Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:45:12

Чернігівки народжують рідше

30.10.2013   13:08Агенцiя

3200 малюків з’явилися на світ у міському пологовому будинку за 9 місяців цього року. Це на 200 менше, ніж у цей же період торік.

До того ж рідше матусями стають саме жительки міста, адже притік пацієнток з області залишився незмінним, зазначає головний лікар пологового будинку Василь Гусак.

Поки медична реформа ще тільки має створити кілька госпітальних округів по області й виділити спеціалізовані медичні заклади, куди будуть направлятися хворі, які потребують стаціонарного лікування, міський пологовий будинок уже фактично працює за такою схемою. Адже, хоча й фінансується він із бюджету Чернігова, 43% породіль приїздять сюди з області.

– До нашого пологового будинку потрапляють також жінки, в яких трапляються передчасні пологи чи вагітність. Саме тому статистика така, що кожній п’ятій жінці роблять кесарів розтин. Хоча серед чернігівок таких операцій 14,5%, – пояснює Василь Гусак.

97 малюків цього року народилися передчасно. Але в пологовому вже виходжують крихіток вагою від 500 грамів. Щоправда, недоношені малятка мали б лікуватися в обласній дитячій лікарні, та там просто немає спеціального відділення. Тому новонароджені залишаються в реанімації пологового будинку інколи на місяць, а буває, й на два. А 32 найменших пацієнти продовжили лікування в столичному “Охматдиті”.

Пологовий будинок не просто успішно функціонує, але й оновлюється, відмічають породіллі. Це вдається спільними зусиллями, запевняє адміністрація.

– Дуже серйозно цього року допомогла міська влада. За рахунок коштів міського бюджету ми тільки-но завершили заміну каналізації та водопроводу в основному акушерському корпусі. Зараз знову ж таки за міські гроші ремонтуємо дах на пральні пологового будинку, – зазначає Василь Гусак.

Допомагають медичному закладу й спонсори. Щоправда, до такої благодійності кожен із них ставиться по-різному.

– За цей рік ми замінили понад 20 вікон та більше 20 дверей. Це завдяки спонсорам. Є люди, які зробили нам повністю ремонт в операційній. Я хотів їм через пресу подякувати, але вони навідріз відмовилися. Кажуть, хотіли допомогти, а не прославитися. Не афішують свою допомогу й просять не називати їхні імена. Частинку даху на прибудові до пологового будинку нам допомогли відремонтувати депутати міської та обласної рад. Вони вирішили витратити на пологовий кошти з міської казни, що їм виділили на депутатські фонди. Тож ми вдячні всім, хто не оминає нас увагою, – каже Василь Гусак.

Супрун Олена

PR

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини