як би у громаді були зосереджені кошти і вона могла самостійно ними розпоряджатися, то всі проблеми місцевого рівня вже давно були б вирішеними. За словами керівника, представницької влади, доки буде реалізовуватися реформа місцевого самоврядування, доти й існуватимуть проблеми, які треба вирішувати.

Таким чином, у ході обговорення було вирішено створити робочу групу на базі постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів, до складу якої крім депутатів обласної ради, членів постійної комісії, включили також представників від громадськості - Наталію Мойсеєнко та Валентину Седячко; від Чернігівської міської ради - секретаря ради Владислава Кухаря та депутата міської ради В’ячеслава Лебідя; виконуючого обов’язки директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Миколу Моторка; начальника головного управління ветеринарної медицини у м. Чернігові Валентину Пономаренко, а також залучити за згодою до співпраці представника природоохоронної прокуратури та інших.

Координатором робочої групи обрали заступника голови обласної ради Валентина Мельничука.

Протягом двох робочих тижнів робочій групі доручено напрацювати пропозиції щодо вирішення існуючої проблеми та проінформувати про результати роботи громадськість.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.