Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:47:52

"Боротьба із корупцією вимагає від правоохоронців Чернігівщини системного підходу, активної взаємодії та координації діяльності", — Максим Говоруха

26.11.2013   15:29

Під головуванням прокурора Чернігівської області Максима Говорухи відбулась координаційна нарада за участю керівників правоохоронних органів регіону, на якій обговорено стан ефективності взаємодії правоохоронців у сфері протидії корупції.

У своєму виступі прокурор області Максим Говоруха наголосив, що керівництво держави одним із головних завдань діяльності правоохоронних органів ставлять саме боротьбу з проявами корупції

Також прокурором області зазначено, що вжитими організаційно-практичними заходами щодо покращання стану прокурорського нагляду на цьому напрямі досягнуто певних позитивних результатів.

Про помітну активізацію зусиль прокуратури області та ефективність її координуючої ролі свідчать не тільки статистичні показники, а і характер виявлених корупційних проявів. Зокрема, протягом поточного року слідчими закінчено розслідування і направлено до суду обвинувальні акти у 33 провадженнях стосовно такої ж кількості осіб, які вчинили корупційні злочини, що у півтора рази більше, ніж торік (21 кримінальна справа). Переважна більшість направлених до суду обвинувальних актів (29) – про одержання неправомірної вигоди (хабара). 

Поточного року завдяки налагодженій взаємодії слідчих та оперативних підрозділів, прокуратури і суду напрацьовано практику проведення негласних слідчих (розшукових) дій, при цьому близько половини отриманих матеріалів використано як докази у кримінальному судочинстві.
Кінцевим результатом зусиль оперативних підрозділів, слідчих та процесуальних керівників є направлені до суду і розглянуті обвинувальні акти. Уже цього року судами постановлено обвинувальні вироки стосовно 25 осіб, які вчинили корупційні злочини.

Активізовано роботу правоохоронних органів з виявлення адміністративних корупційних правопорушень. Так, упродовж 10 місяців поточного року складено на 9 (тобто на чверть) протоколів більше, ніж за аналогічний період 2012 року.  Із складених поточного року протоколів судами розглянуто 43, 30 – з накладенням штрафу.

Водночас прокурор області звернув увагу учасників наради на послаблення оперативно-розшукової діяльності щодо виявлення корупційних правопорушень. Залишається незадовільним стан викриття корупціонерів серед посадовців вищих рангів. Поточного року до кримінальної відповідальності притягнуто тільки 1 державного службовця 3 категорії та жодної посадової особи місцевого самоврядування цієї категорії.

Окремими правоохоронними органами у боротьбі з корупцією допущено безсистемність та епізодичність. А деякими спеціально уповноваженими органами взагалі з початку року корупційні правопорушення майже не виявлялись.

З  урахуванням  наданих  пропозицій  учасниками  координаційної  наради розроблено комплекс  заходів,  спрямованих  на координацію правоохоронців у сфері запобігання та протидії корупції.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини