Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:34:25

На Чернігівщині готуються до святкування Дня Перемоги

08.04.2014   18:47

В області триває підготовка до відзначення 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Про те, які заходи передбачено провести з цієї нагоди на Чернігівщині йшлося на засіданні організаційного комітету, яке 8 квітня разом провели заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман та голова обласної ради Микола Звєрєв.

Відкриваючи засідання Сергій Журман зазначив, що робота, яка ведеться в регіоні з вирішення нагальних потреб ветеранів, буде і надалі залишатися одним із головних напрямків діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області. А основними пріоритетами, за його словами, мають стати шанобливе ставлення до ветеранів війни, увічнення пам’яті про Перемогу, героїчні, бойові і трудові звитяги українського народу в часи Великої Вітчизняної війни, виховання у молоді почуття патріотизму, поваги та вдячності ветеранам за їхні ратні і трудові подвиги у боротьбі з фашизмом.

«Жоден ветеран в нашій області не повинен залишитися без уваги і турботи з боку місцевих органів влади та громадськості. До кожного учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни чи інваліда війни має прийти соцпрацівників, представник місцевої влади чи самоврядування, молодь, учні чи студенти», - наголосив голова обласної ради Микола Звєрєв у своєму виступі. Він також підкреслив, що питання підготовки до свята, посилення соціального та медичного забезпечення ветеранів тримає на особистому контролі.

У своєму виступі голова обласної ради, наголосив, що кожен ветеран, має відчути повагу та турботу влади і громади. Бо немає майбутнього у тих, хто не шанує минуле. Напередодні Дня Перемоги необхідно відвідати ветеранів війни, які перебувають у госпіталях, лікарнях, будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, закладах системи соціального захисту. Окрему увагу керівник приділив впорядкуванню місць поховань невідомих солдат, братських могил, які є майже в кожному населеному пункті Чернігівщині. Враховуючи велике історичне значення Перемоги, утвердження героїчних традицій старшого покоління, національно-патріотичного виховання молоді, Микола Звєрєв підкреслив, що впорядкування обелісків воїнів-визволителів, видання книг, реалізацію обласних програм та інші організаційні заходи він бере під свій особистий контроль.

За словами Чернігівського міського голови Олександра Соколова, підготовка до відзначення річниці Перемоги є комплексною і включає соціальні, медичні, культурні та патріотично-виховні аспекти. З нагоди свята Перемоги у школах обласного центру пройдуть тематичні уроки, бесіди за участю ветеранів війни, екскурсії учнівської молоді до музеїв, виставки літератури у бібліотеках, літературно-музичні вечори. Безпосередньо 9 Травня відбудуться традиційна церемонія покладання квітів у сквері імені М.Попудренка та на Меморіалі Слави, мітинг та святковий феєрверк на Красній площі, урочиста хода «Нащадки Перемоги», тематична програма «Народ і армія – єдині».

Розповідаючи учасникам оргкомітету про організацію заходів в області з підготовки та відзначення 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван зазначив, що в результаті проведеного соціологічного дослідження визначено, що серед найбільш традиційних заходів, приурочених до Дня Перемоги, чернігівці віддають перевагу урочистій ході центральними вулицями обласного центру.

Докладніше про організацію культурно-просвітніх заходів, поінформував директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко.

У свою чергу директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач розповів учасникам оргкомітету про роботу з упорядкування й облаштування місць поховань невідомих солдат, братських могил, меморіалів та обелісків, що увічнюють пам’ять про Перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років. Цього року під час щорічної акції «За чисте довкілля» заплановано упорядкувати 28 меморіальних комплексів, 1164 братських могил, 997 місць почесних поховань та понад дві тисячи кладовищ. Також в області проводяться роботи з пошуку та перепоховання останків жертв війни. Ця справа вкрай необхідна, адже лише жертв Корюківської трагедії, які не поховані належним чином, дуже багато. За приблизною інформацією, у березні 1943 року у Корюківці знищено 6700 мирних жителів.

Про роботу ветеранських організацій області по відзначенню 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945років розповів голова обласної організації ветеранів України Анатолій Москаленко. Він наголосив, що головне у підготовці та проведенні святкових заходів –шанобливе ставлення до Дня Перемоги. Далі представник Українського інститут національної пам’яті Сергій Бутко відзначив, що святкування Великої Перемоги відбувається в особливих умовах, тому так важливо, згадуючи про героїзм ветеранів, дати відсіч сучасному ворогові України. Виступаючий також повідомив про підготовку книги спогадів очевидців Корюківської трагедії, рукопис якої буде готовий до 1 травня. Далі заступник директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Інна Снегерьова розповіла про стан соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, яких в області проживає більше, як 62 тисячі. Із них 5,4 тис. - учасників бойових дій, 39,4 тис. - учасників війни, 7,3 тис. - інвалідів війни та понад 10 тис. сімей загиблих учасників бойових дій. За словами виступаючої, ветеранам надаються певні пільги, засоби реабілітації, комплекс різноманітних видів соціальних послуг в залежності від індивідуальних потреб. Однак, здійснення заходів відбувається у межах фінансування.

Окрім цього, в усіх закладах культури, освіти Чернігівщини заплановано проведення цілої низки заходів культурно-мистецького та патріотичного спрямування. Це і зустрічі з ветеранами, години пам’яті, засідання «круглих столів», тематичні виставки, святкові концерти та інші заходи.

Наразі, з метою врахування думки громадськості щодо заходів з відзначення 69-ї річниці Великої Перемоги Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю на офіційному веб-сайті облдержадміністрації проводиться опитування, за результатами якого пропозиції жителів області будуть враховані, як під час підготовки, так і проведення святкувань.

На завершення засідання Сергій Журман наголосив на необхідності координації зусиль всіх структурних підрозділів облдержадміністрації, щоб спільними зусиллями зробити День Перемоги для ветеранів по-справжньому святковим і урочистим.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини