Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:46:29

Інформаційний дайджест від податкової

21.02.2014   12:58

Черговий випуск присвячений роз’ясненню питання заповнення деклрацій, обговоренню концепції реформи декларування та термінів звітування платників єдиного податку

Платники єдиного податку першої і другої груп звітуйте вчасно за минулий рік

Податковим (звітним) періодом для фізичних осіб-платників єдиного податку першої та другої групи, згідно з положеннями Податкового кодексу, є календарний рік. Тому звітність таким платникам слід подати протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року.

Таким чином, звітність платники єдиного податку 1 та 2 груп повинні подати до органів доходів і зборів не пізніше 3 березня 2014 року. Задля зручності та економії часу звітність можна подавати  в електронному вигляді.
Як повідомив заступник начальника ДПІ у м.Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області Володимир Мехед, у січні цього року «спрощенці» міста сплатили більше 4 млн. грн. єдиного податку, що на 245 тис. грн. більше, ніж за відповідний період попереднього року.

Концепція реформи декларування доходів громадян –  впроваджуємо зміни разом!

Нагадаємо, що Міндоходів запрошує до публічного обговорення Концепції реформи загального декларування. Це не готовий законопроект, а концептуальні основи та елементи майбутньої системи декларування доходів. Обговорення потрібне, аби почути думки різних категорій платників. Адже важливо разом обрати об’єктивні критерії для обмеження кола громадян, які подаватимуть декларації.

«Основні принципи Концепції вже окреслені, але вони будуть змінюватися, доповнюватися і максимально удосконалюватися.   Декларува-ння більше стосуватиметься заможної частини населення, яка має у власності значне рухоме та нерухоме майно. Метою впровадження нової реформи є пошук компенсаторів для поступового зниження ставок податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску і, як наслідок, зниження навантаження на суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних та юридичних осіб платників податків», - підкреслив заступник начальника ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області Едуард Сгара.

З Концепцією реформи декларування доходів громадян можна ознайомитися на веб-сайті Міністерства  

Кожен бажаючий може взяти участь в обговоренні. Це можна зробити на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів. Також свої пропозиції Ви можете надіслати на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua або особисто висловити під час засідань «круглих столів», зустрічей, семінарів, що проводяться в інспекції. Долучайтеся!

Порядок оформлення та способи подання декларації про майновий стан

Податкова декларація про майновий стан і доходи  складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 і містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

Декларація та додатки до неї заповнюються таким чином, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється. У декларації та додатках до неї не має бути підчисток, помарок, виправлень, дописок і закреслень.
Показники у розділах II – VIII декларації та додатках до неї проставляються у гривнях з копійками. Достовірність даних декларації та додатків до неї підтверджується власноручним підписом фізичної особи – платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.

Податкова декларація подається до органу доходів і зборів за місцем реєстрації  в один із таких способів за вибором платника податку:
• особисто платником або уповноваженою на це особою;
• надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну подання декларації (граничний термін подання річної декларації для громадян – 30 квітня 2014 року), а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний термін (п. 49.5 ст. 49 Податкового кодексу).

До речі, за словами начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб  Алли Супрун  за 8 тижнів деклараційної кампанії громадяни міста задекларували 1018,0 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті.

ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області нагадує, що граничним строком подання податкової декларації за 2013 рік є 30 квітня.

Шановні громадяни! Вчасно задекларуйте отримані доходи!


Громадянам, що виїжджають за кордон на  постійне місце проживання

За словами начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Максима Пушкаря громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу доходів і зборів декларацію про майновий стан і доходи. Така декларація подається не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації перевіряє визначене податкове зобов’язання та сплату належної суми податку.   

У разі відсутності податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб видається відповідна довідка, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Обов’язок щодо подання податкової декларації платниками податку-резидентами, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, визначено п. 179.3 ст.179 розд.ІV Податкового кодексу України.
Форму довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку) та Порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №795, зареєстрованим у Міністерстві  юстиції України  9 січня 2014 р. за №8/24785.

Звертаємо увагу фізичних осіб – платників податку – резидентів, які виїжджають за кордон на  постійне місце проживання, що довідка  дійсна протягом  60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа, що  посвідчує особу.  

Власникам житлової нерухомості

ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області повідомляє, що відповідно до ст.265 Податкового кодексу України, пільги по сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надаються власникам об’єктів житлової нерухомості, які використовують їх з метою одержання доходів.

Платники податків повинні самостійно виконувати податковий обов’язок  у частині обчислення, декларування та/або сплати суми податку  та збору в порядку і строки, визначені Податковим кодексом.

Відповідно до ст. 111 Податкового кодексу України, у випадку порушення податкового законодавства до винних осіб може бути застосована фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

За роз’ясненнями, консультаціями  або з питань надання інформації просимо звертатися до інспекції за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28 та за  телефоном: 65-28-70.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини