Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:49:10

Реформування соціальної сфери на сьогодні є одним з пріоритетних напрямків державної політики

16.12.2013   17:38Агенцiя

Про реалізацію у регіоні завдань Президента щодо стимулювання підвищення зайнятості, створення нових робочих місць наша розмова із заступником директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максимом Торжевським.

- Максиме Владиславовичу, які кроки, зокрема в нашій області, вже зроблено на шляху реалізації стратегічних напрямків соціальних реформ, дивлячись  крізь призму змін на регіональному ринку праці?

- Цьогорічна діяльність Державної служби зайнятості проходить під знаком реформування, в основі якого – виконання соціальних ініціатив Президента України. Вже майже рік ми працюємо за новим Законом України „Про зайнятість населення”, який дав нам реальні важелі впливу на ринок праці. Це - підвищення професійного рівня населення, стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць для працевлаштування неконкурентоспроможних громадян, у тому числі молоді та людей з інвалідністю, підтримка підприємницьких ініціатив громадян. Так,  зокрема ми активно впроваджуємо такі законодавчі новації як виплата компенсації роботодавцям внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та  видача ваучера для підвищення конкурентоспроможності громадян старше 45 років.

- Якою сьогодні є ситуація на ринку праці області? Яких результатів ви досягли, виконуючи своє головне завдання – працевлаштування населення?

- Так, основним нашим завданням є забезпечення продуктивної зайнятості населення області з гідними умовами та оплатою праці, посилення соціального захисту безробітних громадян, особливо соціально вразливих категорій населення.

Протягом 11 місяців 2013 року до центрів зайнятості області за сприянням у працевлаштуванні звернулося 36 тисяч осіб. Роботу отримали понад 21 тисяча громадян - на 11,7% більше, ніж у січні-листопаді минулого року.

Основною проблемою сучасного ринку праці залишається нестача якісних робочих місць. На початок грудня актуальними були близько 2 тисяч вакансій, на кожну з яких претендувало 7 безробітних осіб (минулорічний показник – 9 осіб). На ринку праці існує постійний попит на працівників сфери сільського господарства, торгівлі та послуг, на робітників з обслуговування технологічного устаткування, інших кваліфікованих робітників з інструментом. Протягом 11 місяців у банку даних обласної служби зайнятості налічувалося 27,1 тис. вакансій від 5,8 тис. роботодавців На жаль, сьогодні кожна п’ята вакансія пропонує мінімальну зарплату.

В умовах дефіциту робочих місць для постійної зайнятості вагомого значення для стабілізації ситуації на ринку праці набуває залучення безробітних до тимчасової зайнятості. У січні-листопаді до участі в громадських та  інших роботах тимчасового характеру залучено 8 тисяч 719 безробітних громадян. Ці роботи підтримують мотивацію до праці у безробітних громадян,  мають економічну та соціальну користь для регіону.

- Важливим аргументом у вирішенні проблем зайнятості є легальна трудова зайнятість. Яких заходів вживає служба зайнятості для детінізації відносин у сфері зайнятості?

- В області діють робочі групи по легалізації робочих місць, до складу яких поряд з податківцями та державними інспекторами праці входять і працівники служби зайнятості. В результаті рейдів з початку року виявлено 218 роботодавців, які використовували найману працю без оформлення трудових відносин. У результаті було зареєстровано 368 трудових договорів з найманими працівниками.

Ми проводимо активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців щодо необхідності ведення соціально відповідального бізнесу, підвищення рівня заробітної плати, створення гідних умов праці, що є запорукою швидкого укомплектування вільних робочих місць.

- У контексті виконання соціальних ініціатив Президента та впровадження нового Закону України «Про зайнятість населення» питання щодо посилення соціального захисту найуразливіших категорій громадян набуло особливого значення. Яка робота проводиться службою зайнятості у цьому напрямку?

- Робота із громадянами цих категорій знаходиться у нас на особливому контролі. Адже  кожний третій наш клієнт – це особа, яка потребує соціального захисту і не здатна на рівних конкурувати на ринку праці. Зокрема це: один з батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дітей віком до шести років, діти-сироти, молодь, яка закінчила або припинила навчання, особи передпенсійного віку, люди з  інвалідністю та інші. З початку 2013 року знайшли роботу майже 4 з половиною тисячі громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, обсяги їх працевлаштування зросли більше ніж у 2 рази.  Досягти таких результатів нам вдалося завдяки законодавчим новаціям.

Сьогодні ми маємо нові інструменти для забезпечення додаткових державних гарантій у сприянні працевлаштуванню таким людям. Мова йде про надання роботодавцям 100-відсоткової компенсації витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за умови працевлаштування громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці та яким надано статус безробітного, на нові робочі місця строком не менше ніж на два роки. Таким чином в області вже працевлаштовано 286 безробітних осіб.

Результативною у цьому році була наша співпраця з соціальними партнерами та роботодавцями щодо забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю. Рівень їх працевлаштування становить майже 35% та перевищує середній показник по державі. За  сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 435 осіб з інвалідністю. Зокрема, 35 інвалідів - втричі більше, ніж торік -  скористалися нагодою відкрити власну справу шляхом отримання одноразової допомоги по безробіттю.

- Ви згадали про можливість започаткування власної справи за сприяння служби зайнятості? На скільки сьогодні актуальна ця послуга?

-                        Підприємництво завжди було справою перспективною. Це і нові робочі місця, і продуктивна зайнятість населення, і створення нових робочих місць та, власне, професійна самореалізація особистості. Тому ми всіляко підтримуємо бізнес-ініціативи безробітних, надаючи організаційну, правову та фінансову підтримку. З січня по грудень 696 безробітних за сприяння  служби зайнятості поповнили лави підприємців.

Серед нововведень – надання безоплатних консультацій щодо започаткування та провадження підприємницької діяльності всім бажаючим громадянам, у яких беруть участь фахівці – по­датківці, працівники Пенсійного фон­ду, банківських установ тощо. Найпопулярнішими видами малого бізнесу у наших земляків є надання послуг, зокрема, бухгалтерських, юридичних, перукарських, з пошиття одягу, транспортного перевезення, ремонту автомобілів та побутової техніки торгівля продовольчими та непродовольчими товарами.

- Є ще одна послуга служби зайнятості, яка набуває неабиякого значення в умовах жорсткої конкуренції на ринку праці, – професійне навчання.

 - У сучасних умовах завданням загальнодержавного рівня є підвищення якісних характеристик робочої сили, формування ефективного трудового потенціалу. На жаль, на зареєстрованому ринку праці не завжди є затребувані фахівці. А роботодавці сьогодні хочуть мати кваліфіковані кадри, які можуть працювати на новому обладнанні за новітніми технологіями. Служба зайнятості має всі можливості, щоб підготувати потрібного роботодавцю працівника, пропонуючи безробітним безкоштовно пройти професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації за професіями, актуальними на сучасному ринку праці. З початку 2013 року професійним навчанням було охоплено понад 4 тисячі (4,2 тисячі) безробітних, майже усі вони навчались на замовлення роботодавців з подальшим гарантованим працевлаштуванням.

За останні п’ять років рівень працевлаштування безробітних після проходження професійного навчання не був нижчим за 93% і за цим показником ми традиційно входимо до першої рейтингової п’ятірки регіонів України. У цьому році ми очікуємо, що цей індикатор буде перевищувати 95%.

- Декілька слів про таку законодавчу новацію як надання ваучерів на навчання громадянам старшим за 45 років?

- Ця законодавча новація орієнтована як на безробітних, так і на працюючих громадян. Це можливість безкоштовно отримати нову професію або пройти спеціалізацію, для роботодавця – підвищення кваліфікації найманих працівників за рахунок служби зайнятості, для навчальних закладів – збільшення кількості осіб, що проходять навчання, та можливість отримання додаткових коштів у розвиток власної матеріальної бази. Адже вартість ваучера  - до 10 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 12 тисяч 180 грн.).

За 11 місяців поточного року ваучери на навчання отримали 654 громадян. У переважній більшості вони видані для перепідготовки за робітничими професіями, такими як трактористи–машиністи сільськогосподарського виробництва, водії навантажувача, електрогазозварники, плодоовочівники, бджолярі, слюсарі з ремонту сільськогосподарських машин.

-  Які пріоритети діяльності служби зайнятості ви окреслюєте на наступний рік?    

- Головне завдання служби зайнятості незмінне - забезпечити кожного, хто бажає працювати, достойно оплачуваним робочим місцем. Тому наша діяльність у співпраці з органами виконавчої влади та соціальними партнерами спрямована на створення сприятливих умов для розвитку ринку праці, забезпечення населення області легальною та продуктивною зайнятістю.

 
Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини