Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:38:26

У Чернігові екологи проводять операцію "Первоцвіт"

13.03.2014   11:28

На сьогодні однією з найважливіших сучасних проблем, в тому числі і на Чернігівщині, є збереження видового різноманіття.

В результаті непродуманої діяльності людини вже зникли і продовжують зникати численні види рослин та тварин.

Для збереження рідкісних видів створюються спеціальні території для їх охорони (заповідники, заказники, урочища, тощо), вводяться обмеження на їх збір і торгівлю. Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області щороку проводиться операція “Первоцвіт”.

Рейдовими групами з числа державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, громадських інспекторів з охорони довкілля, працівників лісової охорони, співробітників УМВС та громадськості постійно проводяться рейдові перевірки в місцях зростання первоцвітів, шляхах їх перевезення та місцях реалізації.

З метою посилення контролю в галузі збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, у святкові дні в період з 3 по 11 березня поточного року проведено 7 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях збору та збуту рослин, шляхах перевезення та в пунктах пропуску через державний кордон. Виявлено 4 порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України. Зокрема, на території ботанічного заказника місцевого значення “Панченкове”, спільно з працівниками лісової охорони ДП “Чернігіврайагролісгосп”, на яких покладено зобов’язання щодо охорони даного об’єкту природно-заповідного фонду, за незаконне вилучення з природного середовища червонокнижних видів рослин затримано 4-х порушників. На них складено 4 адміністративні протоколи за ст. 90, 91 КУпАП, які направлено на розгляд до місцевих судів. Вилучено 1 тис. 180 шт. квіток підсніжника білосніжного, виду занесеного до Червоної книги України. Збитки, завдані навколишньому природному середовищу становлять 36 тис. 580 грн.

Робота в місцях збору та збуту рослин, шляхах перевезення знаходиться на постійному контролі  Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.
Пам’ятаймо, що навіть купуючи ці квіти, ми тим самим “допомагаємо” якнайшвидше зникнути цілому виду рослин.

Тому, Держекоінспекція у Чернігівській області вкотре застерігає та закликає громадян бути самосвідомими, постійно дбати про своє майбутнє, майбутнє своїх близьких і рідних та любити природу рідного краю!

Тетяна Войтенко,
прес-служба Держекоінспекції
у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.