Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 08:30:49

Прокуратура виступила в суді на боці пенсіонерки, яка загубила державний акт на землю і через це потрапила в "замкнене коло"

27.09.2013   11:32

Прокуратурою м.Чернігова здійснено представництво в суді інтересів 87-річної жінки, яка загубила державний акт про право власності на земельну ділянку і через зміни в законодавстві не змогла отримати дублікат.

Вона зверталася в різні державні установи. Факт видачі їй державного акту та її право власності ніде не заперечувались. Але, разом з тим, дублікату правовстановлюючого документу їй видати не могли. А без оригіналу такого документа або хоча б його нотаріально завіреної копії розпорядитися землею неможливо.

Справа в тому, що ні державні акти на землю, ні їх дублікати вже не видаються. З набранням чинності з 01.01.2013р. Закону України «Про державний земельний кадастр» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру» право власності на земельну ділянку оформляється по-новому, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Цей закон передбачає закріплення за особою права власності на нерухоме майно шляхом внесення даних про нього до єдиної державної інформаційної системи ‒ Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Земельні ділянки, приватизовані в попередні роки, реєструються в цій інформаційній системі на підставі державних актів на право приватної власності на землю. Але норми про те, як діяти в разі втрати цих актів, у законі нема. 

Проаналізувавши законодавств та юридичну практику, прокурори дійшли висновку про те, що в цьому випадку захист інтересів заявниці можливий через звернення до суду. Адже рішення суду про визнання права власності є одною з передбачених законом підстав для внесення даних до державного реєстру.

Прокуратурою здійснюється в судах представництво інтересів осіб, які через фізичний стан, недосягнення  повноліття, похилий  вік,  недієздатність або обмежену дієздатність не можуть захистити там свої порушені або оспорювані права самостійно. У даному випадку жінка мала таке право через похилий вік і стан здоров’я (вона є інвалідом І групи). Рішенням Деснянського районного суду м.Чернігова цей позов прокуратури було задоволено.

Інші громадяни в подібному випадку можуть звертатися до суду особисто. До такої позовної заяви слід долучити документи на підтвердження права власності. Наприклад, як мінімум: землевпорядну документацію, рішення органу місцевого самоврядування про передачу цієї земельної ділянки заявнику в приватну власність і розміщене в друкованому періодичному виданні оголошення про втрату земельного акту. Але, в залежності від фактичних обставин, перелік необхідних підтверджуючих документів може бути змінений та доповнений.


Прес-служба прокуратури м.Чернігова

Останні новини Чернігівщини

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира 17:22

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця рф, командира зведеного підрозділу за фактами віддання наказів та порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

“Весняні ритми” духового оркестру 16:30

“Весняними ритмами” порадував глядачів духовий оркестр Чернігівського обласного філармонійного центру. 21 квітня 2024 року публіка змогла сповна насолодитися новою концертною програмою оркестру під такою назвою.

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті 12:36

Допомога при гострому мозковому інсульті входить до Програми медичних гарантій, пацієнт із підозрою на інсульт безоплатно отримує всю необхідну діагностику, а у разі підтвердження діагнозу – лікування. У Чернігівській області допомогу при інсульті надають 10 закладів, які мають договір з Національною службою здоров’я України.

Легендарний лікер Jägermeister: як виготовляється та як правильно пити? 12:28

Більше восьмидесяти натуральних компонентів, строго виважена рецептура та понад 80 років історії — все це характеризує один з найвідоміших лікерів у світі, Jägermeister.

За матеріалами СБУ винесено вирок двом рашистам, які знущалися над мешканцями Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок двом рашистам, які знущалися над мешканцями Чернігівщини 12:20

За матеріалами СБУ суд виніс вирок двом російським військовим, які скоювали воєнні злочини під час окупації Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини