Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:41:48

Міліція активно бореться із самогоноварінням та незаконними пунктами прийому металобрухту

25.10.2013   15:54

Відкриваючи зустріч з представниками мас-медіа, Едуард Гребенюк розповів про передісторію проведення масштабної спецоперації, коли за дорученням керівництва УМВС України в Чернігівській області співробітники сектору зв'язків з громадськістю УМВС провели на теренах області опитування громадян. Мета - почути з перших уст оцінку якості роботи дільничних інспекторів міліції та найбільш актуальні проблеми оперативної обстановки.

Едуард Миколайович наголосив, що після обробки результатів з'ясувалося, що основними питаннями, які непокоять громадян - це боротьба з самогоноварінням, вирішення сімейних конфліктів, розкриття дрібних крадіжок та профілактична робота. Але все-таки головною проблемою громадяни назвали самогоноваріння і нелегальні пункти прийому металобрухту.

Зважаючи на гостроту цього соціального явища, за дорученням начальника Управління МВС України в області генерал-майора міліції Олександра Михайлика на Чернігівщині проводилося оперативно-профілактичне відпрацювання, направлене на посилення роботи з протидії правопорушенням у сфері виготовлення та продажу міцних спиртних напоїв домашнього виробництва.

Саме можливість цілодобово купити алкоголь домашнього виробництва створює негативну атмосферу у віддалених селах та хуторах. Власники підпільних винокурень мають свій постійний контингент клієнтів, що гарантує стабільний заробіток на чужому здоров'ї та сімейному благополуччі. Аналіз скоєних в області правопорушень свідчить, що більшість з них вчинили особи в стані алкогольного сп'яніння.

Перед тим, як ознайомити присутніх з результатами спецоперації, Едуард Гребенюк продемонстрував журналістам вилучений на точці самогонний апарат аби представники мас-медіа на власні очі могли побачити в яких анти санітарних умовах виготовляється самогон. 

Від початку спецоперації правоохоронці вже притягнули до адміністративної відповідальності 1028 самогонників та 1566 покупців саморобних міцних напоїв. З незаконного обігу вилучено близько 2,7 тонни самогону, 2,2 тонни закваски, 115 літрів спирту та 82 самогонних апарати.

Для моніторингу стану боротьби із самогоноварінням міліція склала базу самогонників області і відстежує динаміку процесу. Особлива увага приділяється «точкам», власники яких, незважаючи на покарання, знову продовжують свою протизаконну діяльність.

Полковник Гребенюк нагадав журналістам, що закон передбачає покарання не тільки за виготовлення самогону (стаття 176 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а й за його купівлю (ст. 177 КУпАП), тож є над чим замислитися.

Так, в цьому році дільничними інспекторами міліції за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виробництва складено 1737 адміністративних протоколів. Санкція статті 176 передбачає накладення штрафу від 51 до 170 гривень.

Також до відповідальності притягнуто й 2395 громадян за придбання самогону або розведеного спирту (ст. 177 КУпАП). Покупці самогону заплатять штраф від 17 до 85 гривень.

Едуард Гребенюк в якості прикладу ефективної співпраці органів місцевого самоврядування і міліції назвав село Дроздівку Куликівського району. Там дільничні інспектори Куликівського райвідділу УМВС у тісній співпраці та за підтримки сільського голови задокументували протиправну діяльність власниці «точки», а потім вилучили у неї 30 літрів спирту, який вона розводила і продавала односельцям та самогонний апарат. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут підакцизних товарів), що карається штрафом від 17000 до 34000 гривень. Спирт вилучено та направлено на дослідження, апарат знищено, а господині доведеться сплатити чималий штраф.

Про підтримку громадянами подібних профілактичних заходів свідчать вдячні відгуки керівників сільських і селищних рад та простих селян. Міліція отримує масу листів і телефонних повідомлень, в яких висловлюють щиру вдячність працівникам міліції за те, що вони очищають міста і села від торгівців хмільним дурманом, закривають десятки «хмільних точок», які не давали спокійно жити багатьом добропорядним сім'ям.

Тимчасово виконуючий обов'язки начальника УМВС зупинився й на проблемі виявлення та закриття нелегальних пунктів прийому металобрухту. Він повідомив, що стаття 213 Кримінального кодексу України «Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом» за незаконні операції з металобрухтом передбачає штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк  до  трьох років.

Про серйозність заходів свідчить і те, що кожного дня по області в ній беруть участь в середньому двісті п'ятдесят дільничних інспекторів міліції.

Журналісти мали можливість ознайомитися із статистичними даними результатів операції. Так, з початку року вже проведено 649 рейдів, перевірено 57 легальних металоприймальних пунктів. Натомість 90% підпільників - пересувні, тобто по селах їздить машина і збирає у селян металобрухт за безцінь, а потім скупники перепродають його значно дорожче. Силами дільничних інспекторів міліції виявлено 172 такі нелегальні пункти прийому металобрухту. Повідомлено про підозру за статтею 213 Кримінального кодексу України «Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом» -  97 особам; направлено до суду 98 досудових проваджень. У порушників вилучено 6,1 тонни металобрухту.

Едуард Миколайович відповів на численні питання журналістів і подякував їм за плідну співпрацю.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини