Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:25:08

Про лейшманіози

22.08.2013   07:45Агенцiя

У зв’язку з всесвітніми процесами глобалізації, частішим відвідуванням громадянами України держав з теплим кліматом (туризм, заробітчанство, участь у миротворчих місіях тощо) зростає ризик завозу не притаманних для нашого регіону паразитарних хвороб. Одними з таких захворювань є лейшманіози.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України з 2005 року в країні щорічно реєструються кілька випадків тяжких захворювань на лейшманіози, а у 2008 році вже двоє таких хворих померли (м.м.Київ, Львів). Саме при епідобстеженні цих випадків було встановлено, що можливість зараження хворих була під час відпочинку в Криму поблизу міст Феодосії та Судака. Це перші місцеві в Україні випадки лейшманіозів, до цього реєструвались тільки завізні випадки, коли зараження відбувалося при перебуванні громадян України за кордоном.

Лейшманіози – це паразитарні захворювання. Збудниками слугують одноклітинні паразити – лейшманії, які належать до найпростіших. Існує до 20 видів лейшманій, тому лейшманіози включають цілу групу захворювань. Лейшманіози належать до трансмісивних інфекцій, переносниками яких є дрібні кровососні комахи – москіти. Москіти заражаються при укусах хворих людей чи тварин.

Слід пам’ятати, що збудники лейшманіозів навіть після успішного лікування можуть кілька років зберігатися в організмі людини, через 1-2 роки можуть з’являтися вузлики чи висип на шкірі. В Чернігівській області немає переносників цієї інфекції (нема необхідних умов для їх розвитку), проте не виключена можливість появи завізних випадків захворювань.

В місцях розповсюдження лейшманіозів важливим профілактичним заходом є запобігання нападу, укусів москітів – це застосування репелентів, використання електрофумігаторів, сіток на вікна, двері. У вечірній час слід носити головний убір, одяг з довгими рукавами, брюки, шкарпетки. Цю інформацію треба узяти до уваги громадянам, які виїжджають на відпочинок у Крим та за кордон у країни з тропічним і субтропічним кліматом. Вогнища лейшманіозів реєструються у країнах Африки, Центральної, Південної Америки, Близького Сходу, Середньої та Південно-Східної Азії, спорадичні випадки – у країнах Закавказзя.

http://cnoblses.net.ua/news/new.php?id=629

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.