Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:33:55

Святкували з відкритими дверима

02.04.2014   12:28Агенцiя

Свій день народження вони святкували із відкритими дверима. Запросили всіх бажаючих. У якості подарунку – трохи крові. Або, принаймні, бажання поділитися нею… Дарувати тут прийнято…кров. Їх так і називають – донори, від латинського «dono» — тобто дарувати. Втім, на 70-річний ювілей обласної станції переливання крові прийшли не лише донори, а й кандидати в них.

Фахівці станції хочуть сформувати резервні списки донорів. Бажаючі залишать свої контакти — це загальноприйнята світова практика, щоб у випадку дефіциту чи потреби певних компонентів крові можна було цю проблему швидко вирішити.

Найперспективніший контингент донорів – молодь. Тому станція налагоджує співпрацю, зокрема, з чернігівськими вишами. А для тих, хто завітав сьогодні у ці відкриті двері, головний лікар проводить цілу екскурсію і розповідає все про кров: «Тут, наприклад, у нас плазмодонорство…на жаль, мало у нас саме плазмодонорів. В цьому випадку заготовується саме плазма, кров ми не чіпаємо. І це теж світова практика – заготівля саме окремих компонентів крові.»

Чиї життя рятує своєю кров’ю почесний донор Василь Олександров — не знає. Але робив це вже близько сотні разів. Таких тут називають «активними донорами» і мріють, щоб їх було більше.

Ніна Калиновська на станції працює вже сорок один рік. Медичною сестрою… і донором. Каже – інакше не виходить. «У меня редкая группа – 4 «-». Когда-то пришли родители больной девочки, а не было такой группы у нас. Я сдала. А потом еще раз, и еще – много ведь больных людей, и детей. У нас почти все работники сдают — у кого нет противопоказаний.»

Чого ще бажають працівники станції у день її народження? Для пацієнтів – здоров’я. Для себе – більш просторого приміщення і оновлення обладнання. Приміром, фракційному столу – не один десяток років. Але всіма силами тримають його у справності – бо новий вартує сотні тисяч гривень.

Зараз у станції не менше завдань, ніж у 1944 році – коли вона утворилася, каже головний лікар.

А його підлеглі додають: «Сейчас создаем мы целый отдел контроля качества. Раньше мы контролировали только конечный продукт, а сейчас – это тотальный контроль, ведь кровь – это не вода, не химия какая-то, ее просто так не выльешь и к ней нужно относиться бережно.»


http://chodtrk.com.ua/?p=14131
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.