Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 16:28:52

Чернігівщина – лісовий край, і найбільше її багатство – ліс

21.03.2014   11:47Агенцiя

21 березня – Всесвітній день лісів

Чернігівська область є однією з найбільших на Україні за територією, серед областей посідає 2 місце, після Одеської. Має своєрідні природні ландшафти, досить поширені біологічні різновиди. 

Загальна площа земель лісового фонду становить 738,3 тис. га. Із них біля 659 тис. га (89,3%) – вкриті лісовою рослинністю землі, що становить 20,7 % від загальної площі області.

Насадження області за віковими групами представлені таким чином: молодняки – 97,9 тис. га (14,8%); середньовікові – 305,6 тис. га (46,3%); пристигаючі – 182,6 тис. га (26,2%); стиглі і перестійні – 73,2 тис. га (12,7%). Загальний запас деревостанів становить 151,2 млн. куб. м.

Породний склад лісів Чернігівщини поділяється так: сосна – 57,8 %; дуб – 15,3%; береза – 11,6%; інші деревні породи та чагарники – 15,3%.

Відтворення лісів області відбувається переважно за рахунок створення лісових культур на площах після суцільних рубок, а лісорозведення – на площах, які не придатні для сільськогосподарського використання (в ярах, на пісках).
Ліси впливають на весь природний комплекс в цілому: на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулюють рівень води у річка, фільтрують воду і очищають повітря. Тому збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й обов’язок кожного жителя нашого краю.

В цілому по Чернігівській області стан лісів задовільний, проте об’єм рубок головного користування значно збільшився, і, на сьогоднішній день, складає 961,93 тис. куб м. Для їх освоєння залучається значні матеріальні та людські ресурси лісокористувачів, як наслідок зменшується об’єм і якість проведення лісогосподарських та лісозахисних робіт.
Низькопродуктивні землі сільськогосподарського призначення, на яких відбувається природне заліснення, своєчасно не переводяться у вкриту лісом площу, не передаються під охорону лісогосподарським підприємствам. В зв’язку з цим, на даних землях, здійснюється самовільні рубки дерев (заготівля дров’яної деревини, новорічних ялинок тощо).

Лісові насадження – місця масового відпочинку людей, де черпається енергія, необхідна для праці і насолоди. Кожний з нас, перебуваючи в лісі, парку, відчуває як чудово в літку відпочивати в тінистій прохолоді дерев, а зимою – дихати чистим прозорим повітрям. Але природні ресурси не можна експлуатувати безмежно, не турбуючись про їх відновлення і збереження.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації закликає всіх зробити свій хоча б маленький, але конкретний внесок в покращення екологічної ситуації у своєму рідному краї. Щоб було завжди красиво, щоб пахло весняним цвітом, пашіло зеленню, потрібно немало потрудитися. Візьмемося за проведення робіт по озелененню населених пунктів, створенню насаджень по берегах річок, водоймищ, лісових насаджень. І тоді природа обдарує вас своїми щедрими дарами, вабитиме до себе своєю красою в будь яку пору року.


Відділ природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини