Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:32:09

За поточний рік непропущено через державний кордон України 728 потенційних незаконних мігрантів

26.09.2013   07:43Агенцiя

Обмежувальні міри щодо мігрантів введені за останнє десятиліття промислово розвиненими державами призвели до незапланованих результатів. Жителі країн Азії і Африки завзято намагаються проникнути в Європу. Але відносно відкритий потік, що раніше піддавався підрахунку шукачів притулку, перетворився в приховане пересування незаконних мігрантів, яких тепер важче контролювати. Закриття кордонів промислово розвиненими державами загнало міграцію в підпілля, змусивши її прийняти форми, що найбільше загрожують саме тим країнам, які мають нещастя перебувати на шляху руху нелегалів у Західну Європу. До таких країн належить і Україна.

Аналіз криміногенної обстановки на державному кордоні в межах ділянки Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України у сфері незаконної міграції свідчить, що протягом останніх років тиск незаконних міграційних процесів мав динаміку спаду. Якщо у 2012 році на ділянці відповідальності було затримано 51 незаконний мігрант і більшість з них були вихідцями з країн Північно-Східної Азії, зокрема В’єтнаму, Ганни, Камеруну, Іраку, Кот д’Івуару, Нігерії, Алжиру, то у цьому році ця цифра складає 34 і більшість з них є вихідцями з країн СНД – Таджикистану, Росії, Киргизстану, Молдови, Грузії, Азербайджану, Узбекистану.

В результаті проведених заходів на кордоні з Російською Федерацією персоналом органів охорони кордону викрито спроби налагодження каналу міграції з України громадян Кавказького регіону, які в подальшому через Білорусь намагаються потрапити до країн ЄС. В пунктах пропуску припинено три спроби незаконного переправляння до Росії малолітніх дітей, на сьогоднішній день за цими фактами відкрито кримінальні провадження. За результатами протидії нелегальній міграції в цьому році до позбавлення волі засуджено двох осіб.

На кордоні з Республікою Білорусь охоронцями північного рубежу дискредитовано можливість відновлення каналу міграції біженців з Палестини через її територію. З метою недопущення транзитної міграції громадян Кавказького регіону до західного кордону в пунктах пропуску по причині не відповідності мети поїздки не пропущено в Україну понад 200 осіб. Також викрито схему можливості тимчасового осідання їх на території України, які прибувають повітряним шляхом та через не пропуски білоруською Стороною залишаються в Україні з намірами потрапити до країн ЄС на західній ділянці кордону.

На кордоні з Польщею напрацьовано практику виявлення осіб з країн африканського континенту та Близького Сходу, які намагаються потрапити до країн Західної Європи по чужим та підробленим паспортним документам громадян Євросоюзу, в результаті чого в пунктах пропуску затримано п’ять незаконних мігрантів з Ірану, Лівану та Палестини, які слідували по чужим паспортам громадян Мальти, Німеччини, Греції. У відношенні чотирьох осіб є обвинувальні вироки судів за використання завідомо підроблених документів. В обхід пунктів пропуску затримано трьох громадян, вихідців з Туреччини, Чеченської республіки та Палестини. За результатами ліквідації у минулому році в’єтнамського каналу міграції за незаконне переправлення осіб через кордон України до позбавлення волі засуджено організатора та посібника.

По Житомирському регіону викрито схему незаконної легалізації на території України громадянами країн СНД шляхом використання в паспортах підроблених відміток дата-штампів Держприкордонслужби України, за результатами чого відкрито кримінальне провадження, проводяться слідчі дії.

З метою недопущення використання “студентського каналу” міграції з початком нового навчального року розпочато роботу по вищим навчальним закладам, які мають право на навчання іноземних громадян, уточнено списки студентів-іноземців з країн міграційного ризику, відпрацьовано алгоритм інформування щодо їх перебування в цих закладах.

З урахування того, що на ділянці Північного регіонального управління основною формою є спроби в’їзду через пункти пропуску незаконних мігрантів, організовано ретельну роботу по перевірці мети їх прибуття. Як результат, за поточний рік непропущено через державний кордон України 728 потенційних незаконних мігрантів, що перевищує показники минулого року на 20%.

Зважаючи на це, керівництво Північного регіонального управління звертається до громадян України та нагадує, що за організацію та сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, згідно Кримінального Кодексу України винні особи караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або без такої. Дії вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, – караються позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину та з конфіскацією майна.

Маємо надію, що громадянська свідомість, небайдужість наших співвітчизників стане в допомозі щодо боротьби з цим явищем.

Віктор Вирва
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини