Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:41:18

Екологічна служба попереджає про штрафи за самостійну вирубку сосен та ялинок

29.11.2013   10:47

Під час проведення рейдової перевірки в галузі збереження рослинного та тваринного світу співробітниками Держекоінспекції у Чернігівській області на землях Дроздовицької сільської ради Городнянського району між селами Ваганичі та Дроздовиця виявлено знесення самосійних дерев сосни в кількості 1318 шт.

Вирубка проведена ФОП Непон А.А. на підставі договору з СТОВ “Іскра”.

На вимогу держінспекторів з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області документів, які б підтверджували законність проведення робіт по знесенню дерев, пред’явлено не було. Городнянською РДА розпорядження щодо знесення самосійних дерев на землях Дроздовицької сільської ради не видавалось.

Відповідно до ст. 4 Закону України “Про рослинний світ” дикорослі дерева відносяться до природних рослинних ресурсів місцевого значення. Згідно ст. 10 цього ж Закону їх використання здійснюється за дозволом, який видається в установленому законом Порядку.

Комісійно проведено перелік та заміри діаметрів зрубаних дерев. Шкода, заподіяна навколишньому природному середовищу знесенням самосійних дерев без дозвільних документів становить 86764,94 грн.

Для вжиття заходів реагування матеріали перевірки направлені до Городнянського РВ УМВС України в Чернігівській області.

З наведеного вище вбачається, що відбувається заготівля ялинок до Нового року. А для працівників Держекоінспекції у Чернігівській області настав сезон відловлювання "ялинкових браконьєрів".

З метою посилення державного контролю за станом охорони лісів і самосійних насаджень на землях сільських рад від незаконних рубок хвойних насаджень в передноворічний період Держекоінспекцією у Чернігівській області і надалі здійснюватимуться рейдові перевірки для попередження порушень природоохоронного законодавства.

Держекоінспекція у Чернігівській області попереджає, що порушники будуть притягуватись до відповідальності згідно до вимог природоохоронного законодавства.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено, що: незаконна порубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП). Одночасно законодавством передбачено ще й стягнення за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень громадянами та посадовими особами, яка з кожним роком збільшується.

Крім того, попереджаємо, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини