Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 08:44:18

На Чернігівщині хворі проходять реабілітацію творчістю

28.08.2013   12:25Агенцiя

Довести, що медики можуть не тільки лікувати, а і творчо працювати, прищеплювати своїм пацієнтам почуття прекрасного та створювати умови для самовираження – така мета десятого, ювілейного, конкурсу-виставки, що відбувся напередодні Дня Незалежності у Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні.

Конкурс проходив в рамкам всеукраїнського проекту “Мистецтво, що об’єднує всіх”.

Вже десять років поспіль у переддень святкування Дня Незалежності України колектив лікарні відкриває виставку-конкурс плодів, квітів, поробок з дерева, паперу, тіста, інших матеріалів, які начебто зовсім не годяться для творчості. На виставці представляють різноманітні народні страви та напої, виготовлені за давніми українськими рецептами – узвари із сушини, свіжих ягід, меду, а ще медовуху та запашний самогон. Втім, це не головне. Адже такими виставками медики руйнують міфи про те, що для успішного лікування пацієнтам потрібні лише лікарські препарати.

– Хворі долучаються до участі у цих виставках. Таким чином вони проявляють свою особистість, творчі здібності. Люди відчувають задоволення та визнання своє праці. А це дуже важливий момент у плані реабілітації пацієнтів – психічно хворих та тих, котрі мають неврологічні розлади, – розповів заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін. – Територія обласної психоневрологічної лікарні, наче створена для проведення таких виставок.

– Ми, чи не єдиний медичний заклад Чернігівщини, який проводить виставки такого масштабу, – стверджує головний лікар Володимир Ященко. – У нас є бажання і перспективи робити це і надалі. Творчою реабілітацією хворих ми займаємося не лише раз на рік, а протягом всього року. Наприклад, ландшафтний дизайн не залежить від пори року. Наша конкурсна комісія чотири рази на рік підбиває підсумки того, як виглядає закріплена за відділеннями територія. Ми ні в чому не обмежуємо наших лікарів і пацієнтів та вітаємо їхнє бажання творчо розвиватися та розкривати свій потенціал.

На виставці було на що подивитися – персонажі українського фольклору, виготовлені із різноманітних матеріалів, елементи ландшафтного дизайну, вироби з глини, дерева, предмети домашнього вжитку, інтер’єри сільських хатинок, вишиті рушники та ікони. Ось, наприклад пацієнтці одного з відділень процес вишивання рушників та постільної білизни допомогли відчути радість життя. “Якщо щось робиш своїми руками, то це заспокоює. Це моя улюблена справа, і за своє життя я зробила більше 300 виробів!”, –розповіла вона.

Численних відвідувачів виставки, серед яких були і керівники обласних лікарняно-профілактичних закладів, а також представники медичної спільноти із Гомеля, зацікавили практично всі експозиції, створені із великим душевним теплом та натхненням.

Членам журі було доволі складно визначити переможців. Втім, конкурсна комісія все ж таки визначила переможців: у номінації “Краща територія” перше місце посів колектив відділення №19, друге – відділення №15, третє отримали медики та пацієнти п’ятого відділення. У номінації “Краща виставкова експозиція” перемогло відділення №15, друге місце дісталося відділенню №19, а відділення №8 – посіло третє місце. Переможців виставки-конкурсу було нагороджено призами та цінними подарунками. До речі, від профспілкового комітету медичних працівників області лікарня отримала електронне обладнання для конференц-зали.

Прес-служба МОЗ України

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.